Nye bøker på UROM : April

Les om de aller nyeste bøkene vi har fått inn på UROM her!
Du jente
Du, jente! av Fatima Sharafeddine

Du, jente! handler om Faten, som - på tross av at hun var veldig flink på skolen - må jobbe som tjenestepike hos en velstående familie i Beirut. Alle pengene hun tjener går til familien hennes hjemme på landsbygden.

Faten er ensom og fortvilet, men hun nekter å gi opp tanken på egen utdanning og selvstendighet. Og hun har et håp om at den unge mannen i nabohuset vil hjelpe henne.

Dette er den første arabiske ungdomsboken som er oversatt til norsk. Forfatteren har skrevet over 50 bøker for barn og unge, og er en av verdens mest anerkjente forfattere av arabisk barne- og ungdomslitteratur.

Du, jente! blir den første boka i serien Nærvær, som består av oversatte ungdomsbøker fra de delene av verden vi vanligvis ikke får oversettelser fra.

Lån den her.


 

Jenta fra Mars
Jenta fra Mars av Anna Woltz og Vicky Janssen

Dette er historien om å være født i feil kropp, om Everts kamp for å bli Evy. Fortalt fra innsiden. Historien er så levende fortalt at man som leser er nødt til å identifisere seg med hovedpersonen, enda situasjonen hennes er noe langt fra de fleste kjenner til.

Jenta fra Mars er en bok om et ukuelig enkeltmenneske som kjemper en kamp både mot seg selv og mot sine nærmestes fordommer, uforstand og uvitenhet - og som til slutt vinner både sitt eget liv og andres respekt.

Jenta fra Mars er en av flere bøker i Slash-serien, der forfattere møter unge mennesker og skriver bøker basert på ungdommenes virkelige opplevelser.

Lån den her.

 

 

 

Spiongutten

 

Spiongutten av Margi Preus

Spiongutten handler om fjorten år gamle Espen som blir med i den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Han starter med å levere illegale aviser, men før han vet ordet av det, er han oppgradert til spion og må hele tiden lure seg unna Gestapo på oppdragene sine.

Romanen er basert på de sanne eventyrene og opplevelsene til en norsk spion under andre verdenskrig.

For ikke lenge siden var det en reportasje om ham, den ekte Spiongutten, på Dagsrevyen. Den kan du se her.

Lån boken her.

 

 

 

 

 

zweet

 Zweet av Marit Kaldhol

Alarmen går og ungdomsskolen blir evakuert på grunn av en livsfarlig gasslekkasje.

Tiendeklassingene Lill Miriam, Susan og Ruben opplever den dramatiske situasjonen på hver sin måte. Lill Miriam tenker helt annerledes enn de andre. Hun som er så opptatt av at honningbiene forsvinner, er plutselig forsvunnet selv. Finner de henne før det er for sent?

Ulike tanker og ulike minner farer gjennom hodene til de tre ungdommene. Hvordan er livene deres lenket sammen? Hva er sant, hva er løgn? Hvem er modig, hvem er feig?

Hvem er tøff nok til å stå for det en kjenner er rett?

Lån boken her, og e-boken her.

 

 

 

 

Vi var lognere
Vi var løgnere av E. Lockhart

Denne boken er såpass spesiell at det er best om du vet minst mulig om den før du begynner å lese. Det eneste jeg har lyst til å fortelle er at boken er sjeldent god, og at jeg tror du vil like den.

I mars var Vi var løgnere månedens bok hos ubok.no, og hvis du leser blogginnlegget deres om boken, så skjønner du kanskje hva jeg mener. Eller kanskje du skjønner enda mindre.

Uansett: Boken er kjempegod - les den!

Og hvis noen spør deg om hvordan den slutter: 

Bare lyv.

Lån den på norsk her, eller på engelsk her.

 

 

 

 

Jeg gir deg sola
Jeg gir deg sola av Jandy Nelson

Fram til de er tretten, er forholdet mellom Jude og tvillingbroren Noah usedvanlig nært. Noah er en enstøing som tegner konstant og forelsker seg i den karismatiske nabogutten, mens Jude er våghalsen som stuper fra klipper, går med rød leppestift og snakker for dem begge.

Men tre år senere, når de er seksten, snakker Jude og Noah nesten ikke sammen lenger. Noe har skjedd, og det er i ferd med å ødelegge dem begge...

Denne boka har fått mange gode omtaler at den nesten er umulig å gå glipp av. Sjekk den ut du også!

Lån boken på norsk her, og på engelsk her. Vi har den også på lydbok, den finner du her.

 

 

 

 

Et utrolig sammentreff

 Et utrolig sammentreff av Gavin Extence

Da Alex var ti år skjedde det noe helt utrolig. Han ble truffet av en meteoritt. Arrene han fikk etter dette, kombinert med en spådame til mor og en litt nerdete personlighet, har gjort at barndommen hans mildt sagt ikke har vært den aller beste.

Men når han møter den gretne enkemannen Mr Peterson, finner han plutselig den vennen han har ønsket seg. En venn som lærer ham at du har bare en sjanse her i livet. Og at det er om å gjøre å gripe den. 

Og det er derfor - når han som 17-åring blir stoppet i tollen med 113 gram marihuana, en urne full av aske i forsetet og en hel nasjon i vill protest - Alex føler han har gjort det riktige.

Boken står også på voksenavdelingen, men har vunnet en Alex Award for å være en av de 10 engelskspråklige voksenbøkene som slo best an hos ungdom i fjor.

Lån den på norsk her, eller på engelsk her.

 

 

Hvor ble du av

 Hvor ble du av, Bernadette av Maria Semple

En gang var Bernadette Fox en høyt ansett og prisbelønnet arkitekt i Los Angeles, men en traumatisk opplevelse sender henne og familien i eksil til Seattle, hvor Bernadette mildt sagt har vanskelig for å passe inn: De andre mødrene ved datteren Bees skole går henne på nervene med sine fornuftige frisyrer, sin økologiske, koffeinfrie kaffe og skvaldrende selvhjelpsgrupper - det politisk perfekte tyranniet driver henne nesten til vanvidd.

Med en økende sosial fobi forlater Bernadette nødig hjemmet. Hun har derfor ansatt en virtuell assistent i India, som for 75 cent i timen ordner alle hennes ærend over nettet. For den menneskesky Bernadette blir situasjonen temmelig problematisk når hennes superbegavede datter vil innkassere belønningen sin for fremragende karakterer på skolen. For Bee ønsker seg en familietur til Antarktis - på et cruiseskip.

Hvor ble du av, Bernadette ble også tildelt en Alex Award for å være en av 10 engelskspråklige voksenbøker som har blitt mye lest av ungdom i 2013.

Lån den på norsk her, eller på engelsk her.

 

Bienes død

Bienes død av Lisa O'Donnell

15 år gamle Marnie og hennes lillesøster Nelly er akkurat ferdig med å begrave foreldrene i hagen. Bare de to søstrene vet hva som har skjedd.

Naboen Lenny skjønner fort at de to jentene er helt alene i verden og at de trenger hans hjelp. Eller er det han som behøver deres?

Gjennom disse tre skakkjørte stemmene fortelles denne nervepirrende og originale romanen om å vokse opp i et hjem med mange stygge hemmeligheter. En både rørende og tøff fortelling om å være fortapt, men likevel gjøre alt man kan for å overleve.

Bienes død ble tildelt en Alex Award i 2014 for å være en god engelskspråklig voksenroman for ungdom.

Lån boken her.

 

 

 

Yahya hassanDikt av Yahya Hassan

Yahya Hassans første diktsamling har generert en enorm mengde med oppmerksomhet. Av flere blir han kalt en litterær sensasjon.

Hassan er født i 1995 og bor i Danmark. Han har innvandrerbakgrunn, og det blir sagt at han er den første i Danmark til å ta et oppgjør med den han selv mener er "foreldregenerasjonens svik". 

Boken har skapt et enormt engasjement, også blant dem som vanligvis ikke leser verken bøker eller dikt. Diktene er sterke, og skildrer ofte vold i hjemmet, eller barne- og ungdomskriminalitet.

Utdrag fra boken:

DEN ARABISKE PRINS

DET ER DE SMÅ PRINSENE SOM FÅR LOV TIL ALT
PLUTSELIG FÅR DE IKKE LOV TIL EN DRITT
OG SÅ FÅR DE JULING
NÅR JEG ER FERDIG PÅ SKOLEN
ELLER BLIR SENDT HJEM
FØLGER PRESTENS SVARTE KATT ETTER MEG
JEG GÅR MED DEN TUNGE VESKEN OVER SKULDEREN
VET HVA SOM SKAL SKJE NÅR JEG KOMMER HJEM
JEG ORKER IKKE EN KATT I HÆLENE
SNUR MEG
MEN HVA FORSTÅR EN KATT
JEG TAR DEN I HALEN
SVINGER DEN RUNDT OG INN I EN HEKK
DEN ARABISKE PRINSEN
ER IKKE NØDVENDIGVIS DEN FØRSTEFØDTE
MEN DEN FØRSTE SOM FÅR LUSING NÅR FAR HAR FRI

Les flere utdrag fra diktsamlingen hos Foreningen Les.

Lån boken på norsk her, og på dansk her.

Gresshoppejungel

 

Gresshoppejungel av Andrew Smith

Når Austin og Robby ved et uhell knuser et glass med et farlig virus, trues verden av en ustoppelig hær av åtti meter høye knelere.

Gresshoppejungel handler om bøller, kjærlighet, sigaretter, bomberom, katastrofefrykt, lykke, testikler, en golden retriever, kjempeinsekter, Xanax, ondskap og mye, mye mer.

Og mest av alt handler det om å være 16 år og forelska i både kjæresten og bestekompisen.

goodreads.com blir boken beskrevet som noe av det rareste folk har lest. Det beste med dette er at de fleste mener det i positiv forstand.

Gresshoppejungel er absolutt verdt å sjekke ut!

Lån den her.


 

 

Silber

Silber av Kerstin Gier

Mystiske dører med firfislehåndtak, snakkende steinfigurer og en bestemor som går helt bananas med øks.

Drømmene til Olivia Silber har vært ganske skremmende i det siste. Og det er særlig én av dem som plager henne.

Denne drømmen foregår midt på natten på en kirkegård, og Liv, som hun kalles, observerer fire gutter som utfører noen uhyggelige, mystiske ritualer. Og hun kjenner disse guttene, faktisk liker hun dem ganske godt.

Men det som virkelig er skummelt, mye skumlere enn en forlatt kirkegård, er at disse guttene vet ting om henne. Ting som hun aldri har snakket med noen om, kun drømt om i mørke netter. Kan det virkelig være sant? Hvordan gjør de det? Og ikke minst - hva kan hun gjøre med det? 

Lån boken her.

 

Den hjemsokte trappa

 

Den hjemsøkte trappa av Jonathan Stroud

Når de døde vender tilbake og gjør livet uutholdelig for de levende, må Lockwood & Co. ta affære.

Lucy Carlyle jobber for Lockwood & Co., et spøkelsesjegerbyrå med et heller tvilsomt rykte. Når et av oppdragene går galt, har de én siste sjanse til å redde firmaet. Men for å løse oppdraget må de overnatte i et av Londons mest hjemsøkte hus. Og komme fra det med livet i behold...

Lockwood & Co. er en ny serie fra forfatteren av Bartimaeus-trilogien.

Her kan du lese forfatteren Jonathan Strouds guide til forskjellige typer spøkelser!

Lån boken her.

 

 

 

Reddet
Reddet av P.C. og Kristin Cast

Ikke gå glipp av denne alvorlig spennende avslutningen av House of Night-serien!

Neferet har endelig avslørt seg selv overfor menneskene. En mørk gudinne er løs i Tulsa, og Zoey Redbird og hennes venner må kjempe den endelige kampen mot ondskapen, en kamp som vil avgjøre skjebnen til både mennesker og vampyrer.

Lån boken på norsk her, og på engelsk her.

Har du fortsatt ikke begynt på House of Night? Her finner du resten av serien!

 

 

 

 

 

5 Seconds of Summer
Skal vi starte band? av 5 Seconds of Summer

Dette er den offisielle 5 Seconds of Summer-boken, med masse morsomme anekdoter og bilder fra hele karrieren deres. Her får du hele historien til bandet så langt.

Fra innledningen: "Vi vil at alle skal få lese historien om hvordan fire tenåringer fra Vest-Sydney skaffet seg instrumenter og drømte om å få bli et av verdens største band. Dere får også se noen pinlige bilder av oss som bare kødder rundt, og dere får vite noen fakta som vi ikke kjente til selv en gang. Vi håper du syns boka er fet!"

Lån den her!

 

 

Publisert 27.04.2015, sist endret 23.09.2015 - 11:32
Side-alternativer