Vi arrangerer Bergen leser!

Hvem er vi og hva leser vi?
ergen Off. Bibliotek arrangerer Bergen leser, og vi som arbeider her er en broket forsamling når det gjelder litteratursmak.

Thea Kathrine Johannessen, 32 år, bibliotekar, sentrum.

Thea

Den første boken jeg leste på egenhånd, var Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemommeby. I dag foretrekker jeg gode, gamle klassikere. Alt fra Bibelen til Forbrytelse og Straff av Fjodor M. Dostojevskij. Sistnevnte er en favoritt, det er også Jean-Jacques Rousseaus Den ensomme vandrers drømmerier.

Jeg foretrekker gode, gamle klassikere.

Ellers leser jeg aviser og  magasiner, både på papir og nett.  Anbefaler NRK sine hjemmesider!

Merete Greve Løberg, 48 år, bibliotekar, Fyllingsdalen.

Jeg leser mye og kunne ikke tenke meg tilværelsen uten bøker! Oppgjennom årene har jeg stort sett kastet meg over den nyeste litteraturen, da ofte det som betegnes som bestselgere. Men etterhvert som årene har gått har jeg oftere og oftere kastet blikk på det som ikke får så mye omtale.

Jeg leser mye og kunne ikke tenke meg tilværelsen uten bøker!
Dèt og tips fra kollega gjør at jeg stadig utvider min litterære horisont. Har mange bøker som venter på å bli lest, og en av dem er Rosens navn av Umberto Eco en annen er Vi skal arve vinden av Gunnar Staalesen.

Håvard Legreid, 34 år, kunstner, Møhlenpris.

Jeg elsker billedbøker og er fristet til å si som Andy Warhol: "I never read. I just look at pictures." - men jeg er litt for glad i kunnskap til det. Siste boken jeg leste var Momo - eller kampen om tiden evigaktuell barnelitteratur fra Michael Ende
Den beste lesingen er på toget.
Av faglitteratur koser jeg meg for tiden med en bok om typografi av norske Øyvin Rannem og jeg forsøker å opplyse meg selv med Bas Harings Evolusjonsteorien og Ost. Den beste lesingen er på toget - folk må ta mer tog, mest leser jeg nok på ferie for om kvelden må jeg sove.

Sverre Helge Bolstad, 34 år, nettredaktør, Møhlenpris

Elles er det moro å lese på senga til borna når det er leggetid, det finst mange gode barnebøker.
lesebrett er det for enkelt å skaffe seg nye bøker så no les eg desse fire samstundes: Four Fish: The Future of the Last Wild Food av Paul Greenberg, Shantaram av Gregory David Roberts, Zero History av William Gibson og, på papir, Knaus nr. 4. Eg reknar med at ei eller to av dei vil falle av lasset før siste side er nådd. Elles er det moro å lese på senga til borna når det er leggetid, det finst mange gode barnebøker.

Sigrid Furnes, 47 år, bibliotekar, Fana

Eg har lese mykje sidan eg var lita, dersom eg skal seie noko om smak, er det enklast å seie at eg ikkje er så interessert i science fiction og fantasy.

All den tid eg har vore bibliotekar, er lesinga retta inn etter at eg skal formidle litteratur.
 All den tid eg har vore bibliotekar, er lesinga retta inn etter at eg skal formidle litteratur. Dermed vert det nyare norsk og omsett litteratur som vert lese mest. Eg likar godt litteratur frå andre nordiske land, og av ein eller anna grunn – skjønnlitterære romanar frå Kina. Omstreifere av Yiyun Li er ei bok eg vil gje gode skussmål.

Elin Huseby, 54 år, bibliotekar, Årstad

Elin HusebyJeg har vært en lesehest hele mitt liv, men hva jeg leser kommer an på hva jeg er nysgjerrig på, eller hva som passer min egen stemning akkurat nå.

... det finnes fagfolk som formidler fagstoff så godt at det overgår den mest spennende kriminalbok.
 Den virkelig store leseopplevelsen som barn hadde jeg en gang jeg var syk og min mor gikk til biblioteket og kom hjem med James A. Michener: Hawaii, en historisk roman om misjonærene som dro til Hawaii, et verk med rikelige doser palmesus og romantikk. Som godt voksen fant jeg Charles Bukowski og leste alt jeg kom over av ham. I perioder er jeg lei all skjønnlitteratur og leser populærvitenskapelig litteratur, og det finnes fagfolk som formidler fagstoff så godt at det overgår den mest spennende kriminalbok. Prøv f.eks. Simon Singh: Fermats siste sats.

Per Vold, 32 år, bibliotekar, Landås

perJeg leser for det meste norsk samtidslitteratur og bøker som har fått stempelet klassikere, i tillegg liker jeg godt å lytte til plater mens jeg har sangtekstene foran meg.

Av de norske samtidsforfatterne ønsker jeg å trekke frem Tomas Espedal, Johan Harstad og Thure Erik Lund. Espedal med sitt omstendelige og estetiske språk, Harstad med sine fengende historier og sin dyptgående elsk til svært underlig detaljkunnskap, og Lund med sine grumsete og dunkle samtidsrealistiske romaner. I tillegg vil jeg nevne Mnem, Simon Strangers andre romanutgivelsen for voksne. Dette er en skjult skatt i det samtidslitterære landskap. Et mesterverk som inneholder nesten alt hva en roman bør inneholde!

Herr Nagel i sin gule drakt er kanskje den karakteren i litteraturen som har gjort mest inntrykk.

Blant klassikerne er det russerne som er majestetene. Spesielt da Bulgakovs Mesteren og Margarita og Dostojevskijs Forbrytelse og straff. Kan til tider være hardt å komme igjennom, men for så gode historier og så mye lærdom er det verdt alt strev du måtte komme ut for! Jeg blir også nødt til å trekke frem Hamsuns Mysterier. Herr Nagel i sin gule drakt er kanskje den karakteren i litteraturen som har gjort mest inntrykk.

I musikkens verden er det to artister som jeg aldri blir ferdig med, og det er Tom Waits og Nick Cave. Tom Waits med sitt billedlige språk og røverhistorier, og Nick Cave med alle sine referanser til de store verkene i litteraturen er et livsstudie i seg selv.

Arild Ness, 30 år, biblioteksmedarbeider, sentrum

Fram til tidleg gymnasalder vil eg nok rekne meg som som svært lite belest. Greit nok jafsa eg i meg Donald Duck-pocketbøker, leste ein og anna roman av Lars Saabye Christensen og hadde stålkontroll på Hardyguttene-serien, men ellers var det den heller ulogiske draumen om fotballprofflivet som tok opp all mi fritid.
Det viktigaste for meg er uansett at lektyren evnar å fange og underhalde meg, og i så fall kan tekstane være så lange, korte, kompliserte eller banale dei berre vil.

The Catcher In The Rye
av J.D Salinger var så absolutt den boka som fikk meg til å revurdere mitt syn på litteratur og så å seie fikk meg til å oppleve den store lesegleda. I forlenginga av eit grunn- og mellomfag i litteraturvitenskap fikk eg også sjansen til å bli dus med nokre av dei heilt store klassiske skribentane. Ja, du veit: Fjodor Dostojevskiji, Miguel de Cervantes, Nikolai Gogol, Samuel Beckett og den gjengen der. No er det sjølvsagt umulig å halde seg heilt oppdatert på litteraturfronten, men eg forsøker da i blandt. Det viktigaste for meg er uansett at lektyren evnar å fange og underhalde meg, og i så fall kan tekstane være så lange, korte, kompliserte eller banale dei berre vil. På nattbordet i dag ligg til dømes Knut Nærum sine satiriske og småbarnslige krimhistorier i selskap med Knausgård sitt første bind og ei bok som verkeleg har rørt meg i det siste. Nemleg Ekstremt høyt & utrolig nært av Jonathan Safran Foer.

Marlene Klawitter Müller, 31 år, bibliotekar, Indre Arna

MarleneJeg er lidt langt hjemmefra, så jeg sætter pris på lidt dansk litteratur. Både min månedlige leverance af modemagasiner og boligblade, men også især nogle af de nyere danske krimier af fx: Anna Grue og Jussi Adler-Olsen. Har netop læst ”Pyroman” en krimi af den islandske forfatter Jón Hallur Stefánsson

og den var jeg vældig begejstret for.

Jeg er lidt langt hjemmefra, så jeg sætter pris på lidt dansk litteratur.
 Ellers er nogle af mine favoritter lige nu: ”Drømmen” af Harry Bernstein og ”Håndbok i husstell for leiemordere” af Hallgrímur Helgason. Ellers prøver jeg at sætte mig lidt ind i norske forfattere, samt opdatere mig indenfor de nye populære bøger, fx. ”Barnepiken” af Kathryn Stockett. Jeg er endnu ikke så voksen at jeg frivilligt har kastet mig over Dostojevskij og Nietzsche

Alf Kåre Blindheim, 54 år, konsulent, Ytre Arna

Eg vil slå eit slag for novella.
Eg vil slå eit slag for novella. Kjell Askildsen, Lars Saabye Christensen og Frode Grytten er mine beste menn. Vi Arna-strilane som har hatt bybane i hundre år, rekk ei lita litterær oppleving til og frå jobb. Men har eg litt betre tid kryp eg gjerne under pleddet med Selma Lagerløf og kjører ellevillt ut i dei svenske skogane med Gøsta Berling i kuskesetet. Ellers må eg alltid innom kultur- og sportssidene i BT.

Birgit Westermann, 34 år, bibliotekar, Sletten

Jeg hadde ikke klart meg uten bøker.

Jeg hadde ikke klart meg uten bøker. Men jeg er kresen – dersom boken ikke fenger etter 50 sider, legges den til side. Jeg har nok gått glipp av mye på grunn av det... For det meste leser jeg samtidslitteratur på norsk, men jeg leser også tegneserier. Krim leser jeg aldri i bokform, det passer best på lydbok. Forfattere jeg liker godt er Haruki Murakami, Margaret Atwood, Gert Nygårdshaug, Annie Proulx, John Irving og Paul Auster. Av forfattere som skriver mer i spenningssjangeren liker jeg John Ajvide Lindqvist, Johan Theorin og Håkan Nesser. Nye utgivelser av disse er alltid et stort høydepunkt. I perioder leser jeg også reiseskildringer. Serien Spor og Vagabond han mange spennende titler. 

Se også profilen min på bokelskere.no

Ørjan Persen, 37 år, bibliotekar, Kronstad.

Som innkjøpsansvarlig blar jeg gjennom tusenvis av bøker hvert år og har god oversikt over hva som kommer ut. En bivirkning av det er lange leselister jeg aldri kommer gjennom. Når jeg leser foretrekker jeg moderne romaner av forfattere som Carl Frode Tiller, Johan Harstad og Gaute Heivoll.
De litterære opplevelsene jeg setter høyest, er likevel de jeg deler med guttungen.
Jeg leser en del fag, for tiden mest om e-bøker. Når det er på tide med en pause leser jeg gjerne tegneserier, blant mine favoritter er Frank Miller, Kazuo Koike og Jason. Nå leser jeg den vanvittig flotte nyutgivelsen av Peter Madsen sin Valhall.  De litterære opplevelsene jeg setter høyest, er likevel de jeg deler med guttungen. Vi ler godt av Doktor Proktor, Kurt og Ella og de andre

Åshild Sæle, 47 år, bibliotekar, Landås

Eg les og svært gjerne romanar med handling lagt til austlege delar av verda...

Eg les gjerne bøker som kombinerer reiser, tankar, historie og møte med menneske og kulturar, både som dokumentarbøker og som  skjønnlitteratur. Spor-serien har mange slike go'bitar, m.a. Ryszar Kapuscinski sine bøker. Eg les og svært gjerne romanar med handling lagt til austlege delar av verda; som Uwe Tellkamp, Tårnet med handling frå Dresden, Magda Szabo frå Ungarn, Jean-Christophe Rufin. Abessinieren (Austafrika) og langs Silkevegen mot aust er det mykje å ta fatt i... - skal eg vestover, så tek eg gjerne eit stopp på Guernsey med Mary Ann Shaffer og Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai.

Thea Kathrine Johannessen
Publisert 10.01.2011, sist endret 17.03.2015 - 18:18
Side-alternativer