Bergen Leser: Vis meg ditt bibliotek!

I vår og høst kikker vi inn i bergenske bokhyller gjennom portrett- og arrangementserien ”Vis meg ditt bibliotek”.

I intervjuserien ”Vis meg ditt bibliotek” presenteres mer og mindre kjente bergensere gjennom intervjuer om deres bokhyller og arrangementer om deres leseropplevelser. Ved slutten av året samles et utvalg av portrettene i en portrettbok full av lesetips. Her er en kort gjengivelse av de to første arrangementene i denne artige intervjurekken.

Bergen Leser er Bergen Offentlige Biblioteks leseløftprosjekt. I fjor spurte vi bergenserne: Hva leser du? og fikk stemt fram Tomas Espedals fine bok  som bergensernes favorittbok i 2011. I år dreier Bergen Leser seg om temaet ”byen” og ikke minst om innbyggernes forhold til litteratur og lesing.

Fotballkveld i biblioteket

Mens fuglene kvittret utenfor, kurret fotballguttene inne på Hovedbiblioteket - nærmere bestemt Christian Kalvenes, Davy Wathne, Frode Grytten, Henning Bergsvåg, og kveldens vert Erlend Nødtvedt

Temaet var altså litteratur og fotball. Tilhørerne, en liten horde fotball- og litteraturinteresserte gutter og jenter, fikk høre panelets betraktninger over nettopp kveldens tema og et gløtt inn i brannspiller Kalvenes' sin bokhylle. Her er noen av de favorittene han trakk fram:

Engler og demoner av Dan Brown.

Kalvenes sier:

"Av Dan Brown har jeg lest alt, og likte særlig godt Engler og demoner. Jeg har også lest Det tapte symbol, Digital festning, Da Vinci-koden og Iskaldt bedrag. Hva jeg liker, er måten han skriver på. Korte kapitler. Det skjer noe hele tiden."

Norge på langs

Canada på tvers

Ekspedisjoner i bjørneland

alle av Lars Monsen.

Kalvenes sier:

"Jeg er kanskje en drømmer selv, og skulle gjerne ha likt å gjøre noen av de tingene som han gjør i forhold til fisking og friluftsliv. Når jeg åpner disse bøkene, kjenner jeg suget etter friluftslivet. Fotball gir deg maks en ferieuke om sommeren. Med tiden, når jeg kommer inn i mer normal livsstil, da reiser jeg til Alaska, er på fjorden og fisker kveite, er i elvene og fisker king salmon, kjører sjøfly innover landet, og ser bjørn og ulv i de naturlige elementene deres."

Her er hele intervjuet med Christian Kalvenes - Vis meg ditt bibliotek.

De oppmøtte fikk også høre et splitter nytt Brann-dikt ved Frode Grytten og Henning Bergsvåg:

Ellers var det selvsagt kvikke Davy Wathne som stjal showet!

Men Linda Eide var først ut!

Fredag 2. mars var det åpningsfest for Bergen Leser 2012 i biblioteket, og en av hovedattraksjonene var Linda Eide i samtale med forfatter Mette Karlsvik. Vi fikk et innblikk i Lindas hjemmebibliotek og største leseøyeblikk. 

Her er noen av Lindas favoritter:

Historien om-bøkene:

Linda Eide sier:

"Det var bilde i dei bøkene. Bilda var gevinstar som ein fekk når ein hadde lese seg gjennom bøkene. Dei som laga bøkene var sleipe. Ein må lese heile boka før ein får sjå på bilda."

Gerd Brantenbergs bøker:

Linda Eide sier:

 "Eg hadde på den tida byrja å skjønne at eg var i den andre fila, det var ikkje lett å finne litteratur som traff meg då. Men så skreiv Brantenberg om ei jente som var forelska i ei jente."

Pesten av Albert Camus

Vente på Godot av Samuel Beckett

Johanna Nilssons bøker

Her kan du lese hele intervjuet, som også kommer i boken "Vis meg ditt bibliotek" på slutten av 2012.

thea
Publisert 20.04.2012, sist endret 09.06.2012 - 12:08
Side-alternativer