Blogg

Personalet blogger om aktuelle tema og emner knyttet til bibliotekets tjenester, samlinger og aktiviteter.

Julehefter

Bergen Offentlige Bibliotek har en stor samling julehefter, som dessverre ikke er til utlån, men smakebiter kan nytes her!

Det er vel ikke noe som kaller så på nostalgien som jul, da ser vi oss tilbake og tar fram igjen drømmen om å gjenskape vår barndoms jul, for ingen jul er så stemningsfull og så vakker som den som en gang var. Julefeiringen har forandret seg gjennom tidene, men når en går tilbake til hundre år gamle julehefter, er det en setning som går igjen - at alt var så mye bedre før!julerose.gif

På 1800- tallet ble de borgerlige familietradisjonene fremherskende, og mange av de gamle bondetradisjonene forsvant. Men underholdning hører julen til, og forleggere og bokhandlere ville ha sin del av julehandelen. Dermed dukket de første juleheftene opp med bilder, fortellinger og dikt, ofte laget spesielt for juleheftene og av høy kunstnerisk kvalitet. Forsidene var ofte originalverk av kjente kunstnere - vakre og romantiske som innholdet i heftene. Et av de tidligste var det danske "Juleroser" som kom for første gang i 1881, og som fra 1885 hadde undertittelen "Skandinavisk juleblad" (Harry Nielsen).

Juleroser ble et forum for forfattere og bildende kunstnere i Norden, og nordisk litteratur og malerkunst ble viet stor plass.. Norske bidrag kom fra blant andre Arne Garborg, Jonas Lie, Knut Hamsun, Theodor Kittelsen og Erik Werenskiold. Illustrasjonene er så vakre og påkostet, så det er ikke rart at heftene kostet hele en krone, en stor sum for hundre år siden.

Albert Edelfelt
Jens R. Nilssen
Ukjent opphavsmann
Asbjørn Aamodt
Antallet hefter økte, og innholdet spente fra det dryppende sentimentale, det nasjonalromantiske og til det mer intellektuelle. Det religiøse hadde selvfølgelig stor plass.

Utover i vårt århundre får heftene et mer nøkternt preg, med "Arbeidets jul", utgitt av Det Norske Arbeiderpartis forlag, som et godt eksempel. Både i layout og innhold representerte de en protest mot den borgerlige julefeiring.

urd.gif

Etter hvert begynte andre publikasjoner å gi ut årets siste nummer som julehefter, slik som kvinnebladet Urd (Sigurd Fosnes). Det begynte å komme ut i 1896 og var beregnet på kvinner i alle aldre, med stoff som skulle bidra til å hegne om familien og de kristne dyder.

Kilder:

  • Guri Velure: Julehefte i Helge Væringsaasens boksamling. I: Nytt om gammalt. Glomdalsmuseets årbok 1980.
Publisert 08.01.2010 av Elin Huseby
Grønn lasagne
Blogginnlegg

Grønn lasagne

Alle har vel sine favorittmåltider i julen, men for vegetarianere er det verken ribbe eller pinnekjøtt som står på menyen.

Publisert 08.01.2010 av Vibeke Garrod
Marsipan
Blogginnlegg

Marsipan

Min mors marsipan er verdens beste julegodteri og helt nødvendig for at julen skal være fullkommen.

Publisert 08.01.2010 av Siren Steen
Mårpølse til pinnekjøttet – ein juletradisjon
Blogginnlegg

Mårpølse til pinnekjøttet – ein juletradisjon

Dette er ein juletradisjon frå min familie, og oppskrifta er enkel, mårpølsa skal dampe med pinnekjøttet den siste halve timen.

Publisert 08.01.2010 av sigridf
Julemiddag i min barndom
Blogginnlegg

Julemiddag i min barndom

Publisert 08.01.2010 av Dagny Eide
Krisekrumkaker, Lapskaus og Hoffdessert
Blogginnlegg

Krisekrumkaker, Lapskaus og Hoffdessert

Krisemat og hoffdessert.

Publisert 08.01.2010 av Anna Margreta Lunde
Büche de Noël eller Julestubbe
Blogginnlegg

Büche de Noël eller Julestubbe

La Bûche de Noël eller julestubbe er en fin rullekake med sjokoladekrem, og er en av familiens franske mattradisjoner i jula. En utmerket måte å bringe naturen inn i stua på, som smaker deilig for store og små.

Publisert 08.01.2010 av Ragnhild Sæther
Ingefærøl
Blogginnlegg

Ingefærøl

Det blei ikkje jul uten heimelaga "kola".

Publisert 08.01.2010 av Mariann Ahnell
Dopp i grytan
Blogginnlegg

Dopp i grytan

Det svenska julbordet påminner om ett smörgåsbord, eftersom det innehåller många olika rätter med julmat. I centrum står skinkan med tillbehör. Bland det mer speciella är Dopp i grytan.

Publisert 08.01.2010 av Margareta Rosfelt
Dansk julebord
Blogginnlegg

Dansk julebord

Danske og norske juletradisjoner er ganske like, men julematen er litt annerledes.

Publisert 08.01.2010 av Jan Hemmingsen
Et barn er født i betlehem
Blogginnlegg

Et barn er født i betlehem

Publisert 08.01.2010 av Elin Huseby
Publisert 06.07.2010, sist endret 16.02.2015 - 11:39
Kategorier: