Breakdance

Det er vanskelig å finne noen konkrete opplysninger om breakdancens historie. Det finnes ikke så mye materiale om kunstformen, og det er forskjellige meninger om de historiske begivenhetene.

Historie

I forhold til andre danseformer som salsa, tango, og ballett, er breakdance en relativt ny kunstart, som vokser seg frem mot slutten av 1960-tallet i USA. Musikkutviklingen på denne tiden må her ses i sammenheng, og den legendariske musikeren James Brown og hans hit ”The Good Foot” sies å være en stor inspirasjonskilde for utviklingen av breakdance. En tv-opptreden tidlig på 1970-tallet, hvor han fremførte denne låten, fikk mange til å begynne å eksperimentere med den spesielle Floor Rock (gulv-rock, bevegelser i gulv-stilling). På denne tiden var tradisjonen med kampdanser istedenfor virkelige slagsmål godt innarbeidet i gatemiljøene i New York´s ghetto-bydeler, og ”godfoten” ble altså raskt plukket opp.

En annen viktig inspirasjonskilde for de tidlige breakdancerne (og for breakere også i dag) var den legendariske Afrika Bambaataa. Han grunnla ”The Zulu Nation”, som er en sosial og politisk bevegelse med et mangfoldig engagement. Bambaataa startet også en av de første break-gruppene, ”The Zulu Kings”. En hovedsak er troen på at samhold og hardt arbeid gjennom dans, musikk, kunst og lignende, er den beste måten å forandre samfunnsforholdene på. Energien skal brukes på å være kreativ, og Zulu Nation har blant annet fire prinsipper som er: Peace, Unity, Love, and Having Fun.

I 1970-årene kom den første generasjonen av Breakdance Crews, grupper av unge mennesker som gjorde dansen til en livsstil. Danserne battlet mot hverandre, to breakere eller to crews danser mot hverandre. På denne måten blir nye moves (triks, eller trinn) oppfunnet og etablert, ved at man skal overgå andre breakere eller crews med noe stilfullt, mer vågalt, eller originalt.

Opp gjennom 1980 og 1990-tallet kom filmer og musikkvideoer hvor breakdance ble representert, blant annet dokumentarfilmen Style Wars fra 1983, og spillefilmen Beat Street fra 1984. Breakdance-gruppa Rock Steady Crew var med i musikkvideoer, og nå ville alle være som breakerne fra storbyen.

Breakdance får en stille periode på slutten av 1980-tallet, men på begynnelsen av 1990-tallet begynner danseformen å blomstre igjen, spesielt i Tyskland. Battle of the year, en stor breakdance-begivenhet, finner sted i Hannover for første gang i 1990. Denne begivenheten har vokst seg virkelig stor, og det er kun de beste crews som blir representert i konkurransen.
Ellers finnes det også en rekke andre arrangementer, blant annet UK B-Boy Championship i England (se omtale i dette temaet). Vil du vite mer om breakdance kan du låne våre filmer eller bøker, og bruke våre forslag til linker.

Bøker og filmer


breakdance_den_ultimative.jpg

Breakdance: den ultimative guide

“Breakdance: den ultimative guide” er en dansk bok laget av breakdanceren Mark Ray, også kjent som Dr. Break. Dette er en bok som går grundig gjennom danseformen, med oppvarming, moves for både nybegynnere, relativt øvede, og øvede breakere. Man får tips om trening, kosthold, klær, musikk, historie, og mye mer. Boka er illustrert med mange bilder, og den er lett og oversiktlig.

 

 


break_instruksjonsbok.jpg

Break: instruksjonsbok i Break Dance & Electric Boogie

Her har vi en bok om breakdance på norsk, som ble utgitt i 1985. Selv om boka ikke er av nyeste dato, kan den trygt brukes for deg som vil utvikle dine ferdigheter! Ved hjelp av instruksjonsfotografier og enkle forklaringer kan du lære deg mange grunnleggende og flotte moves. Det står også litt om historikk, musikk, oppvarming, vokabular og gode råd.


uk_boy.jpg

UK B-Boy Championships 2002: Life’s a battle

Denne doble DVD’en har en disc med solo konkurranse, og en med konkurransen for lagene. Noen av de beste breakerne i verden er representert her, ved et av de største Hip-Hop arrangementene i England. Mange entusiastiske og gode lag breaker om heders-tittelen, blant annet franske Vagabonds, amerikanske U.S.A. Allstars, Dirty South fra Tyskland, og Project Korea. Denne utgaven er uklippet, og den varer ca. to og en halv time.


Lenker

 • Battleoftheyear.de
  Offisiell ”Battle in year” web-side, hvor man finner informasjon om konkurransene, nyheter, bilder fra tidligere konkurranser etc.
 • Breakdance.dk
  Dansk breakdance-side med historikk, nyheter, danse-tips, linker
 • Hiphop-network.com
  Hip-Hop side med blant annet nyheter, artikler, arrangementer og en virkelig lang rekke linker!
 • Zulunation.com
  Hip-hop bevegelse med røtter. Bilder, hip-hop historie, musikk, tekster, boktips med mer.

Hva har biblioteket?

Publisert 06.07.2010, sist endret 23.05.2013 - 11:59
Side-alternativer