Graffiti

Det fortelles at graffiti ekspanderte på begynnelsen av 1970-tallet etter hvert som ungdom i storbyer, spesielt i New York, begynte å skrive sine signaturer, eller tags på tog og bygninger.

Historien

For å skape et navn eller en signatur som kunne skille seg ut, ble det (som i all kunst) nødvendig å utvikle sin egenart, stil og variasjon. Slik begynte også eksperimentering med farger og størrelser, noe som banet veien for masterpieces eller pieces (kunstverk).

Utviklingen gikk fra relativt enkle, ensfargete tags, til pieces som kunne dekke hele togvogner med vinduene inkludert. Stil, størrelser, bokstavform, tredimensjonal skrift og forskjellige finesser som stjerner, kroner og annet blir utviklet og forbedret. Fantasien er stor, og begrensningene få. Kunstnerne gir hverandre ideer og inspirasjon, og kunstformen blir etter hvert også lagt merke til av media og offentligheten.

Den kommersielle utbredelsen av graffiti settes i forbindelse med Hip-Hop eksplosjonen på begynnelsen av 1980-tallet. Videoer, filmer og bøker beskrev og spredte rap-musikk, breakdance og graffiti verden over. For eksempel var Hollywood-produksjonen Beat Street en film som gjorde graffiti kjent blant et større publikum, og i mange musikkvideoer var New Yorks gatekultur fremtredende.

Graffiti-kunsten ble spredd til Europa og resten av verden blant annet ved hjelp av den kommersielle utbredelsen, samt at mange amerikanske utøvere viste frem sine verk i europeiske kunstgallerier på begynnelsen av 1980-tallet. Bøkene Subway Art, Spraycan Art og dokumentarfilmen Style Wars, som alle er omtalt i dette temaet, bidro også til at graffiti kunne utforskes av flere.

Graffiti-kulturen i New York ble utsatt for en nedgangsperiode på midten av 1980-tallet, da de ansvarlige for byens undergrunnsbanesystem satte igang offensive anti-graffiti tiltak. Det ble nesten umulig for utøverne å komme inn på togområdene, og restriksjoner ble gjennomført når det gjaldt salget av spraybokser. Miljøene på gatene hardnet også til, med mye stoff og mer våpen. Mange utøvere ble frustrerte og sluttet, mens de ulike gruppenes territorier ble hellig grunn. Men på enkelte undergrunnsbanelinjer fikk noen masterpieces fortsatt kjøre og blomstre en liten stund, fordi banene var påtenkt skraphaugen.

Etter hvert måtte kunstnerne finne alternative steder for sin uttrykksform. Murvegger, motorveier og toppen av bygninger er eksempler. Det er selvfølgelig viktig at kunsten er synlig, derfor spiller plasseringen en rolle.

Utøvere av graffiti samles i globale nettverk ved hjelp av fanziner, videoer og ikke minst på nettet, du kan sjekke ut noen linker nederst på siden her.

 

Coderock III

Bøker og filmer


Fat Cap

Fat Cap

Denne Fat Cap utgaven heter ”Letters VS Characters”. Du kan blant annet lese et intervju med All In One crewet og se noen av deres kunstverk, og du kan lese om de tre Oslo-baserte kunstnerne Sean, Ease og Coderock. Mye praktfullt her, til hjemlån for deg!

 

 

 

 


stylewars.jpg

Style Wars

Regissert av Tony Silver, produsert av Tony Silver og Henry Chalfant. Denne DVD-utgaven av Style Wars har to discer, en med dokumentarfilmen fra 1983, og en disc som heter Hall of Fame. Dokumentaren viser graffiti-kunstnere i New York på begynnelsen av 1980-tallet.

Det er undergrunnsbanesystemet som er plassen for de unges bombing (å spre navnet sitt), og togene skal bære graffitien rundt omkring i storbyen til alles skue. I filmen møter vi mange unge kunstnere, en bekymret mor, byens borgermester og hissige representanter for undergrunnsbanen. Det er også intervju med filmskaperne og noen scener som ikke ble brukt i den opprinnelige dokumentaren. Vi får og se klipp av breakdance med Dynamic Rockers og Rock Steady Crew, og det er klassiske godbiter på lydsporet.

I Hall of Fame kan man se mange fotografier av graffitiverker, unike og sjeldne pieces av blant annet kunstnerne Mare, Seen, Zephyr og Skeme. Det er intervjuer med dem i voksen alder, og det er gjesteopptredener av blant annet Guru (fra bandet Gangstarr), DJ Red Alert og fotografen Martha Cooper som tidligere har samarbeidet med produsent Henry Chalfant.


subway.jpg

Subway Art

Martha Cooper og Henry Chalfant

Subway art er en bok med over 200 unike bilder av graffiti i New Yorks undergrunnsbane-system på begynnelsen av 1980-tallet. I boka kan man blant annet lese om graffitiens historie, teknikker, kunstnere og crews (grupper). Boka inneholder som sagt mange flotte bilder og dette er kunstverk som i dag bare eksisterer i form av fotografier, eller i utøvernes gamle skisseblokker. Lån boka, og du kan se dem selv!

 

 


aerosol_kingdom.jpgAerosol Kingdom

Ivor L. Miller

Aerosol Kingdom er et dyptgående studie av graffiti som en kompleks og mangfoldig kunstform. Boka tar for seg hvordan graffiti vokste frem som en helt ny kunstgenre i New York på 1970-tallet.

Definert som vandalisme av noen og høyverdig kunst av andre, blir graffiti etablert i byens gatebilde og får etter hvert også innpass i millionbyens kunstgallerier. En rekke kunstnere er representert i boka, og man kan lese om ulike retninger og påvirkninger, forbindelser til musikk, historie og språk for å nevne noe. Graffiti blir også satt i en historisk og kulturell sammenheng hvor kolonisme, slaveri og undertrykkelse har betydning for kunstformen.

Aerosol Kingdom viser diversiteten og mangfoldet i og rundt graffitikunsten. Boka er illustrert med mange fotografier, skisser og tegninger.


spraycanart.jpg

Spraycan Art

Henry Chalfant og James Prigoff

Spraycan Art fra 1987 viser graffiti utført på murer og bygninger verden over. Fra Sydney og New Zealand i sør, til København i nord får vi se mange fargerike masterpieces. Boka forteller kort om graffiti i landene som representeres, og over 200 fotografier dokumenterer mange enestående kunstverk.

 

 

 gategallerier.jpgGategallerier

Cecilie Høigård

Boka “Gategallerier” kom ut i 2002 og er en av de få norske bøkene om graffitikunsten, og om graffiti i Norge. Den er skrevet av Cecilie Høigård, som er professor ved institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo. Boka er omfattende og ser blant annet på graffitiens kulturhistorie, det norske graffitimiljøet, straffeapparatets holdning, maskuliniteten i miljøet, og graffiti og kunstbegrepet. Det er mange fotografier i Høigårds bok, både av eldre og nyere dato.

 


Coderock II

Copyright graffiti for denne side: Coderock


Lenker

 • at149st.com
  New York basert webside om graffiti. Her kan du lese om forskjellige crews, historie, liste over utøvere, tips om litteratur, filmer, fotografer, etc.
 • B-boys.com
  Hip-Hop side med musikk-anbefalinger, linker, fonter, filmtips og annet.
 • Graffiti.no
  Norsk side med nyheter, arkiv med artikler, intervjuer, linker, bilder og mer.
 • Kingsize.no
  Norsk Hip-Hop magasin. Nyheter, intervjuer, anmeldelser, kalender.
 • UKgraffiti.com
  Engelsk side med bilder, skisser, intervjuer og annet, både med engelske og internasjonale graffitiutøvere.
 • Zephyrgraffiti.com
  Kunstneren Zephyr´s hjemmeside, meget visuell / virtuell, sjekk den ut!

Hva har biblioteket?

Publisert 06.07.2010, sist endret 01.02.2012 - 14:08
Side-alternativer