Skateboard

I nærmere 50 år har skateboard utviklet seg. Her kan du lese historien!

Historie

Røttene kommer fra surfkulturen, og det var blant annet surfere som var med til å utvikle en skateboardfeber i de tidlige 1960-årene. På denne tiden ble skateboard veldig populært blant barn og unge og de første konkurranser så dagens lys i California. Det ble konkurrert i disiplinene slalom, freestyle, høydespring og lengde. Etter hvert fikk brettene og utstyret høyere kvalitet, med bedre hjul og trucks (metall-del som sitter mellom hjul og brett som får brettet til å svinge). I 1976 ble den første skateboardbanen i betong åpnet i Florida, og deretter ble over 100 skateparker åpnet over hele USA. Nå begynner man også å kjøre i vertikale landskap, for eksempel i svømmebasseng tømt for vann. Her kan man utføre forskjellige triks på kanten av bassenget, og opp over kanten av disse loddrette veggene. Slik ble sporten mer aggressiv i sin uttrykksform, og satte samtidig nye krav til produsentene. Brettene og utstyret ble igjen ytterligere utviklet og forbedret. Skateboardingens popularitet steg, men mot slutten av 1970-tallet ble skateboard forbudt i mange land, blant annet på grunn av høye skadestatistikker fra USA som dømte skating som en farlig aktivitet. Skating er ikke en farlig aktivitet, men krever øvelse og bruk av sikkerhetsutstyr som i annen sport. Skateboarding fortsatte å leve blant entusiastene, som blant annet konstruerte store ramper, half pipes/vert ramps i sine bakhager. Her kjører man frem og tilbake, og vender kropp og brett oppe ved kanten. På midten av 1980-tallet blir triksene i vertskating mer spektakulære og ekstreme. Legenden Mike McGill oppfant McTwist, som vil si at man flyr opp i luften, og lar kroppen rotere 540 grader. Et par år senere gjør Tony Hawk 720 grader, som er en halv rotasjon mer. I 1999 går han ennå lenger og gjør en 900 spin. Det diskuteres om dette var første gang trikset ble utført, andre kan ha gjort det før han.

nickyGDet som for alvor satte i gang skateboard-boomen på 1980-tallet, var filmen Back to the future fra 1985. I filmen er det en scene hvor hovedpersonen skater fra sine fiender, og dette er med til å gjøre skateboard populær over hele verden. Skateboardfilmer utgis av skatefirmaer, det utkommer egne skatemagasiner, konkurransene tiltrekker et større publikum, og det oppstår flere butikker og et større marked.

Etter hvert blir streetskating mer utviklet, blant annet fordi gaten og utearealer var mer tilgjengelige enn ramper og skateboard-baner. Streetskating bruker mange triks som først oppstod med freestyle disiplinen, og det viktigste trikset er ollie. Kort fortalt er det at man sparker bakenden av brettet ned i asfalten, og samtidig styrer brettet opp i luften med den forreste foten. Streetskating har også utviklet seg en hel del, og blitt mer teknisk med flip triks hvor man flipper brettet rundt i luften og lander på brettet igjen. Mange av triksene fra street har etter hvert også blitt overført til vertskating, for eksempel det ovennevnte flip triks og andre tekniske varianter.

Mot slutten av 1990-årene og begynnelsen av det nye århundre har skateboarding igjen opplevet nytt liv. TV-stasjonen ESPN har lansert X-games, som arrangerer store konkurranser innen skateboard, in-line og BMX-sykkel. Pengepremiene er høye, og kommersielle firmaer som Adidas og Nike har etter hvert fått øynene opp for sportens marked. TV-spillet Playstation utgav i slutten av 1990-årene Tony Hawks pro-skater, basert på verdensmesteren gjennom en årrekke. I spillet opptrer forskjellige profesjonelle skatere som kjører rundt på ulike baner og utfører triks av mer eller mindre autentisk karakter.

Kvinnelige utøvere

Skateboard blir som oftest relatert til gutter, men jenter kan så klart også skate. Det er kanskje ikke så ofte man synes man ser dem, men i følge et amerikansk research firma er 26% av alle skatere jenter! I de siste årene er det skjedd en vesentlig utvikling hvor jentene er blitt flinkere til å markere seg og arbeide aktivt for bedre forutsetninger innen skateboardverdenen.Kristina Westad Crooked

I 1996 ble All Girl Skate Jam avholdt for første gang; en konkurranse for jenter hvor mottoet er ”All ages, all abilities, all girls”. Her forenes både profesjonelle og amatører fra hele verden til skating og moro. Denne konkurransen som har vært holdt i flere store byer i USA og i Oahu på Hawaii, er en viktig begivenhet og har vokst betraktelig de siste årene. I den første konkurransen var det kun fem påmeldte, mens det siste arrangementet tiltrakk så mange som 100 deltagere.

Egne jenteklasser i nasjonale og internasjonale skatekonkurranser har i løpet av de siste 10 årene blitt mer vanlig, og er nå som oftest en integrert del av de forskjellige konkurransene. Et annet arrangement for og av jenter er girl camps, som har stor oppslutning og popularitet blant jenter som ruller. Her møtes nybegynnere og de mer øvede til felles entusiasme, glede og utholdenhet. Det har blant annet vært arrangert girl camp i skateboard-mekkaet Barcelona, hvor jenter fra mange forskjellige land deltok og kunne skate sammen med profesjonelle. Tilbakemeldingene fra disse arrangementene er meget positive, og viser at slike tiltak er viktige for utviklingen og samholdet av jenter som skater. Girl Camps har og blitt holdt i Norge med stor suksess, og flere arrangementer planlegges. I tillegg har noen innedørshaller egne jentekvelder, hvor arealet reserveres skating kun for jenter, for eksempel èn kveld i uka. Mange av jentene synes det er lettere å prøve seg frem når det er litt mindre folk og de kan rulle rundt i fred og ro.

Checkitoutmag.jpgMarkedet har også fått øynene opp for at mange jenter foretrekker klær og utstyr som er spesielt designet for dem. Store skatefirmaer som Etnies har opprettet Etnies girl, hvor sko, klær og annet er bedre tilpasset jenter og har en mer ”feminin” look. Dette kan muligens bidra til at jenter føler mer tilhørighet i et ellers mannsdominert miljø, selv om det så klart ikke er klesstil og fresht utstyr som gjør deg til en god skater.

I løpet av de siste årene er det også laget noen filmer som viser jenter som skater, blant annet ”AKA Girl Skater” og ”Getting Nowhere Faster”. Den sistnevnte filmen er laget av et kollektiv av kvinnelige skatere som kaller seg Villa Villa Cola. Jentene i gruppen både fotograferer, designer, klipper, filmer og skater. Filmen hadde premiere høsten 2004 og viser at det er mye bra skating blant jentene der ute. En av dem, Vanessa Torres, har eget brett på et firma som heter Element, og hun har markert seg som en av de beste kvinnelige skaterne. Et annet kjent navn er Elissa Steamer som har holdt på en årrekke og er noe av en legende.

JuliaBauer.jpg

Det finnes flere websider som fokuserer på jenter og skateboard. Der kan man blant annet se bilder, lese artikler og intervjuer, få informasjon om arrangementer og konkurranser etc. Et par egne blader med jenteskating ble tidliger utgitt i USA og Sør-Amerika, men nå publiseres det meste på nettet.

LouisaMenke.jpgDet finnes en god del skateboardbaner og innendørshaller i Norge. Skaterne har sin egen interesseorganisasjon som heter Norsk organisasjon for rullebrett (NORB). Et tips til deg som vil begynne å skate er at du prøver å finne din nærmeste skateboardforhandler. Der kan du få informasjon om utstyr, forskjellige lokale spots (gode skate-steder), baner, arrangementer etc. Du kan og undersøke om det er opprettet en skateboard-klubb i ditt nærmiljø, eller du kan også selv starte en! Det er viktig å være aktiv og engasjert hvis man vil forbedre skaternes kår. Ta kontakt med kommunen, bruk fantasien! Se forøvrig omtalene av filmene og bøkene du kan låne i biblioteket, og linkene vi har lagt ut. God fornøyelse!

Filmer og bøker


Surf skate...

Surf, skate & rock art of Jim Phillips

Dette er er en særdeles flott coffee table bok som tar for seg kunstneren Jim Phillips store estetiske produksjon. Han har laget over 100 rockplakater, blant annet for The Doors. Phillips har også laget mange surf illustrasjoner, og i en lang periode var han art director for Santa Cruz skateboards. Hans kunst prydet brett, klistremerker, klær og reklamer. Santa Cruz klistremerkene har solgt i millionvis, og det er en fryd å se hans kreative utfoldelse i denne boken.

 
the_dc_video_deluxe.jpgThe DC Video Deluxe Edition

Inneholder DC videoen pluss bonus. Sommeren 2003 ble DC filmen vist på premierer rundt i verden til jubel og glede. Dette er den første filmen fra DC shoes, og man kan se de har brukt mye tid, penger og krefter på prosjektet. Stevie Williams har en god sekvens og drar også noen triks i vår lokale Vigelandspark! Det mest eksepsjonelle ved filmen er Danny Way og DC mega rampen. Første gangen man ser dette blir man blåst! En utrolig konstruksjon midt ute i ødemarken, filming fra forskjellige vinkler, en legendarisk skater som svever høyt. Musikk av Metallica...stort sett bedre kan det ikke bli!

Bonus materialet på Deluxe utgaven består blant annet av noe ny filming, DC Video premiere tur, byggingen av mega rampen og mer. Man får se noe ekstra Danny Way sekvenser som er utrolige, og en bok følger med filmen.


 chichagof_the_hook.jpg

Chichagof ”The Hook”

Filmen fra Volcom i en special edition inneholder en del bonus materiale som er morsomt å se. Blant annet en tur innom Volcom skateparken i Costa Mesa (inne på Volcom Warehouse), Volcom juniorer som slår seg løs, og Mark Appleyards egen dokumentarfilming fra skateturer verden rundt. De fleste skatefilmer er individuelle mesterverk, men Chichagof skiller seg litt ut med en del spesiell filming og bilder fra steder man sjelden har sett før. Ros til Volcom for det, og denne DVD’en anbefales på det sterkeste! Gled deg til en super opplevelse.

 Skateboard Madness

skateboard_madness.jpg

Pools, pipes, plexiglass-kuppel, freestyle og kjempesmale ramper. Ja, det er bare noen av ingrediensene i filmen Skateboard Madness. Akkompagnert av brukbar musikk, men en irriterende fortellerstemme, legges det ut på en reise tilbake i tid. En ung Stacy Peralta og hans lille gjeng drar på roadtrip i California sammen med en fotograf som er ute etter noe ”fresht og nytt”. Selve storyen er laget temmelig amatørmessig, men filmen har utvilsomt historisk verdi. Den viser legendariske steder som Marina Del Rey og Winchester. Bonusmaterialet med Steve Caballero fra da han var en liten gutt er uforglemmelig!

 

 puzzle_24.jpg

 

Puzzle nr. 24

viser nordiske helter som Thomas Kahlbom og Foppa Forsberg i slaget,pluss blant annet Tom Erik Ryens syke varial heelflip ut giga kant. Mye bra skating fra kjente spots i Barcelona, Praha, København og Oslo for å nevne noen. Det er også filmet fra en konkurranse i Melbourne med Ryan Sheckler og Ronnie Creager pluss pluss.

 

 

 

 


what_if.jpg


What If?

Den nye filmen fra Blind er etterlengtet, over ti år har det tatt før vi nå endelig får se hva for noen ess de har i ermet. Blant annet skater Ronnie Creager helt rått med en stil som får en til å bli tom for superlativer, mens Jake Brown (som nylig fikk Transworld Magazine’s vert pris) tar vertskating til atter nye høyder med tekniske triks på ramper av høy kvalitet. Det er også mye bonus materiale, blant annet med Ronnie Creager, Corey Sheppard art gallery og Blind decks graphic gallery. Man kan også finne den legendariske Blind filmen Video Days blant all herligheten, se Fjøl Bibelen nr. 7 for instruksjon!

 


aka_girl_skater.jpgAKA: Girl Skater er en dokumentarisk skatefilm med noen av verdens beste kvinnelige skatere. Vi møter Jaime Reyes, Amy Caron, Vanessa Torres og Monica Shaw, som sammen med Dave Carnie reiser til Australia for å skate, gjøre demoer og være med på Gallaz Skate Jam. Dette er en av de første filmene som tar for seg jenter som skater, og vi får se mye bra sessions, høre deres tanker om det de holder på med og se hvordan en skate-tur kan utarte seg.

Det er også trick tips med Lauren Mollica hvor man blant annet kan lære 360 flip, boardslide og halfcab.

 

 

 


cant_stop.jpg

Can´t stop

Produsert av The Firm og Lance Mountain

Can´t stop The Firm er den tredje filmen fra The Firm gjengen. Her ser vi skating av høy klasse med blant andre Bob Burnquist, Lance Mountain, Ray Barbee og Rodrigo Teixeira. Mountain har en stødig part i Vans-parken i Orange, California. Ray Barbee skater glad og fornøyd, og står også for en del av musikken i filmen. Vi ser Bob Burnquist i aksjon på sin enorme ramp ved San Diego, hvor han har virkelig god plass til å sette sine triks. Noen av nykommerne som er representert er John White, Mike Chin og Wieger Van Wageningen. Vi får og se en morsom drømmesekvens hvor Lance Mountain skater rundt i pyjamas, i en leilighet som er perfekt innredet for en impulsiv session. Men drømmer kan også raskt bli til mareritt...

 


411vmvideo.jpg


411 video magazine no. 58

The Chad Muska issue

I dette nummeret av 411 kan vi blant annet bli med på en dag i livet til Paul Rodriguez. Han skater med sine venner på skoler og lokale spots (skatesteder) rundt Los Angeles. Vi får og se filming fra en amatørkonkurranse i Tampa, hvor det er mange gode skatere som deltar, blant annet Rodrigo Petersen og Kevin Long. Det er også Best trick konkurranse, med noen ville rail-triks. Rå skating med Cooper Wilt i Wheels of Fortune innslaget, og Chad Muska i Chadillac Escapade, gjør dette til en film du absolutt bør sjekke ut!

 


built_to_grind.jpg


Built to grind : 25 years of hardcore skateboarding

Her er en bok på over 300 sider som forteller Independent Truck Company’s historie fra 1978 frem til 2004. Independent lager altså trucks, som er den metall-del som sitter mellom hjulene og skateboardet, og får brettet til å svinge. Man kan lese om utviklingen av trucksene opp gjennom årene, se forskjellige reklamer, klær og annet tilbehør. Legendariske skatere som har kjørt og kjører med indy trucks er godt representert og boka har drøssevis med flotte bilder og illustrasjoner. Dette er en lekker coffee table bok for alle som er interessert i skateboard, fotografi, design, sport og annet.

 


skateboarders_start_up.jpg


Skateboarder´s start-up

Doug Werner

“Skateboarder´s start-up” er en bok på engelsk som gjennomgår grunnleggende informasjon for skateboardere. Stikkord her er sikkerhet, brettets anatomi, brettfølelse og 14 triks du bør lære deg i følge boka. Det er mange bilder for hvert kapittel, som forklarer det som beskrives. Boka har også et kapittel om skateboard-historie, et par sider med gloser / uttrykk og litteraturliste og informasjon.

 

 

 


skateboard.jpg

Skateboard

Morten Frödin og Frank Messmann

”Skateboard” var den første boken om skateboard som ble oversatt og tilrettelagt til norsk. Boka er fra 1989 og gir en god innføring i skateboarding og ulike disipliner, bygging av ramp, konkurranser og mer. Boka er beregnet både på lesere som ikke har skatet noe særlig før, og for de som har fått litt erfaring. Ved hjelp av illustrasjoner og fotografier ser vi blant annet hvordan skateboardet er bygget opp, hvordan man utfører forskjellige triks, hva slags sikkerhetsutstyr man bør bruke og annen nyttig informasjon. Dette er en grei og oversiktlig bok som kan brukes av både utøvere, foreldre, skoler og andre interesserte.

 


hawk.jpg

Hawk: occupation skateboarder

Tony Hawk

Dette er biografien til Tony Hawk, en av verdens mest kjente skateboardere. Hawk har blitt godt kjent gjennom sitt eget tv-spillTony Hawk Pro Skater, og gjennom store konkurranser som X-games (extreme games), men Hawk er en levende legende som har inspirert og fascinert skateboardverden i flere tiår. I boka forteller Tony Hawk sin historie, om hvordan han begynte å skate, hans første konkurranser og sponsorer, om tiden på det legendariske Bones Brigade teamet, og sin første world champion tittel. Vi følger Hawk gjennom oppturer og nedturer i skateboardindustrien, innspillingen av skate-filmer, hans erfaringer som far og familiemann, og hans tanker omkring tilværelsen som profesjonell skater. Biografien er illustrert med mange bilder og ulike oversikter over blant annet plasseringer i konkurranser. Denne boka er interessant å lese for både skatere og andre. Vil du få et innblikk i det spennende livet til en utøver av verdensklasse, så er dette boka for deg!


Lenker

 • 411vm
  Videomagasin med utgivelse hver måned. Mange kjente skatere og nykommere, turer, konkurranser, trick tips og mye annet. Et must for deg som vil holde deg oppdatert!
 • Norb.no
  Norsk organisasjon for rullebrett, skaternes interesseorganisasjon. Startet våren 1989, under vanskelige kår, ettersom skateboard var totalforbudt i landet! På siden deres får du bla. Informasjon om hvordan du kan starte en skateboard-klubb, oversikt over NORB´s nettverk og kontaktpersoner, informasjon om arrangementer og annet.
 • Playboard.no
  Norsk skate- og snowboard side, hovedsaklig snowboard. Artikler, fotografier, nyheter og informasjon. God oversikt over mange forskjellige linker.
 • Skateboarding.com
  Månedlig skateboard magasin. Fyldige utgivelser med mange fotografier, artikler og reportasjer. Ofte reiseskildringer fra spennende skateboard-turer verden over.
 • Tacky.no
  Web-side for skateboard og snowboard med jevnlige nyheter fra inn- og utland. Artikler, bilder, video-klipp, konkurranser og mer. En rekke linker til skate-relaterte sider som firmaer, magasiner, klær, sko etc. Har en dansk utgave: Tacky.dk
 • Thrashermagazine.com
  Skateboard magasin som utkommer månedlig. Artikler, intervjuer, fotografier og musikk sider.

Kilder

 • Henry Chalfant: Spraycan Art
 • Martha Cooper: Subway Art
 • Nicky Guerrero: Skateboard som pædagogisk redskab
 • Ivor L. Miller: Aerosol Kingdom
 • Mark Ray: Breakdance, the Ultimative Guide
 • www.at149st.com 19.06.2003

Foto / bilder copyright:

 • Coderock
 • Vibeke Garrod
 • Trond Sættem
 • Universal Zulu Nation
 • Arild Moen
  All Rights Reserved.


Første gang publisert i 2003.

Publisert 06.07.2010, sist endret 31.08.2013 - 09:29
Side-alternativer