Brevmerke

Brevmerket med sine taggete kantar liknar mykje på frimerket i storleik og utforming, men har ingen postal verdi. Det er laga på privat initiativ for å skapa merksemd om utgivaren, og har ein reklamerande, informerande og somme tider veldedig funksjon.

okland_brevmerke_julen 1950INTERVJU MED EINAR ØKLAND OM BREVMERKE

– Julemerka er mest kjende fordi dei har halde på lengst med same utgivar. Det vanlege var at brevmerka var knytt til ei aktuell hending, og ikkje var i omløp så lenge. Det kom heile tida nye til, seier Einar Økland.

 
Les intervjuet

okland_brevmerke_folkesanatoriumHISTORISK TILBAKEBLIKK

På 1890-talet blei brevmerka svært populære, og blei tatt i bruk av ei lang rekke organisasjonar og firma. Det vesle dekorative merket hadde si glanstid i åra før første verdskrigen.
 

Historisk tilbakeblikk

okland_brevmerke_bilimportBREVMERKET SOM SAMLEOBJEKT

Det er gitt ut rundt 15.000 ulike brevmerke i Norge i perioden 1897–2001. Samlinga som blir vist her, konsentrerer seg om dei tidlege merka.

Brevmerke som samleobjekt

okland_album_for_samlemerker2BLA I ALBUM FOR BREVMERKER

Digitalisert versjon av eit samlealbum med brevmerker. Utgitt av firmaet Mittet.

Bla deg rundt i boka, blås opp detaljar ved hjelp av forstørrelsesglaset, og høyr Einar Økland kommentere innhaldet undervegs.

Bla i album med brevmerke

Brevmerke: OsloBLA I BREVMERKEALBUM OM OSLO

Digitalisert versjon av eit hefte som innheld fotografiske brevmerker med motiv henta frå Oslo.

Bla deg rundt i boka, blås opp detaljar ved hjelp av forstørrelsesglaset, og høyr Einar Økland kommentere innhaldet undervegs.
Bla i brevmerkealbum om Oslo

SJÅ GLANSBILDA PÅ FLICKR


Brevmerke på flickr På flickr kan du bla i bileta, kommentere dei og dele dei med andre.

Sjå settet på Flickr
Publisert 25.02.2013, sist endret 27.02.2013 - 15:16
Side-alternativer

© Copyright: Illustrasjonar er beskytta iht. Lov om opphavsrett til åndsverk av 1961. Utover privat bruk er gjengivelse/reproduksjon av verna illustrasjonar ikkje tillatt utan etter avtale med rettighetshaver v/BONO. Kontakt BONO (Billedkunst Opphavsrett i Norge) for rettighetsklarering: www.bono.no. For tekst på sida gjeld følgande lisens: Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge (CC BY-NC-SA 3.0).Illustrasjoner og bilder på sida ligg i Einar Øklands private samling og er digitalisert av Bergen 0ffentlige Bibliotek.