Glansbilde

Då glansbilda kom på marknaden for dryge 150 år sidan, var fascinasjonen stor for dei blanke, fargerike bilda med det vakre og idylliske uttrykket. Folk var raske til å ta dei i bruk, både til samling og innliming i album. Glansbilda var også populære som dekor i heimen.

okland_damsleth_engelINTERVJU MED EINAR ØKLAND OM GLANSBILDE

– Harald Damsleth er den i Norge som har teikna flest glansbilde. Eg har funne glans av han i nesten alle album eg har sett frå 1950- til 90-åra, seier Einar Økland.

Les intervjuet

okland_glansbilde2HISTORISK TILBAKEBLIKK

Perioden 1880–1900 blir kalla glansbildets «gylne æra» på grunn av den høge trykkekvaliteten og den enorme breidda av motiv. I Norge blei det ikkje produsert glansbilde før andre verdskrigen førte til importstans av dei utanlandske.

Historisk tilbakeblikk

okland_glansbilde1GLANSBILDE SOM SAMLEOBJEKT

Svært mange har eit forhold til glansbilde, men historia til dei norskproduserte glansa er ikkje så kjend. Denne samlinga konsentrerer seg om nettopp dei norske.


Glansbilde som samleobjekt

okland_mine_glansbilderBLA I EIT GLANSBILDEALBUM

Album frå Mittet forlag som eit barn har nytta til å lime inn t.d. norske glansbilder, skandinavisk importglans og kriseglans frå krigens dagar.

Bla deg rundt i boka, blås opp detaljar ved hjelp av forstørrelsesglaset, og høyr Einar Økland kommentere innhaldet undervegs.


Bla i albumet

okland_glansbilder_videostill

VIDEO: GLANSBILDEALBUM


Videokarusell som t.d. viser glans av kjende norske teiknarar som Elise Knudsen og Harald Damsleth, samt glans med motiv henta frå norske folkeeventyr.

Sjå videoen

SJÅ GLANSBILDA PÅ FLICKR


På flickr kan du bla i bileta, kommentere dei og dele dei med andre.
Glansbilde på Flickr


Sjå settet på Flickr
Publisert 27.02.2013, sist endret 27.02.2013 - 13:42
Side-alternativer

© Copyright: Illustrasjonar er beskytta iht. Lov om opphavsrett til åndsverk av 1961. Utover privat bruk er gjengivelse/reproduksjon av verna illustrasjonar ikkje tillatt utan etter avtale med rettighetshaver v/BONO. Kontakt BONO (Billedkunst Opphavsrett i Norge) for rettighetsklarering: www.bono.no. For tekst på sida gjeld følgande lisens: Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge (CC BY-NC-SA 3.0).Illustrasjoner og bilder på sida ligg i Einar Øklands private samling og er digitalisert av Bergen 0ffentlige Bibliotek.