Filmtips

Tips om de gode filmene du bør se!

En samlivshistorie utenom det vanlige

Siden Me and You and Everyone We Know fra 2005, har fansen ventet på en ny film fra Miranda July.

Hva er et meningsfylt liv?
Jason og Sophie er et selvopptatt par midt i 30-årene. For å gjøre livet mer meningsfylt har de bestemt seg for å adoptere en gammel, syk katt. De tror at katten bare vil kunne leve et halvt års tid, men blir fortalt at den faktisk kan leve flere år og vil trenge konstant pleie.

Dette utløser en slags krise. Om en måned inntar pus hjemmet, og tiden paret har igjen, vil de utnytte maksimalt - leve livet fullt ut, og gjøre ting de normalt ikke ville gjort. Dette høres ganske merkelig ut, men i Miranda Julys knirkete og absurde univers er det meste mulig. Resultatet er en søt og rar film om et parforhold som settes på prøve.

Skildringen av de to hovedpersonene er god. De har holdt sammen så lenge og er så innforstått med hverandres vaner, at de faktisk ligner hverandre både i væremåte og utseende. Men klarer de å gjøre noe nytt og annerledes? Uten at de egentlig vet hva de vil? Begge har følelsen av at halve livet er forbi, uten at de har oppnådd noe.

En snakkende katt og en t-skjorte med hjemlengsel
Filmen har noen spennende grep, med innslag av en slags magisk realisme. Disse surrealistiske innslagene er med på å understreke filmens tristhet samtidig som de skildrer det som er vanskelig å sette ord på. Med jevne mellomrom kommer katten Paw Paw også til orde, der han sitter i buret og venter på sitt nye liv:

Dear persons, I am writing this to you, a letter with no pencil, so I hope that you are able to read it. By day, I know I am yours, but when night comes, I am alone and always have been and always will be wild, so it is only the sun that returns the wonderful feeling of being pet again. Please come soon. Nights are getting longer. Yours, Paw Paw.”

En katteelsker kan bli rørt av mindre.

Filmskaper og kunstner
Miranda July er først og fremst kunstner, men også forfatter og skuespiller. I filmen spiller hun selv hovedrollen, noe hun også gjorde i Me and You and Everyone We Know. July har drevet med performance, noe som også kommer tydelig til uttrykk i begge filmene.

Med sine spesielle fortellertekniske grep har July gjort seg bemerket blant uavhengige filmskapere, og filmene er absolutt verdt å ta en kikk på. For å få et innblikk i Julys kunstarbeid, sjekk ut prosjektet Learning to Love You More.


The Future - trailer

 
Intervju med Miranda July, Sydney Film Festival 2011 

Publisert 17.01.2013 av Birgit Bjørgum
Another Earth
Tips og nytt

Another Earth

Annerledes sci-fi med fantastiske skuespillere.

Publisert 06.11.2012 av Birgit Bjørgum
Vitenskapens historie
Tips og nytt

Vitenskapens historie

Denne dokumentar-serien om vitenskapens historie er et ambisiøst prosjekt. Ikke perfekt, men interessant og livlig formidlet, og ikke minst spennende: Hvordan startet det hele? Hva har skjedd? Hvilke vitenskapelige krumspring har vi gjort?

Publisert 24.09.2012 av Ragnhild Sæther
Pattedyrenes verden
Tips og nytt

Pattedyrenes verden

Forskningsdagenes hovedtema i år er samfunn, og dyrenes samfunn er jammen like interessante som menneskenes. David Attenborough er en av dem som virkelig har greid å formidle dette gjennom tv-serier og dokumentarer.

Publisert 18.09.2012 av Ragnhild Sæther
Fin filmpoesi
Tips og nytt

Fin filmpoesi

"Poetry" er en kritikerrost film med en sterk karakterskildring av en aldrende kvinne.

Publisert 10.05.2012 av Birgit Bjørgum
The Sound of Music
Tips og nytt

The Sound of Music

Kom i vårstemning med verdens beste film!

Publisert 18.04.2012 av Thea Kathrine Johannessen
Pinnsvinets hemmeligheter
Tips og nytt

Pinnsvinets hemmeligheter

I en parisisk bygård finnes det mange hemmeligheter og steder å gjemme seg.

Publisert 07.02.2012 av Birgit Bjørgum
Gubben i stugan
Tips og nytt

Gubben i stugan

La jul være jul og ta deg en pause med Ragnar fra Dalarna. Denne dokumentaren er garantert fri for psykisk eller legemlig overbelastning!

Publisert 20.12.2011 av Vibeke Garrod
The Runaways
Tips og nytt

The Runaways

Underholdende halvdokumentarisk rockefilm med god, gammeldags "attityde".

Publisert 14.12.2011 av Ragnar Rørnes
Sherlock (sesong 1)
Tips og nytt

Sherlock (sesong 1)

Verdens mest berømte detektiv og hans nesten like berømte kompanjong løser krimgåter i det moderne London.

Publisert 06.05.2011 av Arild Ness
Publisert 06.07.2010, sist endret 24.09.2013 - 10:06
Kategorier: