Tegneseriesamlingen

Biblioteket kan tilby en stor samling av tegneserier i mange forskjellige sjangre. Vi har et godt utvalg av manga, stripeserier, tegneserieromaner og litteratur om tegneserier.

Tegneserier er en rekke av tegninger som til sammen fremstiller et hendelses-forløp. De finnes i aviser, ukeblader, egne hefter, album og i egne bøker. I USA, Europa og Asia har det vokst fram forskjellige tegneserietradisjoner. I det siste har manga/japanske tegneserier med sin spesielle tegnestil, blitt svært populære.Nemi

The Yellow Kid av Robert Felton Outcault regnes av mange som den første tegneserien, mens andre mener det ikke er riktig fordi hvert avsnitt bare bestod av ett bilde. Eller var det de humoristiske tegneseriene kom først. Den første avistegneserie var The Katzenjammer Kids (Knoll og Tott) av Rudolph Dirks som startet i 1897. Spenningsseriene dukket opp i USA omkring 1930, eksempler er Tarzan, Lyn Gordon og Batman.

I perioden 1930-45 oppstod serier med "rare dyr", den viktigste og mest kjente kom fra Walt Disney Productions: Carl Barks tegnet Donald Duck fra 1942-68. Eksempler på mer moderne tegneserier av amerikanske serieskapere er The Spirit, Elfquest, Prins Valiant og Tommy & Tigern. Fra Storbritannia har vi serier som The Sandman, Transmetropolitan og serier av Alan Moore.

Storproduksjon av tegneserier kom igang senere i Europa enn i USA, men etterhvert ble Frankrike og Belgia også viktige produksjonsland, og derfra har vi bl.a. Tintin, Lucky Luke, Viggo og Asterix. Av de eldre og kjente norske seriene er Smørbukk, Jens von Bustenskjold og 91. Stomperud.
 Manga Design


Publisert 07.07.2005, sist endret 27.05.2016 - 11:51
Side-alternativer
Kategorier: