Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Jessica Jones: Alias

I november i fjor fikk, kanskje noe overraskende, Jessica Jones sin egen serie på Netflix. Dermed fikk den 15 år gamle tegneserien Jessica Jones: Alias, som tv-serien er basert på, ny vind i seilene. Jeg var blant mange tegneserieinteresserte som plukket opp albumene om en av Marvels mer ukjente superheltinner, og det angrer jeg ikke på.

Som eier av og eneste ansatte i firmaet Alias Investigations, jobber Jessica Jones som privat etterforsker, spesialisert på saker som involverer mennesker med superkrefter. Jessica har en kort karriere bak seg som den utkledde superhelten Jewel. Dette gjør at hennes tidligere kolleger i Marvel universet, om enn noe motvillig, tar kontakt med henne når det dukker opp saker de selv ikke vil eller kan assosieres med. I den første saken møter vi selveste Captain America, hvis navn og rykte står i fare for å bli kompromittert. Det blir Jessica sin oppgave å nøste opp i trådene rundt en forsvinning det tyder på at Captain America har hatt noe med å gjøre, og omstendighetene blir snart farlige. Ant-Man, Ms. Marvel og Jean Grey er blant andre superhelter som også dukker opp i løpet av de fire albumene serien består av.

Jessica Jones er en innadvendt person som sjeldent trekker på smilebåndet, og hun holder gjerne andre på en armlengdes avstand. Etter kort lesing forstår man at hennes valg om å legge superhelt kostymet på hyllen, er en konsekvens av en hendelse som har rystet henne voldsomt og etterlatt henne traumatisert. Litt etter litt blir leseren bedre kjent med Jessica, når hennes karakter og bakgrunn gradvis blir tydeligere. Denne karakter progresjonen er noe av det jeg liker best med historien. Måten jeg blir kjent med Jessica Jones på føles virkelig autentisk. Lag på lag av personlighet blir avslørt, og jeg føler genuin sympati og hengivenhet for henne. Man får heller ikke vite hvem hovedskurken i historien er før i aller siste album, og denne mystikken er noe jeg også setter stor pris på. Med små drypp og hint her og der, bygges det opp til en konfrontasjon, et endelig oppgjør mellom Jessica og hennes nemesis.

Tegneserier om superhelter er ofte skarpe i streken og har sterke og understrekende farger. Jessica Jones: Alias er derimot illustrert i en mørk film noir stil, som kler Jessica Jones' personlighet og bygger opp under historiens mørke bakteppe. Noe av det mest spesielle og appellerende med illustrasjonene, som Michael Gaydos står bak, er tegningene som innleder hvert kapittel. De er som sider fra en scrapbook, som i seg selv forteller om både Jessica og saken hun for øyeblikket jobber med. Jeg ble ofte sittende lenge og studere disse sidene, for å se om jeg kunne finne antydninger til ting som hadde skjedd eller ting som skulle skje.

Jessica Jones: Alias kan anbefales på det varmeste. Den har en god og dyp historie og er nydelig illustrert, og du kan låne alle fire albumene på biblioteket. Tv-serien er også virkelig verdt å titte på, for selv om historien er betydelig omskrevet, har de tatt godt vare på essensen fra tegneserien.

Publisert 12.12.2016 av Janette Karin Kolbrek
SKAM for voksne
Tips og nytt

SKAM for voksne

Marie Aubert debuterte med et brak på Oktober forlag i august og la listen høyt for årets bokhøst. Novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem inneholder ni noveller om skamløshet og grenseoverskridelser. Den har allerede fått stor oppmerksomhet og solide anmeldelser.

Publisert 02.12.2016 av Johanne Magnus
De siste vitnene
Tips og nytt

De siste vitnene

Et gripende vitnesbyrd fra barn som vokste opp under 2. verdenskrig.

Publisert 15.11.2016 av Anne Marie Morvik
Fifty sneakers that changed the world
Tips og nytt

Fifty sneakers that changed the world

Et fascinerende innblikk i sneakerens - joggeskoens - historie.

Publisert 11.11.2016 av Ragnar Rørnes
Når alt rakner
Tips og nytt

Når alt rakner

Forfatteren Nina Lykke debuterte med novellesamlingen "Orgien, og andre fortellinger" i 2010, men det var først i 2013, da debutromanen Oppløsningstendenser kom, det virkelig smalt. Lykke legger ingenting i mellom når hun skildrer en kvinnes kronglete vei gjennom depresjon og nederlag.

Publisert 21.10.2016 av Johanne Magnus
Utvandring
Tips og nytt

Utvandring

Kan vi ved å bli bedre kjent med vår eiga utvandrarhistorie få ei større forståing av kvifor folk frå Syria, Afganistan og andre urolege eller fattige land, ønskjer seg eit nytt liv i Norge?

Publisert 19.09.2016 av Alf Kåre Blindheim
Et mareritt av en bok
Tips og nytt

Et mareritt av en bok

Marlen Haushofers Veggen kan minne om en vond drøm, men er en vakker leseopplevelse.

Publisert 20.09.2016 av Mari Stokke-Bakken
Fugler uten vinger
Tips og nytt

Fugler uten vinger

Louis De Bernières er til tross for navnet, engelsk. Han forrige bok ”Kaptein Corellis mandolin” kom ut på norsk i 1995 og er filmet.

Publisert 08.01.2010 av Elin Huseby
Svar på brev frå Helga
Tips og nytt

Svar på brev frå Helga

I denne vesle perla av ei bok, møter vi ein islandsk sauebonde som ser tilbake på livet og vala han tok.

Publisert 05.09.2016 av Anne Merete Hegrenes
Butcher's crossing
Tips og nytt

Butcher's crossing

Debutromanen til John Williams i norsk omsetjing - 55 år etter at den vart utgitt.

Publisert 15.06.2016 av Anne Merete Hegrenes
Publisert 06.01.2012, sist endret 19.11.2016 - 09:22