Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Buddha på loftet

I Julie Otsukas roman befinner vi oss på 1920-tallet hvor en gruppe postordrebruder reiser med båt fra Japan til USA.

Kvinnene kommer fra ulike steder i Japan og fra forskjellige samfunnslag, men alle har med seg et bilde av mannen de skal gifte seg med – han som venter på den andre siden av Stillehavet. Da de kommer i land viser det seg at drømmene de har om sine nye liv ikke stemmer overens med virkeligheten som møter dem. Det gjør heller ikke bildene av deres kommende ektemenn.

På båten kunne vi ikke ane at vi ikke kom til å kjenne ektemennene våre igjen når vi først fikk se dem. At den skokken med mannfolk i strikkeluer og sjaskete svarte jakker som sto og ventet på oss nede i dokken, ikke ville ha noen som helst likhet med de pene unge mennene på fotografiene. At fotografiene de hadde sendt oss, var mer enn tjue år gamle. At brevene vi hadde fått, var skrevet av noen andre enn dem selv, av profesjonelle brevskrivere med vakker håndskrift som hadde som jobb å fortelle løgner og vinne hjerter. At en av oss, idet vi først hørte navnet vårt bli ropt ut over vannet, skulle holde seg for øynene og snu seg vekk – Jeg vil hjem – mens resten av oss ville senke hodet, glatte på kimonoen, gå ned landgangen og ta skrittet ut i den ennå varme dagen. Dette er Amerika, skulle vi si til oss selv, ingen grunn til bekymring. Og vi skulle ta feil (s. 22-23).

Buddha på loftet er en kort bok, vevd sammen av mange stemmer. Et av de mest iøynefallende trekkene ved romanen er perspektivet. Det er ingen tradisjonell jeg-forteller, men et kollektivt «vi» som forteller historien om disse japanske kvinnene. Kvinnenes historie trer frem i et sammensatt mylder av ulike skjebner, og den fortelles både gjennom det alle (eller de fleste av dem) har felles og enkeltpersoners opplevelser.

Kapitlene i boken tar for seg viktige hendelser i de japanske immigrantenes nye liv, som møtet med ektemannen og sex, møtet med en annen kultur, graviditet og fødsel, og deres barns oppvekst. Mot slutten av romanen har vi kommet frem til andre verdenskrig og bombingen av Pearl Harbour. Da skifter perspektivet, de japanske kvinnene og deres familier forsvinner ut av historien, og slutten av fortellingen skildres fra perspektivet til deres amerikanske naboer.

Publisert 26.01.2015 av Nina Singdahlsen
I morgen forsvinner jeg litt til
Tips og nytt

I morgen forsvinner jeg litt til

Signe er en gammel dame som er blitt dement, og fortiden da hun var liten og hadde en mor står klarere for henne enn nåtiden. Hun husker ikke at hun er voksen og mor selv, og hun skjønner slett ikke at datteren hennes er blitt voksen med egne voksne barn.

Publisert 05.01.2015 av Janne Strand
Ved dette tegn
Tips og nytt

Ved dette tegn

"Ved dette tegn" er beretningen om Abel og Janice. De er unge, de er døve og de har nylig flyttet til en storby i USA, tidlig på 1900-tallet.

Publisert 23.09.2014 av Janne Strand
Råstilige reiseguider
Tips og nytt

Råstilige reiseguider

CITIx60 er en serie reiseguider hvor vi får innsideinformasjon om storbyer. Her er det lokale kreative sjeler som forteller om sine favorittsteder, og hjelper oss å velge det beste fra byen.

Publisert 09.10.2014 av Vibeke Garrod
Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys
Tips og nytt

Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys

Ja, det heter selvbiografien til tidligere The Slits-gitarist Viv Albertine. Tittelen er hentet fra Albertines kloke mor; det var det eneste som stod i hodet på Viv. Klær, musikk og gutter.

Publisert 09.09.2014 av Vibeke Garrod
Hjem av Toni Morrison
Tips og nytt

Hjem av Toni Morrison

Etter å ha mottatt et urovekkende brev, reiser Frank Money tilbake til hjembyen – til minner og mennesker han lenge har unngått.

Publisert 15.09.2014 av Nina Singdahlsen
Vårar seinare
Tips og nytt

Vårar seinare

Sterke dikt fri for sminke og fjas. Lavmælt sorg formidla utan store fakter. Men og tenåringsjenter med både tunge vipper og plastposar som klirrar våren inn.

Publisert 24.09.2014 av Alf Kåre Blindheim
Griffin & Sabine
Tips og nytt

Griffin & Sabine

Ikke all kommunikasjon er så spesiell som denne, men som Thore Skogman sang på 60-tallet: "Ett brev betyder så mycket."

Publisert 17.09.2014 av Janne Strand
Professoren og galningen
Tips og nytt

Professoren og galningen

En sann fortelling om hvordan en velutdannet og stillferdig militærlege kom til å skyte en mann på åpen gate i en dyster del av London, og om hvordan han under forvaring på et mentalsykehus ble en av de aller beste og flittigste bidragsyterne til Oxford English Dictionary.

Publisert 24.09.2014 av Elin Huseby
Kjærlighet
Tips og nytt

Kjærlighet

Språk bruker vi for å kommunisere med hverandre, og for å beskrive virkeligheten. Hvor mange språk trenger vi egentlig?

Publisert 08.09.2014 av Ragnhild Sæther
Publisert 06.01.2012, sist endret 19.11.2016 - 09:22