Gilbert Shelton: Fabulous Furry Freak Brothers

Fabulous Furry Freak Brothers må kunne sies å være blant undergrunnstegneserienes avantgarde.

Ifølge forfatteren Gilbert Shelton er den inspirert av slapstick-humoren i filmene til Marx Brothers og Three Stooges. Det var i utgangspunktet planlagt å lage animasjonsfilm av fortellingene. Den første stripen ble trykt i Feds 'n' Heads våren 1968. I 1971 kom den første samlingen, og den har siden blitt trykt opp jevnlig.
Det gikk en lang stund før historiene om de tre ektefødte barn av hippietiden, alltid på jakt etter rus og med panikkangst ved tanken på å måtte jobbe, fant veien til norske salgssteder. Kanskje ikke så rart, siden temaet er rus(mis)bruk og asosiale individer.

Freewheelin' Franklin er ganske laidback, og den mest street-smarte av de tre hovedpersonene. Han er foreldreløs og har vokst opp på barnehjem. Han kunne ha vært syklist hvis han ikke brukte alle pengene sine på rusmidler. Phineas T. Freakears er den intellektuelle idealisten, han eksperimenterer med å utvikle nye droger, er politisk interessert og opptatt av sosial endring og miljøspørsmål. Han kommer fra Texas, der han har vokst opp med en liberal mor og en far som er medlem av John Birch Society (i.e. svært konservativ). Fat Freddy Freekowtski er ikke den skarpeste kniven i skuffen. Han blir ofte "bøffet" - lurt til å kjøpe surrogater som f.eks. kattemynte i troen på at det er marihuana. Når han klarer å få kjøpt ekte vare ender det gjerne med at stoffet forsvinner på ulike vis. Freddy kommer fra en stor, ganske alminnelig familie i Cleveland. Du kan gjerne si at serien handler om typer som Erling Gjelsvik med rette kunne kalle "asosiale rasshøl".

Publisert 09.09.2010, sist endret 03.01.2013 - 13:05
Side-alternativer