Adrian Tomine

Tegneserieskaperen fra California startet allerede som 16-åring med å publisere sin egen mini-tegneserie Optic Nerve. Denne solgte han via post og til lokale tegneserie-butikker. Noen år senere fikk han gi ut tegneserien sin på det canadiske forlaget Drawn & Quarterly, som hadde flere lovende kunstnere i stallen.

Tomine er fortsatt knyttet til dette forlaget, sammen med blant annet Chester Brown (I Never Liked You) og Joe Matt (Fair Weather).

Adrian Tomine flyttet til Sacramento i California da han startet på high school, men fant seg ikke til rette. Til og med foreldrene hadde et mer sosialt liv, sier han selv i 32 Stories. Han tegnet for å få tiden til å gå, og fylte etter hvert opp mange skissebøker. En dag kom hans bror tilfeldigvis til å se i en av disse og oppmuntret Adrian til å utgi noe. Dermed så den første utgaven av Optic Nerve dagens lys. Den hadde et opplag på 25 stykk, og inneholdt de av fortellingene Tomine synes var minst pinlige. 32 Stories inneholder noen av disse tidlige utgivelsene. Her kan vi se utviklingen av Tomines komposisjoner fra ganske rufsete og enkle tegninger, til å bli mer stiliserte og detaljerte slik vi kjenner hans stil i dag.

Tomine har også laget illustrasjoner til CD-covere og tradisjonsrike tidsskrifter som Esquire og The New Yorker.

Adrian Tomine / 32 Stories32 Stories

De tidlige stripene til Tomine får du her. De er presentert kronologisk etter utgivelser. Som sagt gir dette oss en mulighet til å se hans kunstneriske utvikling. Små historier fra hverdagen, fylt med humor og spenst.


Adrian Tomine / Summer Blonde
Summer Blonde

Fire ulike historier som opprinnelig kom i Optic Nerve. ”Alter Ego” handler om en desillusjonert forfatter som får et mystisk postkort og begynner å lete etter sin gamle High School-flamme. I ”Summer Blonde” møter vi den nerdete Neil som er ensom og kontaktsøkende. Hans fremgangsmåte for å bli kjent med jenta han liker er ikke spesielt vellykket. Hillary Chan i ”Hawaiian Getaway” er også kontaktsøkende, og bruker telefonen til ablegøyer med folk som tilfeldigvis passerer telefonkiosken utenfor leiligheten hennes. Noe hun synes er svært gøy. Her er det mange morsomme historier som samtidig har en undertone av lengsel, sårbarhet og isolasjon.

Adrian Tomine / Shortcomings
Shortcomings

Dette er en fortelling av nyere dato, den ble gitt ut i 2007. Vi møter Ben Tanaka, en litt anstrengt, ung mann i California på jakt etter kjærlighet. Hans beste venn er Alice Kim, en rundbrenner som flørter hemningsløst hver gang sjansen byr seg. Ben har en samboer som heter Miko, men forholdet har sett bedre dager. De klarer ikke helt å kommunisere, og etter hvert bestemmer Miko seg for å reise til New York. Ben sitter igjen alene. Hva gjør han nå?Adrian Tomine / Scrapbook
Scrapbook

Adrian Tomine har gjort annet enn å lage tegneserier og grafiske fortellinger. Som nevnt over har han blant annet laget illustrasjoner for The New Yorker og andre oppdragsgivere. I Scrapbook får vi se noen av Tomines aller tidligste arbeider, som han selv kaller ”slettede scener”. Her er også illustrasjoner for diverse kommersielle aktører, og akkurat det å tegne for store firmaer er noe mange kunstnere vegrer seg mot, men det gir penger til smør på brødet. Scrapbook er en personlig samling, vi får sågar se Tomines skisser, og de var aldri ment for et publikum sier han.

Adrian Tomine / Sleepwalk
Sleepwalk and Other Stories

En samling av noen av de tidlige numrene av The Optic Nerve. Mange små historier om ulike mennesker. Velfungerende på overflaten, men går vi litt dypere…Tomine er en mester i å beskrive pinlige situasjoner og emosjonelle stemninger.
PS: Biblioteket tilbyr DEG å publisere din tegneserie (eller annet materiale) gjennom vårt ”Gjør det selv”-prosjekt. Les mer på Demoteket.

Publisert 06.07.2010, sist endret 05.09.2011 - 11:16
Side-alternativer