Stormfull bok, musikk og film

Stormfulle høyder er en romantisk og intens roman av engelske Emily Brontë fra 1847. Boken har inspirert kunstnere, musikere og filmskapere gjennom mange år.

Boken:

 Wuthering Heights
Romanen Wuthering heights kom i 1847 og er skrevet av en av de kjente Brontë-søstrene, Emily. Storesøsteren Charlotte skrev Jane Eyre. De skrev under mannlige pseudonymer, Emily brukte navnet Ellis Bell. Boken fikk blandete kritikker da den kom. Temaer som forbudt og tragisk kjærlighet, mentale lidelser, hevn og alkoholisme var sterk kost i datidens England. Men i ettertiden har romanen fått klassikerstatus og er regnet som et av de store engelske verkene. Boken ble i 2007 vinner av en topp 20 liste over kjærlighetsromaner på en engelsk tv-kanal, før både Romeo og Julie av William Shakespeare og Tatt av vinden av Margaret Mitchell.
 
Fortellingen er lagt til det røffe naturmiljøet i Yorkshire, her uler vinden og landskapet er like vilt som det er vakkert. Gårdene Wuthering Heights og Thrushcross Grange står sentralt, og det er konfliktene mellom disse gjennom generasjoner som driver handlingen fremover. Kjærligheten mellom den kompliserte Heathcliffe og den vakre Catherine er udødelig, men fører også til ruin og fordervelse. På nettsiden til The reader´s guide to Emily Jane Brontë´s Wuthering Heights står det at boken handler like så mye om hevn som kjærlighet, dette er ikke noen rosenrød lettvekter. Prøv den på engelsk, originalspråket gir ofte en annerledes opplevelse.
 

CDen:

 Kate Bush: The kick inside
Kate Bush komponerte sangen Wuthering Heights etter å ha blitt inspirert av en filmatisering av boken. Hun var bare 19 år da debutalbumet ble sluppet, og singelen Wuthering heights havnet rett på førsteplass på hitlistene. Her synger Kate om hvor mye Catherine lengter etter Heathcliffe og hvordan hun slites mellom kjærlighet og hat. Albumet heter The Kick Inside og har andre kjente sanger som The Man with the Child in his Eyes og James and the Cold Gun
 

Filmen:

 Wuthering Heights film
No matter what I ever do or say, Heathcliff, this is me - now - standing on this hill with you. This is me, forever.
 
Det finnes flere ulike filmatiseringer av Emily Brontës roman, denne er fra 1939 med Laurence Olivier og Merle Oberon. Filmen er ikke spesielt tro mot boka, men konsentrerer seg mer om kjærligheten og at ting skal få en lykkelig slutt. Den må ses på sine egne premisser. Det er en fryd å oppleve den unge Laurence Olivier i rollen som Heathcliffe, og scenene med han og Merle Oberon ute på slettene er vakre og kraftfulle. Filmen vant Oscar for beste filmfotograf, Gregg Toland.
Publisert 12.11.2010, sist endret 12.11.2010 - 09:38
Side-alternativer
Kategorier: