Tom Stalsberg: To esler i Blackpool

Tom Stalsberg har skrevet boken ”To esler i Blackpool”, med undertittelen ”En fotballreise i de lavere divisjoner”. Han tar oss med til 13 gamle tippekampbyer på verdens viktigste fotballøy.
Mens vi venter på at Stadionbrølet skal ta av, kan kanskje serieinnspurten i England være en passelig oppvarming. Billetter til storkamper i London, Liverpool og Manchester kan du nok se langt etter, men til hverdagsfotballen i byer som Stoke, Hull, Preston og Blackpool har vi en guide som kan hjelpe deg på reisen.

Tom Stalsberg har skrevet boken To esler i Blackpool, med undertittelen ”En fotballreise i de lavere divisjoner”. Han tar oss med til 13 gamle tippekampbyer på verdens viktigste fotballøy. Stalsberg har kanskje et litt tvilsomt innhold i fotballbaggen til å være den rette reiseleder, men tvangsekteskapet med Manchester United siden 1968 har vært preget av notoriske sidesprang til slubbertene i de lavere divisjoner. ”Det å stå sammen med et knippe Crew Alexandra-fans gir bedre næring til fotballsjela enn et skrudd frispark fra en unggutt med sebrastriper i håret, juveler i ørene, gullkjede i munnen, på Old Trafford”.

Vi velger oss ut en av byene, Preston, fordi noe av omtalen virker så hjemlig. Byens mest berømte person var rørlegger. Sir Tom Finney akslet Prestondrakten i nesten tjue år. I dag demper han ballen ”på sokkel” i en gedigen sølepytt utenfor The National Football Museum.
Går vi inn i museet kan vi kanskje få en fornemmelse av hvorfor så mange lider av den engelske fotballsyken. 20 000 fotballgjenstander er med på å underbygge diagnosen. Boken gir kanskje ikke helt garantier mot å gå i offsidefella, men putter du En fin dag for fotball av Arne Scheie i fotballbaggen (boken er tidligere omtalt av ”Herrefløyen”), er det ingen som truer bakrommet ditt.

Først publisert: 22.03.07

Publisert 06.07.2010, sist endret 05.06.2012 - 10:52
Side-alternativer
Kategorier: