Topp 5 gitarjazz-album

Alle klassisk interesserte i Bergen kjenner Stein Erik Finne - han har drevet platesalg og vært en viktig informasjonskilde til de gode innspillingene. At hans musikksmak er mangslungen viser vi i denne lille serien vår, hvor Finne har plukket ut fem favorittinnspillinger innen ulike sjangre. Fjerde liste fra Stein Erik er fra jazzens verden.

Wes Montgomery1: Wes Montgomery: The incredible jazz guitar of WM (1960)

Montgomery var autodidakt og begynte å lære seg gitar i 1943. Sin helt spesielle sound oppnådde han ved å ikke spille med plekter, men bruke innsiden av tommelen. Her i samspill med Tommy Flanagan, Percy og Albert Heath i en fin blanding av eget materiale og komposisjoner av bl.a. Sonny Rollins og Dave Brubeck.Charlie Christian2: Charlie Christian: The genius of electric guitar (remaster 2005)

Christian regnes som grunnleggeren av jazz der el. gitaren blir brukt som soloinstrument. Hans korte karriere varte kun fra 1939-41 (da han døde, kun 26 år gammel). Denne CDene inneholder 19 spor i samspill med storheter som Benny Goodman, Lionel Hampton, Count Basie og Fletcher Henderson. Et viktig dokument i jazz-historien.


Jim Hall3: Jim Hall: Concierto (1975)

Tittelen på platen henviser til hovedverket, nemlig Rodrigos Concierto de Aranjuez som her får sin ultimate jazzfremføring. Med musikere som Chet Baker, Paul Desmond og Ron Carter med på laget er dette blitt en av de store klassikerne innen cool jazz.

 


Grant Green4: Grant Green: Idle Moments (1965)

En av de fineste gitar-platene innen hard-bop, der Green får vist seg som den elegantieren han var på sitt instrument. Høydepunktene er Duke Pearsons tittelspor og Moderen Jazz Quartets Django. Bidrag fra Joe Henderson og Bobby Hutcherson gjør sitt til at Idle moments er blitt en av klassikerne på Blue Note-labelen.Pat Meheny5: Pat Metheny: 80/81 (1980)

Kanskje Mehenys mest ”rene” jazz-utgivelse, i motsetning til de mer fusion/jazz-rock pregete platene med P.M. Group. En del av ”æren” for dette kan nok tilskrives medmusikerne Charlie Haden, Jack DeJohnette, Dewey Redman og Michael Brecker.

 


Publisert 16.02.2011, sist endret 01.02.2011 - 16:18
Side-alternativer
Kategorier: