Topp 5 opera-innspillinger

Alle klassisk interesserte i Bergen kjenner Stein Erik Finne - han har drevet platesalg og vært en viktig informasjonskilde til de gode innspillingene. At hans musikksmak er mangslungen viser vi i denne lille serien vår, hvor Finne har plukket ut fem favorittinnspillinger innen ulike sjangre. Tredje topp-5 er uforglemmelige opera-innspillinger.
Richard Wagner

1: Richard Wagner: Der Ring des Nibelungen/Solti

(Decca 14CD)

I en tid der det nærmest er slutt på å spille inn komplette operaer i studio, kan det være verdt å tenke på hvilket arbeid det må ha ligget bak å spille inn hele ”Ringen” (nesten 15 timer musikk) for Deccas produsenter og de utallige utøverne. Det tok nesten 7 år (1958-64) å fullføre prosjektet, og resultatet har blitt så nært perfekt som det er mulig å komme i et verk av slike dimensjoner. Flagstad, Nilsson, Crespin, Ludwig, Windgassen, London, King og Hotter m.fl. – Wiener Staatsopernchor, Wiener Philharmoniker og Sir Georg Solti som dirigent står for det musikalske, mens Deccas John Culshaw hadde ansvaret for produksjonen. BBC3 programmet CD-reviews lyttere kåret i 2004 denne innspillingen til the greatest recording of the 20th Century.


Bellini2: Vincenzo Bellini: Norma/Serafin

(EMI 3CD)

Hovedpersonen her er Maria Callas i en av sine absolutte glansroller. Ingen har klart å formidle den berømte vannviddsscenen med større innlevelse hverken før eller seinere (innspillingen er fra 1954).


 


Puccini3: Giacomo Puccini: La bohème/Beecham

(EMI 2CD)

Puccinis mest populære opera med Jussi Björling og Victoria de los Angeles som Rodolfo og Mimi (innspilt i 1956.


 


Richard Strauss4: Richard Strauss: Der Rosenkavalier/Karajan

(EMI 3CD)

Rosenkavaleren er Strauss’ eneste komiske opera, her i en uovertruffen innspilling fra 1956 med bl.a. Elisabeth Schwarzkopf, Christa Ludwig og Eberhard Wächter i viktige roller under Karajans myndige ledelse.Verdi5: Giuseppe Verdi: Don Carlo/Giulini

(EMI 3CD)

Verdis ”grand” opera (5-akters versjonen) fra Covent Garden i 1970. Plácido Domingo og Montserrat Caballé topper rollelisten, og de er begge her på høyden av sin karriere rent stemmemessig.
Publisert 09.02.2011, sist endret 01.02.2011 - 15:17
Side-alternativer