Topp 5 punk/new wave-plater ca. 1980

Alle klassisk interesserte i Bergen kjenner Stein Erik Finne - han har drevet platesalg og vært en viktig informasjonskilde til de gode innspillingene. At hans musikksmak er mangslungen viser vi i denne lille serien vår, hvor Finne har plukket ut fem favorittinnspillinger innen ulike sjangre. Andre rekke ut er 5 punk/new wave plater du ikke må gå glipp av.

The Clash1: The Clash: London calling (1979)

Uten tvil et av rockehistoriens viktigste dokumenter, og ved siden av The Beatles’ White album og Bob Dylans Blonde on Blonde et av de beste doble studioalbumene noensinne. Her blir det med utgangspunkt i punkens estetikk blandet inn elementer fra så og si alle sjangre innen populærmusikken (rock ’n’ roll, R&B, reggae, jazz, hardrock, pop), samtidig som uttrykket er umiskjennelig The Clash - og det politiske budskapet er slik vi forventer det fra Strummer, Jones & Co.


Stiff little fingers2: Stiff Little Fingers: Inflammable material (1979)

Konflikten i Nord-Irland var på sitt mest intense da denne platen kom ut, og Belfast-pønkerne i SLF gjenspeiler dette med et album så helsvart, rått og kompromissløst at det nesten gjør fysisk vondt å høre på.
Ramones3: Ramones: Rocket to Russia (1977)

Selv om produksjonen er glattere og dermed noe av råheten til de to første Ramones-LPene er borte velger jeg ”Rocket” ganske enkelt fordi den inneholder det beste låtmaterialet, eksempelvis Teenage lobotomy, Cretin hop og ikke minst Sheena is a punk rocker.
Gang of four4: Gang of Four: Entertainment! (1979)

Firerbandens debutalbum er en av de definitive post-punk LPene. De skiller seg ut fra de fleste andre bandene fra samme periode ved en rytmeseksjon(bass/trommer) som er helt dominerende i lydbildet (begreper som ”white funk”, ”punk-funk” har vært brukt for å karakterisere musikken). Og med Andrew Gills tale/skrike-vokal blir resultatet periodevis nærmest psykedelisk.


Magazine5: Magazine: Real Life (1978)

Howard Devoto (ex. Buzzcocks) er en av de mest særegne vokalistene fra denne perioden. På debut-albumet Real Life blir punkens energi blandet med et mer sofistikert lydbilde, ikke minst pga. Dave Formulas bidrag på synth og John Leckies produksjon. Høydepunkter er Shot by both sides og The light pours out of me.

 


Publisert 28.01.2011, sist endret 01.02.2011 - 16:13
Side-alternativer
Kategorier: