Hossein Heidary

Hossein Heidary kommer fra Mariwan i Øst-Kurdistan i Iran. Han kom til Bergen 1. mai 2008 og har som fribyforfatter kontor i biblioteket. Heidary er journalist og har jobbet mye med teater.

HosseinHeidary var en av stifterne av det kurdisk-persiske tidsskriftet Andeshe i 1997. Fra 1997-98 var han journalist i tidsskriftet Tishk og medlem i en teatergruppe i Mariwan.

I 2001 var han skuespiller i teaterforestillingen "Min fars statue uten hodet" under en Halabja-markering i en kulturfestival. Forestillingen vant festivalens høyeste pris.

Samme år var Heidary assisterende regissør i kortfilmen "Kawe Fer" (Å gråte eller le). Han arbeidet året etter med teaterforestillingen "Dansens rytme på is" på en kurdisk teaterfestival i Saqiz og fikk æresprs for sin medvirkning. I denne perioden var Heidary journalist i tidsskriftet Aso. I 2002 spilte han i kortfilmen "Avslutningens reise", en kortfilm som deltok i kurdistansk TVs kortfilmfestival.

Fram til 2006 var han skuespiller og medvirkende i teaterforestillinger i mange kurdiske byer og fikk også pris for sin rolle i forestillingen "Endeløs vei".

I 2007 flyktet Heidary til Sør-Kurdistan (Irak) og Tyrkia, fikk fribyforfatterstatus i Bergen og ankom byen 1. mai 2008.

I eksil har han samarbeidet med den kurdisk-persiske nettsiden Xorhelat og er aktiv i støtten til forfulgte forfattere.


Artikkel om Hossein Heidary:

 

Bergens Tidende: Ny fribyforfatter til Bergen ( 9/7 - 2009)
(Artikkelen kan leses i Atekst, f.eks. i biblioteket)
Publisert 15.10.2010, sist endret 29.11.2012 - 14:07
Side-alternativer
Kategorier: