Kareem Amer

Kareem Amer er Bergens fribyforfatter. Han er fra Egypt og er kjent som blogger og forkjemper for menneskerettigheter. På grunn av sine ytringer satt han fire år i egyptisk fengsel. Bergen by er medlem av International Cities of Refuge Network (ICORN) og tar imot forfulgte forfattere.

Kareem (Abdulkareem) Amer kom til Bergen en av de siste dagene i 2012. Han har fått politisk asyl i Norge og skal være fribyforfatter i Bergen i to år.

Amer er mest kjent for sitt arbeid som blogger. I 2004 begynte han å publisere tekster om urettferdighet og undertrykkelse i Egypt på sin blogg. Innleggene hans på bloggen ble svært populære. 

I 2005 ble han arrestert første gang i et par uker etter å ha forsvart kopterne da de egyptiske kristne ble angrepet av demonstranter i hjembyen Alexandria.

Regjeringen i Egypt regnet Amers tekster for å være anti-religiøse og fornærmende mot den egyptiske presidenten Hosni Mubarak. I 2006 ble Amer utvist fra al-Azhar-universitetet anklaget for blasfemi, og han ble arrestert anklaget for ateisme, for å håne presidenten, for forsøk på å velte regimet og for å skade Egypts omdømme. Kareem Amer satt fire år i fengsel.

Mange organisasjoner arbeidet for å få Amer løslatt. Han samarbeider i dag nært med bl.a. Amnesty International Norge, har nylig vært i Madrid på Reporters without borders' konferanse og deltok på litteraturfestivalen på Lillehammer i mai.  Her ble han intervjuet av NRK.

Amer vil fortsette å blogge og ytre seg på internett fra Bergen. Han har også et mål om å skrive en bok om erfaringene fra egyptiske fengsler. 

Blogg

Twitter

Wikipedia

 

Publisert 13.05.2013, sist endret 17.06.2014 - 13:46
Side-alternativer