Lokeesan Appuththurai

Lokeesan Appuththurai er journalist fra Sri Lanka. Han kom med sin familie til Bergen i oktober 2010, men har levd anonymt i byen inntil nå av sikkerhetsmessige grunner.

I 2Lokeesan009 var Lokeesan Appuththurai tilknyttet Tamilnet og var siste journalist som rapporterte ut til verden fra krigssonen i Sri Lanka.  Han har dokumentert en fase av krigen på Sri Lanka som mange vil betegne som folkemord. Krigshandlingene og den tamilske sivilbefolkningens skjebne har fått liten innpass i vestlig presse.

Lokeesan er tamil og har nå asyl i Norge og status som fribyforfatter i Bergen. Byen tok i mot ham da han og familien var på flukt høsten 2010. Av sikkerhetshensyn har han levd anonymt i byen vår inntil nå, men har hatt kontor i Bergen Offentlige Bibliotek og fortsatt sin skrivevirksomhet.

Apputhturai er en av tre journalister i eksil fra Sri Lanka som er portrettert i Beate Arnestads dokumentarfilm Tvunget til taushet (Silenced Voices). Arnestad, Lokeesan og flere samarbeidspartnere har høsten 2012 vært i Australia på en visningstur som fått stor oppmerksomhet blant annet på ABC (Australian Broadcasting Corporation). Filmen har vært vist i New York og flere land og på NRK.

Tvunget til taushet ble i oktober vist på Mot – konferanse om ytringsfrihet på Bergen Offentlige Bibliotek . På konferansen holdt Lokeesan Appuththurai foredrag sammen med Bashana Abeywardane som også er en av hovedpersonene i Arnestads film. Abeywardane er i eksil i Europa og er leder for Journalists for Democracy in Sri Lanka.

Lokeesan Appuththurai er også portrettert i et eget kapittel i den nye boken til Frances Harrison, Still Counting the Dead.  Harrison har bl.a. vært BBC-korrespondent på Sri Lanka i fire år.

Flere lenker:

 

 

Publisert 15.04.2013, sist endret 09.08.2013 - 09:27
Side-alternativer
Kategorier: