Spesialsamlinger

Spesialsamlinger ved Bergen offentlige Bibliotek.

 

 

Lokalhistorisk samling

Bergen Offentlige Biblioteks lokalhistoriske avdeling kjøper inn alt som utgis av materiale om Bergen og Hordaland. Det kjøpes dessuten inn bygdebøker og slektsbøker fra hele landet.

Lokalsamlingen på nettet

Gamle Bergenstrykk

Bibliotekets samling Bergenstrykk er av betydelig kulturhistorisk interesse. Denne oppfattes som bortimot komplett, idet den inneholder 90-95 % av det som har vært utgitt. Samlingen danner også grunnlaget for en verdifull bibliografi, som er en veiviser til Bergens bokhistorie. I 1920-årene startet Bergen Off. Bibliotek en systematisk innsamling av gamle bergenske trykk helt fra den første boktrykker i Bergen, Peter Nørvig, i 1721 og opp til 1900. Det var biblioteksjef Victor Smith (biblioteksjef 1922-1935) som var primus motor i denne innsamlingen, Gjennom avisene ble folk oppfordret til å grave frem gamle bøker som vart trykt i Bergen og bringe dem inn på biblioteket. Denne appell fikk stor respons hos byens borgere.

”Aldrig, verken før eller siden, har vel sjefsbibliotekarens kontor hatt besøk av så mange ”bibliotek-fremmede” og uvanlige elementer fra folkedypet. Det lot til at mangt et tørkeloft hadde fått en kraftig opprydding. Og det hendte at det omtalte kontor måtte gjennomgå en real utluftning, når smalelukt og andre udefinerbare dunster rev for meget i sjefens krumme nese. Men bøkene kom inn, og det var hovedsaken” – skriver forfatterne Hjørdis og Carl Rieber-Mohn i ”…alle Bergenseres aandelige løftning”.

En del av bøkene ble gitt som gave, mens andre ble betalt for med midler fra rentene av Mowinckels fond.

Samlingen er registrert i bibliografien Bibliotheca Bergensis, utgitt i 1926.

Smakebiter fra samlingen er lagt ut på bibliotekets nettsider.

 

Genealogisk samling

Ættebøker/slektsbøker for hele landet.

Hele samlingen er registrert i bibliotekets database.

 

Holbergsamlingen

Holbergsamlingens basis er bøker fra de eldre boksamlinger som Bergen Off. Bibliotek er fundert på. Takket være fondsmidler er samlingen i alle år blitt systematisk supplert med innkjøpt materiale, både antikvarisk og nyutgitt, og noe gjennom gaver. Den har nå et godt utvalg av førsteutgaver og norske og utenlandske utgaver fra eldre tid, og litteratur om Holberg og hans verker.

Det er utarbeidet en fyldig, vakkert illustrert bibliografi med ca. 400 innførsler til Holbergs 300-årsjubileum i 1984. Bare deler av samlingen er registrert i bibliotekets database, resten finnes i kortkatalogen. Ikke til utlån.

 

Amalie Skram-samlingen

null

Litteratur av og omAmalie Skram. Samlingen ble opprettet av Liv Glasser, sjefen for bibliotekets tilvekstavdeling, i forbindelse med 150-årsjubileet for Amalie Skram i 1996.

Samlingen inneholder også lydbøker og video.

Ikke til utlån. 

Ex Libris

Bergen Off. Bibliotek har en samling med Ex Libris som består av ca. 1000 bergenske som er registrert og med smakebiter lagt ut på nettet, og 5000 andre som oppbevares i bibliotekets magasin. Ex Libris var spesielt populær gave under og rett etter 2. verdenskrig, og samlingen kom istand fordi den daværende lederen for barneavdelingen, Hanna Wiig, oppfordret publikum til å levere inn et eksemplar av sitt bokmerke til biblioteket.

Utstilling av og liste over bergenske Ex Libris

 

Utlendingers reiser i Norge

Beretninger om utlendingers reiser i Norge, en utrolig interessant og rikholdig samling. Den er lagt inn i basen og kan søkes opp samlet "Utlendingers reiser i Norge".

 

Rhododendronsamlingen

Bergen rhododendronforening har gitt biblioteket bøker og tidsskrifter om rhododendron i håp om å spre kunnskap om planten, og øke interessen for Bergen som rhododendronenes by. Alle bøkene er til utlån.

Samlingen kan søkes opp i basen :rhododendron

 

Julehefter

null

Gamle julehefter med de vakreste illustrasjoner og med mye litterært verdifullt stoff. Må ikke forveksles med dagens tegneseriers julehefter. Bibliotekets bestand av julehefter er ikke registrert i databasen, og de er ikke til utlån, men det er utarbeidet en liste.

I 1998 fikk Bergen Off. Bibliotek nettsider designet av Gerhard Stoltz. Et av de første tema på de nye sidene var om julehefter.

 

Publisert 09.07.2010, sist endret 28.11.2011 - 11:50
Side-alternativer