Nye bøker på UROM: Februar

Hipp hurra! Nå finner du en hel haug med ferske bøker på UROM. Spenning? Humor? Romantikk? Her er noe for enhver smak!

markspist måne
Markspist måne av Sally Gardner

Hector og Standish er venner. De bor sammen i Sone sju, der Moderlandet holder dem og andre avvikere under strengt oppsyn mens regimet planlegger den store månelandingen.

En dag finner de to ut noe som Moderlandet for enhver pris vil holde skjult, og livet tar en enda farligere retning.

Med noen helt fantastiske anmeldelser, blant annet denne fra NRK (der boken sammenlignes med Brødrene Løvehjerte), er det bare til å sette i gang med lesingen!

PS: Vi har den på engelsk også!

 

 

 

winter
Winter av Marissa Meyer

Dette er siste boken i The Lunar Chronicles, en serie som har fått ufortjent lite oppmerksomhet i Norge. Romanene er en miks av gamle Brødrene Grimm-eventyr og skikkelig fremtids-scifi. Noe utenom det vanlige, altså.

Prinsesse Winter beundres av Lunar-folket for hennes eleganse og godhet. Tross arrene hun bærer i ansiktet, sies det at skjønnheten hennes er enda mer fantastisk enn stemorens, dronning Levana.

Winter hater stemoren sin, og vet at Levana ikke vil like at hun har følelser for barndomsvennen, den kjekke slottsvakten Jacin. Men Winter er ikke så svak som Levana tror, hun har allerede undergravd stemorens ønsker i årevis. Sammen med cyborg-mekanikeren Cinder, og deres allierte, kan Winter kanskje ha makten til å starte en revolusjon og vinne krigen som allerede har pågått alt for lenge.

Way down dark
Way Down Dark av J. P. Smythe

Det finnes en sannhet på Australia. Du kjemper eller dør. Vanligvis begge deler.

Se for deg et mareritt du ikke kan rømme fra. Det er hundrevis av år siden forfedrene til 17 år gamle Chan forlot en døende jord i leting etter et nytt hjem. Det fant de aldri.

Dette er et helvete hvor ingen kan gjemme seg. Det eneste livet Chan vet om er ett med vold, der man kjemper. Der man prøver å overleve.

Dette er et dødsskip, med mordere, kulter og gjenger. Men det finnes kanskje en måte å rømme på. For å finne det må Chan langt ned i mørket, til et sted med begravde hemmeligheter, glemte løgner og de dødes forlatte kropper.

Dette er Australia. 

Boken blir beskrevet blant annet som "mørkere enn Divergent og mer brutal enn Hunger Games" - helt sjukt spennende med andre ord!

shadow and bone
Grisha-trilogien av Leigh Bardugo

Den én gang store nasjonen Ravka har blitt revet i to av The Shadow Fold, et ugjennomtrengelig mørke som kryr av menneskespisende monstre. Og nå hviler Ravkas skjebne på skuldrene til én ensom flyktning.

Alina Starkov har aldri vært god til noen ting som helst. Men når regimentet hennes blir angrepet av monstrene i mørket, og bestevennen blir hardt skadet, henter Alina frem en kreft som redder livet hans. En kraft som kan være nøkkelen til å sette hele det krigsherjede landet fri. Alina blir dratt bort fra alt hun kjenner og fraktet til det kongelige hoffet, der hun trenes opp som medlem av Grishaene, den magiske eliten ledet av mystiske Darkling.

Men ingenting i denne overdådige verdenen er som det synes å være. Med et mørke som truer og et helt kongedømme avhengig av hennes utemmede kraft, må Alina konfrontere både Grishaenes hemmeligheter... Og de i hennes eget hjerte.

 

six of crows

 

Six of Crows av Leigh Bardugo
Enda en bok av Bardugo! Også denne foregår i Grisha-universet.

Ketterdam: Et yrende handelssentrum hvor alt kan skaffes for den rette prisen. Og ingen vet det bedre enn det kriminelle vidunderet Kaz Brekker. Kaz blir tilbudt muligheten for et dødelig kupp som kan gjøre ham rikere enn han noensinne har drømt om. Men han klarer det ikke alene...

En straffedømt med hevntørst.
En skarpskytter som ikke viker unna veddemål.
En rømling med en priviligert fortid.
En spion ved navn Wraith.
En Heartrender som bruker magien sin til å overleve i slummen.
En tyv med en evne til å finne de mest usannsynlige av fluktruter.

Kaz' mannskap er kanskje de eneste som står mellom verden og dens ødeleggelse. Hvis de ikke dreper hverandre først, da.

carry on
Carry On av Rainbow Rowell

Simon Snow er den verste Utvalgte som noensinne er blitt utvalgt.

Det er det romkameraten Baz sier. Og selv om Baz mest sannsynlig er en ond vampyr, har han trolig rett.

Enten kan ikke Simon få tryllestaven sin til å funke, eller så setter han fyr på noe. Mentoren hans unngår ham, kjæresten hans slår opp med ham, og det er et magi-spisende monster som løper rundt og ser ut som Simon. 

Baz ville digget alt dette. Hvis han hadde vært der. Det er det siste året deres på Watford School of Magicks, og Simons megairriterende nemesis har ikke en gang giddet å dukke opp.

Carry On er en spøkelsesfortelling, en kjærlighetsfortelling, et mysterium og et melodrama. Og det er definitivt en typisk Rainbow Rowell-bok, bare med ganske mange flere monstre. Dette er altså en spinoff av Rowells bok Fangirl, som handler om Cath som skriver fanfiction om Baz og Simon, og den inneholder supermange referanser til andre bøker og forfattere. Superunderholdene lesning!

wolf by wolf
Wolf by Wolf av Ryan Graudin

"Once upon a different time, there was a girl who lived in a kingdom of death. Wolves howled up her arm. A whole pack of them - made of tattoo ink and pain, memory and loss. It was the only thing about her that ever stayed the same."

Dette er på en måte en fortelling om andre verdenskrig. Men bare på en måte. For i denne fortellingen er året 1956, og det tredje riket og keiserdømmet Japan vant krigen. For å feire dette, arrangerer de en "Axis Tour" - et årlig motorsykkelløp gjennom hele deres samlede territorium.

Yael, tidligere fange i en konsentrasjonsleir, får én eneste oppgave av motstandsbevegelsen: Å vinne løpet, og å drepe Hitler.

Andre bøker med denne typen alternativ historiefortelling er Norge-trilogien til Jon Ewo:

 

game of love
The Game of Love and Death av Martha Brockenbrough


Antony og Kleopatra. Helena av Troy og Paris. Romeo og Julie. Og nå: Henry og Flora.

I århundrer har Kjærligheten og Døden valgt spillerne sine. De har bestemt reglene, trillet terningen og holdt seg nære, klare til å gjøre det de kan for å vinne. Og Døden har alltid vunnet. Alltid.

Men kunne det noensinne finnes en tid, ett sted, ett par hvis kjærlighet ville kunne tippe vektskålen?

Møt Flora Saudade, en afroamerikansk jente som drømmer om å bli den neste Amelia Earhart om dagen, og som synger i røykfylte jazzklubber i Seattle om kvelden. Møt Henry Bishop, født et par kvartaler og en million verdener bortenfor, en hvit gutt med fremtiden satt - en rik adoptivfamilie midt i den Store Depresjonen, et college-stipend og tilsynelatende med verden for sine føtter.

Spillerne er valgt. Terningen er trillet. Men når mennesker gjør sine egne trekk, kan ingen spå hva som kommer til å skje.

Denne boka har noe av det beste som fins: Nydelig språk, og romantikk du kjenner dypt inne i magen. Kos deg!

simon3
Simon vs. the Homo Sapiens Agenda av Becky Albertalli

16-åringen og ikke-helt-ute-av-skapet Simon Spier foretrekker å spare dramaet sitt til skolemusikalen. Men når en e-post faller i gale hender, er det en risiko for at hemmeligheten hans er på vei inn i rampelyset.

Simon blir faktisk utpresset: Hvis han ikke er wingman for Martin, klassens klovn, blir hans seksualitet allment kjent. Og enda verre, privatlivet ti Blue, aliaset til gutten han har mailet med, vil også være i fare for å bli avslørt.

Simons tilværelse har blitt snudd på hodet. Den én gang supertette vennegjengen hans utvikler en rar dynamikk, og mail-korrespondansen med Blue blir bare mer og mer flørtete for hver dag.

Nå må Simon (som hater forandringer) finne en måte å steppe ut av komfortsonen på, før han blir dyttet ut av den. Og dette må han klare uten å distansere seg fra vennene sine, og uten at det går på bekostning av seg selv eller den sjansen han har til et forhold med den mest forvirrende, søteste gutten han aldri har møtt.

you and me
You and Me and Him av Kris Dinnison

Maggie og Nash er outsidere. Hun er overvektig, han er ute av skapet. De er bestevenner, og har hjulpet hverandre med å overleve de trangsynte folkene i småbyen de bor i.

Men. Når Tom flytter til Cedar Ridge på starten av skoleåret, får Maggie og Nash noe helt uventet til felles. De har følelser for den samme fyren. Og når følelsene vokser, blir vennskapet deres satt på den ultimate prøven.

Til nå har de alltid valgt hverandre, men hva skjer hvis det å vinne noens hjerte betyr at du mister sjelevennen din?

 

 

 

saint anything
Saint Anything av Sarah Dessen

Peyton, Sydneys bror, har alltid vært stjernen i familien. Han har fått all oppmerksomheten, og, i det siste, alle bekymringene også. Hans uforsvarlige oppførsel fører til både en ulykke og fengselsstraff. Dette setter Sydney helt ut, og hun begynner å lete etter sin plass både i familien og i resten av verden.

Hun finner den varme, kaotiske Chatham-familien som tar i mot Sydney med åpne armer. Her møter hun Mac, en mild, vaktsom og beskyttende type som får Sydney til å føle seg sett, skikkelig sett, for aller første gang.

Enda en klassisk Sarah Dessen-bok, helt perfekt romantikk!

Flere bøker av Dessen? Se her!

 

nick and norah
Nick and Norahs Infinite Playlist av Rachel Cohn og David Levithan

Når Nick ser jenta som dumpet ham med en ny fyr, spør han den ukjente jenta ved siden av seg om å være kjæresten hans de neste fem minuttene. Norah ville uansett gjort hva som helst for å unngå å ha en samtale med den dritten av en venninne, som tilfeldigvis også har dumpet Nick, og i tillegg komme over den onde eksen som Norah aldri helt slo opp med. Så hun sier okei.

Sånn starter historien om Nick og Norah. Resten av boken er en skikkelig heisatur av en førstedate, en morsom og romantisk berg-og-dalbane av en historie.

Denne boken kom faktisk ut for ti år siden, og i Norge er nok filmversjonen, med Michael Cera og Kat Dennings i hovedrollene, mye mer kjent.
Sjekk traileren her!
 

duff
The DUFF av Kody Keplinger

Møt Bianca. Hamilton High Schools egen DUFF. Tydeligvis.

17 år gamle Bianca Piper vet at hun ikke er den heiteste jenta på skolen, men når sportsfanatikeren og mannehoren Wesley refererer til henne (helt avslappet, uten skam) som DUFF - Designated Ugly Fat Friend - da er hanskene kastet! Og så, før hun vet ordet av det, er Bianca i et hemmelig enemies-with-benefits-forhold med Wesley.

Hvis det eksisterer en tynn linje mellom hat og kjærlighet, har Bianca definitivt krysset den. Hun trodde bare ikke at hun hadde evnen til å knuse noens hjerte.

The DUFF er en skikkelig morsom roman, som i bunn og grunn handler om at man ikke alltid skal skue hunden på hårene. Eller dømme boken på omslaget. Eller mannehora på ordene.

Keplinger har skrevet flere bøker fra Hamilton High, vi har fått inn en av dem: LOL : Lying Out Loud

PS: I fjor ble The DUFF filmatisert! Sjekk traileren:frankie
The Disreputable History of Frankie Landau-Banks av E. Lockhart

Det er ingen tvil om hvor mange som og hvor mye vi elsket We Were Liars. Nå har vi fått inn flere bøker av mysterie/forvikling/thriller-mester E. Lockhart!

Frankie Landau-Banks som 14-åring:
Debattklubb.
Farens lille "bunny rabbit".
En litt nerdete jente på en svært konkurransepreget kostskole.

Frankie Landau-Banks som 15-åring:
En superfin figur.
En skarp tunge.
En tendens til å bære nag.
Og en superdeilig ny kjæreste: Den klønete, ord-flinke Matthew Livingston.

Frankie Landau-Banks.
Ikke lenger en jente som tar "nei" for et svar.
Hvertfall ikke når "nei" betyr at hun er ekskludert fra kjærestens hemmelige gutteklubb.
Ikke når eksen dukker opp på de rareste steder.
Ikke når hun vet at hun er smartere enn dem alle sammen.
Når hun vet at Matthew lyver til henne.
Og når det er så utrolig mange rampestreker å utføre.

Frankie Landau-Banks som 16-åring:
Muligens en kriminell mesterhjerne.

Dette er historien om hvordan hun kom seg dit.

Vi har også fått inn How to Be Bad, en bok skrevet av Lockhart, Let it Snow-forfatter Lauren Myracle og Bras & Broomsticks-forfatter Sarah Mlynowski.

Hjerteløs
Hjerteløs av Vera Voss

En YouTube-video gjør at Stines musikkariere plutselig tar av. Etter over hundre tusen klikk og delinger, får hun tilbudet hun alltid har drømt om fra et plateselskap. Men med et stort talent, følger store utfordringer og mer ansvar. Jenta i bandet, Nora, har en mørk hemmelighet - vil De4 greie å hjelpe henne?

Hjerteløs er tredje bok i serien om De4, fire jenter som skaper seg et dobbeltliv på nettet. Julie, Bea, Stine og Lilly kan, skjult bak bloggprofilene sine, ta tak i problemer ingen andre gjør noe med. Hver bok fortelles av én av de fire jentene. Den fjerde og siste boken, Hyper, er også på vei til UROM!

Lån de andre bøkene i serien her:

 

 

 

I tillegg til haugen med bøker i listen over, har vi fått inn disse her:

Engelsk utgave av Mygglandet av David Arnold, Tims tragedie av Elizabeth LaBan og Det endeløse havet av Rick Yancey.

Bok nummer to i Night School-serien av C. J. Daugherty: Arven.

Vokterens offer på lydbok!

De tre siste bøkene i Maximum Ride-serien av James Patterson på engelsk.

De tre siste bøkene i Power of five-serien av Anthony Horowitz på engelsk.

Publisert 29.02.2016, sist endret 07.09.2016 - 09:28
Bidragsytere: Vigmostad&Bjørke, Macmillan, Hodder & Stoughton, Square Fish, Little, Brown Books for Young Readers, Scholastic Inc., Balzer & Bray, Viking Books for Young Readers, Ember, Poppy, Hot Key Books, Kagge
Side-alternativer