Nye bøker på UROM: November

Lurer du på hva du skal lese nå som det er mørkt og kaldt og vått ute? Sjekk oversikten over de aller nyeste titlene på UROM!

evna
Evna av Siri Pettersen
ENDELIG! Siste bok i Ravneringene-trilogien er kommet til UROM, og ventelistene har allerede begynt å fylle seg opp. Siri Pettersen har hatt megasuksess med bøkene om Hirka, nå skal de til og med filmatiseres! Og med denne heidundrende avslutningen skuffer hun definitivt ikke fansen.

Etter å ha forlatt vår verden gjennom portene, havner Hirka i Dreysil, i de blindes verden. En verden hvor hun bare regnes som en utilstrekkelig halvblodsart. Men Hirka er også beviset på Graals virilitet, og skal lede de blindes invasjon av Ymslanda, hennes hjemland.

Hun står nå overfor sitt livs vanskeligste valg. Hvem er hennes folk? Er det de blinde, eller ætlingene? Hvem skal få hennes lojalitet? Og hva veier tyngst: Blodsbånd, eller båndet til dem hun vokste opp med?

For å kunne redde verden må Hirka bli alt hun hatet og foraktet. En strateg. En kriger. En som kalkulerer med liv.

rød dronning
Rød dronning av Victoria Aveyard
Samfunnet er delt av fargen på blod - rødblods og sølvblods, der sølv har makten. De er lik elitesoldater med gudelignende egenskaper.

For Mare Barrow, en 17 år gammel rød jente fra Staure, ser det ut til at ingenting kommer til å forandre seg.

Mare får en jobb på slottet, midt blant de hun hater mest. Hun finner ut at, til tross for sitt røde blod, så har hun en egen dødelig kraft. Denne kraften kan true hele verdensordenen. Nå sitter Mare midt i sølvblodsverdenen og hun prøver å bruke sin posisjon til å hjelpe Purpurgarden - de som styrer det røde opprøret.

Dette spillet om makt er livsfarlig.

I september fikk vi boken på engelsk, nå har vi den endelig på norsk! Og når selveste Siri Pettersen anbefaler boken (sjekk bildet), er det ikke noe annet å gjøre enn å kaste seg over den med en eneste gang!

 

demonjegerne
Demonjegerne av Sissel Chipman

Julie har en helt spesiell evne, hun kan forvandle seg til en svart panter. Men denne fantastiske egenskapen gjør også at hun har vanskelig for å tilpasse seg et normalt liv her på jorda.

Derfor vil hun tilbake til slike verdener hvor hun fikk evnen, til andre steder hvor det også er hamskiftere som henne. 

Julie vet at det er livsfarlig, at hun kanskje aldri kommer tilbake igjen, men hun klarer ikke å la være.

Henrik har bestemt seg for aldri å bruke evnen sin som ulvehedin mer, men da han forstår at Julie har reist, følger han etter inn i det ukjente for å prøve å finne henne. 

Julie er nødt til å innse at for henne er demonjegerne like farlige som demonene, men hun ser ikke hvor de farligste maktene befinner seg. Uten å være i stand til å stoppe det, er Henrik vitne til at Julie vikler seg mer og mer inn i et nett hun ikke kan komme ut av.

blodets galskap
Blodets galskap av Elisabeth Øvreberg
Den unge, sagnomsuste kamptrellen Eskil vinner sin frihet på én betingelse: Å reise til den avsidesliggende øya Gaptul. 

Han reiser, men møter på ingen måte friheten. Derimot møter han Nattjegerne.

Dette er en historisk fantasy, lagt til Helgelandskysten i Nord-Norge. Den er helt fri for vampyrer, drager og trollmenn. Og i følge forlaget inneholder denne historien noe mer uventet, mer skremmende og mer besettende enn noen drage kan være. 

Hvis du liker det du leser, kan det være greit å vite at bok nummer to allerede er under arbeid!

 

 


 half bad

Ondskapens sønn og Opprøret av Sally Green

I dagens England, hvor hekser lever side om side med mennesker, er sekstenårige Nathans far den mektigste og ondeste heksen som finnes - og moren er død.

Nathan sitter fanget i et bur, rundjult og lenket, men han  rømme før syttenårsdagen. Da er det meningen at han skal motta tre gaver fra sin far og bli heks på ordentlig. Ellers vil han dø.

Men hvordan skal Nathan finne faren sin når hver bevegelse han gjør blir overvåket, og når det ikke finnes noen han kan stole på - selv ikke familien, selv ikke jenta han elsker?

Disse bøkene har kanskje vært den største snakkisen når det gjelder Young Adult-bøker det siste året. Bare se hva bookstagrammer @thebookambassador har å si om bøkene!

 

wrath
The Wrath & the Dawn av Renée Ahdieh

Hva er vel bedre enn en episk kjærlighetsfortelling inspirert av Tusen og en natt?

I et land styrt av en morder utsettes en ny familie hver dag for grusomme hendelser. Khalid, den atten år gamle kalifen av Khorasan, tar en ny brud hver natt, bare for så å henrette henne ved soloppgang. Derfor er det ganske mistenkelig når seksten år gamle Shahrzad en dag frivillig melder seg som Khalids nye brud. 

Men hun vet hva hun gjør, og har en plan for å holde seg i live og hevne seg på kalifen for mordet på bestevenninnen og utallige andre jenter. Og Shahrzads viljestyrke gjør at hun kommer seg gjennom soloppgangen ingen andre har sett, men ikke uten en hake... Hun forelsker seg i gutten som drepte hennes beste venninne.

Shahrzad oppdager at den morderiske guttekongen kanskje ikke er slik hun trodde, og at det er noe som ikke stemmer med alle drapene som har skjedd. Hun bestemmer seg for å avdekke grunnen til drapene, og for å bryte den onde sirkelen en gang for alle.

the rest of us
The Rest of Us Just Live Here av Patrick Ness
Hva om du ikke er Den Utvalgte? Den som liksom skal kjempe mot zombiene, eller sjelespisende spøkelser, eller den derre nye greia, den med de blå lysene og døden og sånn?

Hva om du er som Mikey? Som bare har lyst til å bli ferdig med skolen og gå på avslutningsballet og kanskje manne seg opp til å spørre Henna om å gå på date før noen sprenger skolen. Igjen.

For noen ganger finnes det faktisk problemer som er større enn denne ukas apokalypse, og noen ganger må du finne det ekstraordinære i ditt totalt ordinære liv.

Selv om bestevennen din blir tilbedt av pumaer.

The Rest of Us Just Live Here er en merkelig fin fortelling om alle de andre. De som ikke er som Harry Potter eller Percy Jackson eller Katniss Everdeen. Sånne som Mikey.

 

den gylne sønn
Den gylne sønn av Pierce Brown

Hurra! Bok to i Red Rising-trilogien er her! I den første boken, Rød revolt, infiltrerte Darrow den Gylne overklassen. I Den gylne sønn kjemper han videre for å felle fienden fra innsiden.

Drevet av sorg og raseri, kjemper Darrow for at folket hans skal befris fra de Gylnes tyranni og løgner. 

Men er han villig til å ofre alt for å nå målet sitt?

PS: Mange bøker som oversettes fra ett språk til et annet mister noe i oversettelsen, og er ofte bedre på originalspråket. Men Red rising-bøkene er minst like gode på norsk! Oversetter Torleif Sjøgren-Erichsen vant nemlig Bastianprisen for oversettelsen av den første boken, Rød revolt

(Vi har dem selvfølgelig på engelsk også, altså.)

 

1992
1992 av Jon Ewo
Dette er tredje og siste bok i Ewos Norge-trilogi, som alle handler om Norge slik det kunne ha vært. Forfatteren skriver dette om bokprosjektet: "Det er en lek med historien. For hver bok i serien vil handle om et Norge som er svært forskjellig fra det Norge vi kjenner. For mange ganger skal det ikke så mye til før historien utvikler seg helt annerledes."

Året er 1992. To unge mennesker, Irina og broren Karl, har fått et ansvar som setter dem i livsfare. De må frakte en pakke med hemmelige dokumenter fra Narvik til Norges hovedstad, Stavanger.

Foran dem venter veisperringer og soldater. Dødsskvadroner under ledelse av Anders Jedde har tatt opp jakten. Jedde er nødt til å få tak i de papirene. Fordi de avslører forbrytelsene han har begått mot menneskeheten.

Irina og Karl må gjennom et land i kaos. Samiske separatister gjør det vanskelig for forfølgerne. Mens Jeddes nådeløse lakeier er rett i hælene deres og likviderer alle som hjelper dem.

Marlens historie
I morgen er alt mørkt : Marlens historie av Sigbjørn Mostue
Hallo! Endelig er den her! Oppfølgeren til fjorårets uprisvinner Brages historie opprettholder uten tvil både spennings- og kvalitetsnivået til forgjengeren. Og det beste av alt er at Marlens historie er en frittstående oppfølger, noe som vil si at det er samme hvilken bok du leser først!

Marlen er hun uten venner, og på skolen hvisker de om "gærne Emo-Marlen". Hun startet i klassen til Brage samme høst som parasitten MTG - en liten organisme som gjør mennesker til rasende drapsmaskiner - begynte å prege nyhetene.

Imidlertid er ikke Marlen gal. Hun skjønner at parasitten er naturens hevn over menneskene. Og snart rammer krisen Norge. Det vil bli tøft, for ikke å si umulig å unngå døden, men håpet ligger i å mobilisere alt hun har av viljestyrke, legge alt det gamle bak seg, og finne frem til en ny, modigere og sterkere Marlen.

For galskapen som herjer er aldri langt unna, og den rammer både smittede og friske.

aarons hevn
Aarons hevn av Sverre Knudsen
Aaron må lukke øynene for borgerkrig, fattigdom og gamle venner så lenge moren ligger i koma.

Men da faren blir drept, og holdes ansvarlig for en terrorbombe som drepte mange uskyldige, blir Aaron nødt til å reagere.

Dette er oppfølgeren til prisbelønte Aarons maskin, og Aarons hevn har allerede blitt pekt ut som en av de beste norske ungdomsbøkene i 2015 av NRKs bokanmeldere.

Den finnes også som e-bok!

 

 

 

 

ingen er alene
Ingen er alene av Michelle Gagnon

Noa Torson ser snart ingen utvei lenger. På flukt sammen med de tre siste ungdommene som er igjen av Persefones Armé, møter hun enorme utfordringer. Forfølgerne er flere enn dem, og de er smartere og raskere. Men Noa og vennene gir ikke opp. 

Da de innser at de ikke kan flykte lenger, og at Noa blir dårligere og dårligere, skjønner de at de må reise tilbake dit alt begynte. 

Men da de står ansikt til ansikt med mannen som startet det hele, blir spørsmålet: Kan de egentlig vinne?

Dette er tredje og siste bok i Persefone-trilogien

Hvis du liker spenningsfortellinger av typen Menn som hater kvinner, så er disse bøkene definitivt noe for deg!

 

 

 

ryktet
Ryktet av Ingeborg Arvola
Nika har en mobil full av hatmeldinger.

Hun har kapret typen til Anette K.
Det sier i alle fall ryktet.
Og nå skal hun blø.
Anette og venninnene hennes skal slå skallen hennes inn med et jernrør.
Men det er ikke jernrøret som skremmer Nika mest.
Hun er mest redd for storebroren.
Hva gjør han om han får høre om hevnen?

Ryktet er en del av serien Skumring, som består av lettleste spenningsromaner for ungdom.
når du minst venter det
Når du minst venter det av Mahmona Khan

Et lys nærmet seg og lyste opp sidespeilet. Charlotte øynet et håp. Den som kom kjørende ville helt sikkert oppdage henne. Hun trengte hjelp!

Charlotte er innesperret i en bil som henger etter to hjul fra kaia ved Akershus festning. Hun kjemper desperat for livet. Det står om sekunder.

Dette er den tredje boka om jentene fra Groruddalen, både Skitten snø og Fra Oslo til Lahore er spekket med spenning, og det blir like dramatisk for dem denne gangen. Mer enn noen gang er de avhengige av å holde sammen.

Når du minst venter det er forresten månedens bok hos Ubok i november!

 
vanessa
Vanessa Svartmo av Andrea Bræin Hovig

Vanessa Svartmo bor med moren sin i Oslo. Hun har nettopp innsett at hun er helt nederst på planeten. Hva lykke angår. Moren hennes drikker og ligger på sofaen, faren er fraværende, og på vennefronten er det mildt sagt skralt. Grandios selverkjennelse, med andre ord. 

Men nå skal Vanessa Svartmo FAKTA FAEN bli ny!

Idet hun treffer rikmannsgutten Gabriel, går startskuddet for en ny epoke i Vanessas liv. Vi følger henne fra isolasjonen og inn i det fellesskapet som oppstår i gruppemøtene hos skolens batikk- og tova ull-kledde sosiallærer Brit Jørstad Moen, aka BJM.

Vanessa Svartmo handler om identitet og vennskap, om å stå utenfor, og om å finne et fellesskap der man aller minst venter det.

Den finnes også som e-bok!

 

7 døgn
7 døgn for oss av Glaser & Hitz
Drømmer du om sol og varmere tider? Her har du en skikkelig sommerlig feelgoodroman!

Danske Kat, norske Silje og svenske Tessa møtes på sommerleiren Camp Focus. De tre 16-åringene kjenner ikke hverandre. De vil ikke ha noe med hverandre å gjøre. 

Men tilfeldighetene snur alt på hodet. Det som begynner som en impulsiv, dårlig planlagt flukt, utvikler seg til en felles ferd nordover. 

Med tre helt nye mål i sikte.

Den finnes også som e-bok!

 

 

 

 

døgnfluedd

 

Døgnfluedans av Ellen Fjestad

Det er ingen framtid. Det er ingen morgendag. Det er ingen vei ut av det som ble gjort. Historiebøkene blir skrevet av de som vinner krigene, sier de. Men hva med historien om deg og meg? En historie med bare tapere.

Hva var det egentlig som skjedde da Gard døde? Luka må leve videre, men hvordan? Det er ingen hun kan fortelle hemmeligheten til - hemmeligheten bare hun og Gard visste om. Det eneste hun har igjen, er et blåskjær i øynene. Og et arr. 

Dette er oppfølgeren til boka Sammen skal vi holde himmelen som vant Uprisen i 2013, og Østfoldungdommens kritikerpris i 2014.

 

 

 

How they met
How They Met av David Levithan

Kjærlighet er variert, komplisert, avhengighets-skapende, skummelt og fantastisk. Og i How They Met beskrives hele pakken.

David Levithan forteller alt om kjærligheten, om alle typer kjærlighet. Fra å lengte etter noen så mye at det gjør vondt, til å være dem som (motvillig) blir lengtet etter. Fra å stå opp for den du elsker til den rene, ekte gleden du får fra en annens smil. Disse historiene utforsker den mystiske magnetismen som drar mennesker sammen på både vante og uvante måter.

David Levithan har skrevet flere supre bøker, alle med hvertfall en fot innenfor LGBTQ-temaet. Du finner dem i listen under:

 
 

Vi har fått inn enda en bok av Levithan denne måneden! Another day er oppfølgeren til Every Day (Hver dag på norsk), og forteller samme historien, sett fra Rhiannons synsvinkel.

Hver dag er den samme for Rhiannon. Hun har akseptert at livet hennes bare er sånn, overbevist seg selv om at hun fortjener den temperamentsfulle og fjerne kjæresten sin Justin, og til og med laget retningslinjer for livet sitt: Ikke vær for klengete. Ikke gjør ham sint. Aldri håp på noe som helst.

Helt til den morgenen der alt forandrer seg. Det virker som om Justin plutselig ser henne, at han vil være med henne på ordentlige, og de har en helt perfekt dag sammen - en helt perfekt dag som Justin ikke husker noenting av neste morgen. Rhiannon blir totalforvirret og begynner å stille spørsmål ved alt sammen. Men så, en dag, forteller en totalt fremmed person henne at den Justin hun hadde den perfekte dagen sammen med, som fikk henne til å føle seg som et ekte menneske, det var ikke Justin i det hele tatt...

Hvis du liker John Green og den type ting, så er Levithan definitivt noe du bør sjekke ut. De har til og med skrevet Will Grayson, Will Grayson sammen!

denne boka2
Denne boka elsker deg av PewDiePie
Youtuber PewDiePie har kommet med bok! Denne boka elsker deg er en samling av vakkert illustrerte og motiverende utsagn. Hvis du følger dem, vil livet bli enklere, mer vidunderlig og mer givende.

Forestill deg hvilket utrolig avslappet og nydelig menneske folk ville synes du var om du fulgte dette enkle prinsippet: "Du feiler ikke hvis du aldri prøver". Det bortkastede livet ville inspirert andre. Tenk på alt det poengløse strevet du kunne sluttet med. Hiv gitaren! Slutt å drømme om noe større og bedre! Omfavn din egen forbløffende middelmådighet!

Denne boka elsker deg har noe for alle, i hvert fall alle som er villige til å gi opp og slutte å bry seg. Hvis alt annet skulle skjære seg, så husk: "Ikke vær deg selv. Vær en pizza. Alle elsker pizza."

Her er PewDiePies hilsen til sine norske lesere!


DUS 6
DUS - Den unge scenen 6
Er du interessert i teater? Har du lyst til å sette opp et teaterstykke, men trenger litt inspirasjon? Da er DUS noe for deg!

Gjennom 12 år har DUS utviklet 35 nye scenetekster for ungdom. DUS har som mål å få frem ny dramatikk for ungdom, og i denne utgaven får du scenetekster skrevet av både nye og etablerte forfattere: Agate Øksendal Kaupang, Sunniva Lovise Harboe, Olaug Nilssen, Ragnar Hovland, Torun Lian, Lars Mæhle og Hans Petter Blad.

De sju tekstene er fulle av humor og alvor, og speiler et mangfold av tema som kan inspirere ulike sceniske uttrykk.

De tidligere DUS-utgavene finner du her:

 
 
 
 
I tillegg til alt over har vi fått inn bok nummer åtte i Den siste lærling-serien av Joseph Delaney: Vokterens skjebne, nyutgaven av Stephen Kings Carrie (sjekk den superskumle filmen med Julianne Moore og Chloë Moretz!), Me and Earl and the Dying Girl av Jesse Andrews på engelsk (vi har den på norsk fra før) og sist, men ikke minst kinoaktuelle (og megaspennende) The Martian av Andy Weir.
Publisert 17.11.2015, sist endret 15.01.2016 - 14:43
Side-alternativer