Nye bøker på UROM: Oktober

Bokhøsten er for alvor i gang, og det merkes i hyllene på UROM. Vi har fått inn en mengde nye bøker i oktober. Kanskje finner du den perfekte høstboken i denne listen!

Ikke en sånn jente
Ikke en sånn jente av Lena Dunham
Hva kan vel være bedre lesestoff enn en essay-samling fra selveste Lena Dunham?

I Ikke en sånn jente setter Dunham søkelyset på de erfaringene som er med på å forme ens liv: forelskelse, ensomhet, å veie ti kilo "for mye" selv om alt en spiser er sunt, å skulle bevise at du er best i et rom fullt av menn dobbelt så gamle som deg, å beholde venninner, å kvitte seg med dårlige kjærester, å finne ekte kjærlighet, og - det vanskeligste av alt - å bevare troen på at akkurat din historie fortjener å bli fortalt.

Dunham er en kul dame! Sjekk andre greier hun har gjort her:

 
  
 
Girl online
Girl Online av Zoe Sugg
15 år gamle Penny har en hemmelighet. Under navnet Girl Online blogger hun om vennskap, gutter og panikkanfallene hun sliter med. Når en pinlig video spres på nettet i rekordfart, blir hun med foreldrene til New York, hvor hun møter Noah; en vakker, gitarspillende amerikaner. Penny blir forelsket - og deler opplevelsen på bloggen sin. Men Noah har også en hemmelighet. En hemmelighet som ikke bare truer Pennys anonymitet, men også vennskapet til bestevennen.
 
Girl Online er skrevet av den verdenskjente bloggeren og youtuberen Zoe Sugg, også kjent som Zoella. Boken er solgt til 35 land.
 
 
PS: En av favorittforfatterne til Zoella er faktisk Sophie Kinsella, som også har en bok på listen denne måneden!
 
 
solospill
Solospill av Alice Oseman
- Jeg heter Tori Spring. Jeg liker å sove, og jeg liker å blogge. I fjor hadde jeg venner. Men den delen av livet mitt er over nå, Nå har jeg bare Solospill. Og Michael Holden.
 
Jeg aner ikke hva Solospill prøver på. Og jeg bryr meg ikke om Michael Holden. Jeg gjør ikke det. Helt sant.
 
--
 
Alice Oseman skrev denne boken da hun var 17(!) år, og boken blir beskrevet som blant annet brutalt ærlig, bitende sarkastisk og helt troverdig av Mangschou forlag.
 
Sjekk bloggen til boken her:
 
 
 
Mygglandet
Mygglandet av David Arnold
"Jeg er en samling merkverdigheter, et sirkus av nevroner og elektroner, hjertet mitt er sirkusdirektøren, sjelen min er trapeskunstneren, og verden er mitt publikum. Det lyder rart fordi det er det, og det er det fordi jeg er rar."
 
Etter at familien hennes plutselig går i oppløsning, blir Mim Malone slept fra hjemmet sitt nord i Ohio til mygghølet Mississippi, hvor hun bor med faren og den nye stemoren. Før støvet rekker å legge seg, får hun vite at moren er syk hjemme i Cleveland.
 
Så da dumper hun det nye livet sitt og kommer seg med en Greyhound-buss nordover til det egentlige hjemmet og den egentlige moren sin. Underveis treffer hun en pussig forsamling medreisende. 
 
Den over hundre og femti mil lange ferden hennes fører til opplevelser hun aldri kunne forestilt seg på forhånd, og Mim må ta et oppgjør med sine indre demoner, og omdefinere sine egne forestillinger om kjærlighet, lojalitet og hva det vil si å være tilregnelig.
 

finding audrey
Finding Audrey av Sophie Kinsella
Forfatteren bak de bestselgende Shopaholic-bøkene har nå kommet med sin første ungdomsbok! Finding Audrey er full av morsomme episoder og romantiske øyeblikk. Dette er en fin bok om en jente med litt angst, og mye kjærlighet.
 
"As I reach the town centre the crowds become denser and the shop fronts are bright and noisy and with every step I have a stronger desire tu run, but I don't. I push on. It's like climbing a mountain, I tell myself. Your body doesn't want to do it, but you make it.
 
And then, at last, I've made it to Starbucks. As I approach the familiar facade I feel kind of exhausted, but I'm giddy too. I'm here. I'm here!
 
I push the door open and there's Linus, sitting at a table near the entrance. He's wearing jeans and a grey T-shirt and he looks hot, I notice before I can stop myself. Not that this is a date.
 
I mean, obviously it's not a date. But even so..."


I was here
I Was Here av Gayle Forman

Hallo! En ny bok fra Gayle Forman! Hvis du slukte bøkene Bare en dag og Hvis jeg blir, eller filmadapsjonen If I Stay med Chloë Moretz i hovedrollen, kommer du garantert til å elske I Was Here også.

Cody og Meg har alltid vært uadskillelige. Så når Meg tar livet av seg uten forvarsel blir Cody forståelig nok helt knust. Hun og Meg delte alt, så hvordan kunne dette skje uten at hun skjønte noe?

Cody reiser for å pakke sammen det Meg etterlot seg på college, og finner ut at det er ganske mye hun ikke har fått vite av Meg.

Om romkameratene hennes, folk Cody ellers aldri hadde fått møte, hvertfall ikke i det hølet av en småby hun kommer fra. Om Ben McCallister, gutten med gitaren og det slu smilet. Om en kryptert datafil som Cody ikke får til å åpne - helt til hun klarer det, og alt hun trodde hun visste om bestevenninnen blir snudd på hodet.


alfahann
#alfahann av Jan Tore Noreng

Han har hele pakka: Han er smart, populær, kjekk og har en kropp som alle de andre guttene i tiende misunner ham. I tillegg er Torstein sammen med Viktoria, den perfekte dama. Livet hans er som skapt for Instagram.

Men den som har alt, har også alt å tape.

Boken er også tilgjengelig som e-bok. Lån den her.

Dette er den tredje ungdomsboka til Jan Tore Noreng. Lån de to andre her:
våpenet
Boy Nobody-bøkene av Allen Zadoff

Han er den nye gutten på skolen. Han er den perfekte attentatmann. Han dreper uten frykt, uten sympati, uten anger. Uten minner.

Livet hans følger et fast mønster. Ny by, nytt navn, nytt mål. Målet er en trussel mot rikets sikkerhet, og må nøytraliseres. Gli inn på skolen, bli kjent med barna til målet, vinne deres tillitt, få innpass i familien... til målet plutselig dør av "naturlige årsaker". Videre til ny by, nytt navn, nytt mål. Enkelt og greit.

Men denne gangen er det annerledes. Mer står på spill. Minnene er på vei tilbake. Snart skal han oppdage hvem han egentlig er. Fra nå av skal ingenting bli som før...

Vi har fått inn de to første bøkene i den mildt sagt spennende Boy Nobody-serien. Lån dem her:


blod av mitt blod
Blod av mitt blod av Barry Lyga

Tredje og avsluttende bok i trilogien om Jazz Dent er endelig her. Hvis du liker reinspikka krim, historier om seiremordere og den type ting, er I Hunt Killers-trilogien noe for deg! Mange sammenligner bøkene med TV-serien Dexter. (Noen vil til og med hevde at dette her er enda bedre.)

I tredje boken er Jazz blitt skutt og etterlatt for å dø i New York. Kjæresten Connie er i klørne på Jazz' seriemorderfar, Billy. Og bestekompisen Howie ligger og forblør på gulvet hjemme hos Jazz i småbyen Lobo's Nod.

På en eller annen måte må disse tre heve seg over skrekken og komme sammen for å ta opp jakten på Billy. Men så går Jazz over en grense han aldri før har krysset, og snart spør hele landet seg: "Som far, så sønn?" Hvem er det virkelige monsteret? Jakten er i gang, og bak Billy lurer det noe mye, mye verre.

Lån de to første bøkene i trilogien her:

oppdageren
Oppdageren av Harlan Coben

Det er gått åtte måneder siden Mickey så faren død i en trafikkulykke. Det har vært en tid preget av løgner, mørke hemmeligheter og ubesvarte spørsmål. Samtidig har Mickey andre problemer. Vennen Spoon er på sykehuset, Rachel greier ikke bestemme seg for om hun vil være sammen med ham, og basketballaget hater ham. Og så er det Ema som plutselig forteller at hun har en kjæreste på nettet, at han er forsvunnet, og ber Mickey om hjelp.

Mickey og vennene trekkes stadig dypere inn i mysteriene rundt Abeona Shelter. De risikerer livet for å finne svarene - inntil det sjokkerende klimakset da Mickey endelig får vite sannheten om faren.

Dette er tredje og siste boken i Harlan Cobens trilogi om tenåringen Mickey Bolitar. Coben skriver super krim for både ungdom og voksne.

Lån de to første bokene i trilogien her:

glimt
Glimt av Tor Arve Røssland

Jon flytter til en øy ute i havgapet sammen med legemoren sin. Det vakre landskapet skjuler stygge hemmeligheter.

For hvorfor må ungdommene ut av ungdomshuset før klokken 19:33, og hva er det demente frøken Hansen egentlig prøver å fortelle Jon? Og hva har andre verdenskrig å gjøre med alt det mystiske som skjer?

Tor Arve Røssland er en kløpper på grøssere, og Glimt leverer definitivt. Boken finnes også som e-bok.

Andre skumle og spennende bøker av Røssland finner du i listen under:


kaptein nemo
Kaptein Nemos testamente av Johan B. Mjønes

Strandet på en øde øy opplever 17 år gamle Paul at å overleve alene, uten moderne hjelpemidler, er vanskeligere og my farligere enn han kunne forestille seg. Men hvilken øy har han strandet på? Og vil noen finne ham? Kjæresten Unn og fetteren Leif legger ut på leting etter Paul. Etterhvert vikles de alle tre inn i et fantastisk eventyr som bringer dem ut på en verdensomseiling ingen hadde trodd var mulig.

Dette er tredje boken om fetterne Leif og Paul. De to forestående, Død manns kiste og Blodspor i Klondike, har så vidt stått stille på hyllene, så det er absolutt anbefalt å sette seg på ventelisten til Kaptein Nemos testamente med en eneste gang!

Boken finnes forresten også som e-bok.grey wolves
Grey Wolves av Robert Muchamore

Våren 1941. Tyske ubåter lusker i Nord-Atlanteren, de senker skip fylt med mat, drivstoff og våpen som britene trenger for å overleve.

Siden The Royal Navy er i ferd med å tape sjøkrigen, blir seks unge agenter sendt inn i det nazi-okkuperte Europa for å sabotere en tysk ubåtbase på den franske vestkysten. Hvis ubåtene ikke stoppes, vil det britiske folk sulte. Og offisiel finnes ikke disse unge agentene i det hele tatt.

Grey Wolves er den fjerde boka i serien Henderson's Boys av Robert Muchamore. Serien har ikke kommet på norsk enda. Muchamore er også forfatter av den kjente CHERUB-serien, den har vi både på engelsk og norsk!
spring så fort du kan
Spring så fort du kan av Sofia Nordin

Hva ville du gjort dersom alle døde og du var eneste overlevende?

Sofia Nordin ble nominert til Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur for boka Ett sekund om gangen, en fortelling om Hedvig som må overleve alene etter at sykdom har drept hele familien hennes - og sannsynligvis resten av Sverige. Spring så fort du kan er oppfølgeren, og er fortalt fra perspektivet til Ante, en gutt Hedvig og venninnen Ella fant forfrosset og utsultet i skogen på slutten av første boken.

Nordin skriver intenst om vanlige tenåringers følelsesliv og problemer i en ekstrem situasjon. For hva gjør en fjortenårig, sjenert gutt når han er alene i verden, med to jenter? 

fredlaus
Fredlaus av Asbjørn Rydland

"Han stramma grepet om kniven, men handtaket var glatt av blod og sveitte. Det ville trass alt ikkje vera første gongen han tok livet av nokon. Og kva anna kunne han gjera? Dersom mannen slapp unna, kom Calhada Tonár til å vera i livsfare, og antakeleg Eilyn òg. Araynys hadde allereie trua Eilyn ein gong, og Koll tvilte ikkje på at ho meinte alvor.

Så kvifor nølte han?

Det er han eller deg, kviskra draken. Han eller dei."

Fredlaus er femte og siste boken i serien om Drakeguten, der politiske og overnaturlige konflikter møtes i et klimaks som vil endre både Koll og hjembyen hans for alltid, både på godt og vondt.

Lån resten av bøkene i serien her:


himmelske ilds by
Den himmelske ilds by av Cassandra Clare

Mørket har senket seg over skyggejegernes verden, og Nephilim overmannes av kaos og ødeleggelse. Clary, Jace og Simon står ansikt til ansikt med sin verste fiende noensinne: Clarys egen bror, Sebastian Morgenstern. Skyggejegerne står maktesløse overfor Sebastians ondskap. Hvem overlever det aller siste oppgjøret?

Dette er den sjette (og siste) boken i Skyggejegerne-serien. Men fortvil ikke! Cassandra Clare ligger ikke akkurat på latsiden. Sjekk for eksempel ut den helt nye serien Magisteriet, The Infernal Devices-serien, eller dykk inn i alt hun har laget på nettsidene hennes. Det er også noen fine (bekreftede) rykter om at skyggejegerne kommer som TV-serie i 2016.

Har du ikke begynt på Skyggejegerne enda? Heldiggris! Lån bøkene her:

 

nøkkelen
Nøkkelen av Vetle R. Bredeli

Den fattige og foreldreløse guttungen Nitadel Lovenbort lever et stille liv sammen med sin onkel og tante, uvitende om at han snart vil bli landets mest jagede person.

Landet Esgaren styres av en grusom gudekonge. Menneskeheten lever i fattigdom og frykt. Kvinner misbrukes og barn bortføres. Esgarens eneste håp for å styrte Gudekongens tyranniske velde er Frihetens sverd og profetien om Den utvalgte som skal komme.

Nitadel blir kastet ut i en farefull flukt. Sammen med medlemmer av Levargon, en hemmelig organisasjon, går reisen over havet, gjennom den dype Venvargskogen og inn i den mystiske, hvite ørkenen. Nøkkelens dragning blir stadig sterkere, men det gjør også Nitadel usikker på seg selv. Vil han være sterk nok til å ta opp kampen mot Gudekongen? Vil Den utvalgte frigjøre menneskeheten?

Får du ikke nok norsk fantasy? Sjekk ut Ravneringene av Siri Pettersen, Kire-bøkene av Tonje Tornes, eller Kaoshjerte av Lise Forfang Grimnes!

 

PS: Vi har også fått inn (den skikkelig gode boken) Tretten grunner av Jay Asher i ny pocketversjon, bok fem og seks i The Lorien Legacies og bok 6-10 i Morganville vampyrbyen-serien av Rachel Caine!

Publisert 17.10.2015, sist endret 16.11.2015 - 13:34
Side-alternativer