Nye bøker på UROM : August

Gir opp til skolestart med en god bok! I det nyeste av det nye på UROM kan du lese om alt fra dysfunksjonelle søskenforhold til begravelser og totalt upassende forelskelser.

Minnesota og stovet
Minnesota og støvet av Kjartan Hjulstad

"Jeg tok sats og lot den fly. Det var nesten et perfekt kast, steinen suste langt i en fin bue, og i neste sekund singlet det i glass. Vi dukket begge så raskt vi kunne bak muren. Etter et øyeblikks stillhet da vi holdt pusten, smilte han til meg, og så lo vi sammen. Så satt vi der ved siden av hverandre og var brødre igjen. Hvis et knust vindu var det som skulle til, ville jeg gladelig knuse hvert eneste på skolen."

Daniel har alltid fulgt i fotsporene til storebroren Moses. Han forsøker å gå som ham, stå som ham og snakke som ham. Brødrene vokser opp i et indianerreservat, uten særlig mye håp for fremtiden. Midt oppi all elendigheten er også Canahishta, jenta med det vakre smilet.

Vi følger Daniel, og hans desperasjon idet Moses vikles inn i reservatets brutale ungdomsgjeng. Dette tvinger Daniel til å ta skjebnesvangre valg - og til å finne motet i seg selv.

Denne boken har vi også som e-bok!

Hundedagar
Hundedagar av Anja Dahle Øverbye

Hundedagar er en grafisk roman som består av flere småhistorier om Anne og venninnene hennes en sensommer i 1992.

Bestevenninnen Mariell begynner å henge med de litt eldre jentene i bygda, og Anne føler seg mer og mer alene. Hun er ikke gammel nok til å gå på ungdomsklubben, og for rastløs til å finne på noe annet å gjøre. Hun vil helst bare ha Mariell tilbake. Spørsmålet er hvor langt hun er villig til å gå for å få det til.

Illustrasjonene i boken er gjort i duse blyantstreker, og er rett og slett helt nydelige. Boken er verdt en titt bare på grunn av dem. Og PS: Hundedagar passer veldig fint å lese nettopp nå som vi går inn i hundedagene!

 

alle utlendinger
Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro Skaranger

Dette er kanskje en av de mest omtalte bøkene som har kommet ut i Norge i år. Forfatteren er bare 20 år gammel, dette er den første boken hennes. Boken passer like bra for unge som for voksne. Hun skriver på et litt slang-aktig norsk, slik de snakker på Romsås der boken foregår.

"Hjemveiene, de sitter klistra på hjernen. Hver dag var det samme greia. Mamma sa han skulle hente meg, og broren min protesterte, alltid, men likevel kom til skolen min, hilsa på de voksne og tok med meg hjem. Jeg gikk bak, han først, og foran oss Røverkollen lå som fredeligste borettslaget, med blå himmel og fremdeles med julepynten blinkende som diskokule i høyeste blokka, for chipperne ennå ikke hadde erna. En gang broren min peka på vindua i tredje etasje utafor blokka til Julia og bare: se, alle utlendinger har lukka gardiner."

Alle som bor på Romsås, er egentlig fra et annet sted. Mariana går på ungdomsskolen og er forelska i Mu2. Storebroren hennes sitter i fengsel, lillebroren sitter bak gardinene. Faren deres tar fram en grønn Bibel og ber når han tror ingen ser ham.

Denne boken har vi også som e-bok!


vi er molekyler
Vi er Molekyler av Susin Nielsen

Tretten år gamle Stewart er genial, men sosial analfabet. Fjorten år gamle Ashley er superpopulær, men ikke så skolesmart. Når Stewart og faren hans flytter sammen med Ashley og moren hennes, er de plutselig i samme familie.

Stewart prøver å være 89,9% lykkelig over forandringen, mens Ashley er 110% forbannet. De er totale motsetninger, men har én ting felles:

De er - som alle andre - laget av molekyler.

 

 


 

ord på s
Ord på S av Guro Hoftun Gjestad

Etter at mamma dro, har det bare vært Sun og pappa - og bestemor tvers over tunet. En dag faller pappa ned fra krana, og Sun kan ikke forstå det. At han falt. At han døde.

I begravelsen er det en ukjent gutt som spiller fiolin. Han heter Simen og skal studere i byen. Dette er også uforståelig: At Sun kan forelske seg. Når hun sørger.

Ord på S er den første ungdomsromanen til Gjestad, og handler om sorg, svimmelthet, savn og svermeri. Kan man være utrolig lei seg og utrolig forelsket samtidig?

Denne boken har vi også som e-bok!
sea of tranquility
The Sea of Tranquility av Katja Millay

To og et halvt år etter at en grusom tragedie gjorde Nastya Kashnikov til en skygge av den hun var før, flytter hun til en ny by. Hun har bestemt seg for å holde sin mørke fortid skjult, og å holde folk på avstand. Men det er lettere sagt enn gjort, spesielt når hun føler seg dratt mot den ene personen som er like isolert som henne selv: Josh Bennett.

Historien til Josh er ikke akkurat hemmelig. En etter en har han mistet alle sine nærmeste, og i en alder av 17 år er han helt alene. Og når navnet ditt nesten er synonymt med døden, har folk en tendens til å holde seg unna.

Alle utenom Nastya, som ikke har tenkt å forsvinne før hun vet alt om ham. Men, idet dragningen mellom dem blir sterkere og sterkere, begynner Josh å lure på om han noen gang kommer til å få vite Nastyas hemmelighet, og om han i det hele tatt har lyst til å vite det.

Denne boken har vi bare på engelsk. Den har vunnet en Alex Award i 2014 og blitt kåret til en av årets beste bøker i 2013 av School Library Journal.

mamma er et annet sted
Mamma er et annet sted av Aasne Linnestå

"Mamma er død. Jeg vil vekk. Bort. Jeg har fire tusen kroner på kontoen."

Sommerferien går mot slutten og ingenting er som før for Tale. Begravelsen nærmer seg, men midt i sorgen og savnet dukker Espen opp.

Mamma er et annet sted er er sterk og fin historie om savn, sorg og forsoning.

Denne boken har vi også som e-bok!

I tillegg til Mamma er et annet sted og de andre bøkene over, har vi flere gode bøker om det å miste noen en er glade i på UROM. Blant annet Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo og Alt jeg sier er sant av Lisa Bjärbo.

 

 

checkers
Checkers av John Marsden

Hun bor på "beste vestkant". Hun går på den fineste privatskolen. Familien er mektig og velstående. Hun har alt hun kan ønske seg. Så hvorfor står det journalister og TV-folk utenfor huset? Og hvorfor snakker statsministeren om dem i nyhetene? Noe er galt. Noe er skrekkelig galt.

Selv om denne boken har en drepende kjedelig forside, kan den trygt anbefales. Boken er skrevet i dagbokform. Du møter den kaotiske tankeverdenen til en tenåringsjente som opplever at verden rundt henne går helt i spinn, og at hunden hennes, Checkers, kanskje er den eneste vennen og holdepunktet hun har.

Checkers er skrevet av australieren John Marsden, forfatteren av I morgen-serien (Den er forresten en av de beste dystopi-seriene skrevet for ungdom noensinne. Liker du Hunger Games, Divergent eller andre dystopier, bør du absolutt sjekke ut I morgen!)

Publisert 24.08.2015, sist endret 23.09.2015 - 11:31
Side-alternativer