Nye bøker på UROM : September

I september har vi fått inn en hel haug med nye bøker! Du finner både fagbøker, romaner, tegneserier og novellesamlinger på (denne veldig lange) listen over de aller ferskeste eksemplarene på UROM. Det at det er en lang liste betyr forresten bare én ting: Du kan låne med deg enda flere bøker hjem!

apefjes

Apefjes 3 : Flammetenner av Tor Erling Naas og Sigbjørn Lilleeng
Tredje del av den fantastiske Apefjes-serien er her endelig! Moren til Martin er borte, og selv om politiet tror at hun har gjemt seg for myndighetene, vet Martin bedre. Og han er nødt til å finne henne - helt på egenhånd.

Apefjes er en hybrid mellom tegneserie og roman. Det vil si at den veksler mellom tegneserieformat og romanformat, og det funker veldig bra. Tor Erling Naas skriver godt, du kommer godt inn på Martin og den mildt sagt sprø situasjonen han er i. Sigbjørn Lilleengs illustrasjoner funker utrolig bra til teksten, og tegningene har bare blitt bedre og bedre med hver nye Apefjes-bok.

Klikk deg inn på lenkene under for å bestille de andre bøkene i serien.

 

 

 

jeg og earl

Jeg og Earl og jenta som dør av Jesse Andrews
Dette er 17 år gamle Greg sin fortelling om seg selv, kompisen/arbeidskameraten Earl og hans noe ufrivillige venninne Rachel, som har kreft. 

Ja, det høres ut som Faen ta skjebnen 2. Men det er det altså ikke. Hvis du er en av dem som kanskje syntes at Faen ta skjebnen ble litt i overkant sukkersøt, så anbefales Jeg og Earl og jenta som dør på det sterkeste. 

Til tider er hovedpersonen direkte usympatisk, han har for eksempel ikke alltid lyst til å henge med den kreftsyke venninna si, og han tenker på puppene til den fine jenta på skolen mens Rachel sitter der midt i cellegiften. Likevel er boka fantastisk morsom - du kommer til å le høyt mens du leser den.

PS - Jeg og Earl og jenta som dør kommer som kinofilm, den har Norgespremiere fredag 25. september!

 

 

 

De4 av Vera Voss
De4 er en ny norsk serie om fire jenter som skaper seg et dobbeltliv på nettet. Julie, Bea, Stine og Mari kan, skjult bak bloggprofilene sine, ta tak i problemer ingen andre gjør noe med.

Hver bok fortelles av én av de fire jentene. Gjennom serien blir vi etterhvert kjent med hele gjengen.

De har også sin egen nettside: defire.no

Vi har fått inn de to første bøkene i serien, klikk deg inn på lenkene under for å bestille dem:

bouvet

Bouvetøya 2052 av Lars Mæhle
Fem ungdommer, en fra hver verdensdel, møtes på Bouvetøya i Sørishavet til en klimakonkurranse på liv og død. Alt blir overført live på nettet til milliarder av seere. I potten ligger det enorme pengesummer. 

Men også en sjanse til å endre planetens fremtid.

Bouvetøya 2052 er en original spenningsroman lagt til en fremtid der verden er snudd opp ned av klimaendringene.

Lars Mæhle har drevet research på klimaendringer i fire år for å skrive denne boka. I et intervju med Vårt Land sier han at han håper ungdom blir mer engasjert i klimasaken av å lese Bouvetøya 2052.

Vi har også Bouvetøya 2052 tilgjengelig som e-bok.


 

 

bak murene

Night School : Bak murene av C. J. Daugherty
Allies verden er i ferd med å falle fra hverandre. Hun hater skolen. Broren har rømt hjemmefra. Hun er nettopp blitt arrestert. Igjen. Og foreldrene sender henne bort, til en kostskole langt ute på landet.

Til sin store overraskelse trives Allie. Hun får nye venner. Og så treffer hun Carter West, skolens bad boy, som hun umiddelbart føler seg tiltrukket av.

Men Cimmeria er ingen vanlig skole. Klassekameratene - og kanskje også noen av lærerne - skjuler noe. Snart begynner skolen å føles som et veldig farlig sted.

Ved første øyekast kan dette virke som en serie om det overnaturlige. Men det er det ikke. Det finnes ingen vampyrer, hekser eller zombier her. Bøkene er derimot fylt med den menneskelige motparten. For er ikke vampyrer bare blodsugere som tar og tar uten å gi noe tilbake? Og er ikke zombier bare voldelige idioter?

 

 

Gråt baby

Gråt, baby av Kari Saanum
Kaia er femten år og sint. 

Sint på mamma, som snoker i sakene hennes og synes synd på seg selv. Sint på pappa, som drikker så mye at han holder på å dø. Og sint på livet, som har valgt ut nettopp henne til å ha det vanskelig. 

Det eneste som kan trøste Kaia, er et glovarmt bad og musikken til favorittartisten Janis. Og kanskje Andreas?

Dette er en frittstående oppfølger til den første romanen om Kaia, Elefanten i rommet

Bøkene om Kaia er lettleste bøker som tar opp alvorlige tema på en fin og klok måte.

Gråt, baby er også tilgjengelig som e-bok.

 

 

 

 

volum

Volum : en spilleliste
Volum består av ni noveller skrevet av norske forfattere som også er musikere (eventuelt musikere som også er forfattere). Det er ni noveller om musikk - om låter, gitarer og øvingslokaler, om pianotimer og julesanger, om dårlige tekster, vanskelige riff, og om pappskaller og kjendiser.

Volum var månedens bok på Ubok.no tidligere i år, du kan lese mer om den her.

Boken kommer også med en helt egen spilleliste, den finner du her.

Volum er også tilgjengelig som e-bok.

 Andre bøker med masse musikk:

 

 

Drømmen om Neboria

Drømmen om Neboria av Liv Eirill Evensen
Area og de andre sebonittene søkte tilflukt i gjeterhulen mens Ildkulen herjet verden. Utenfor hulen møter de et ødelagt Sebonia dekket av et tykt lag med leire.

Hvordan skal de overleve?

Helt uventet dukker hjelpen opp, og for første gang innser sebonittene at det finnes liv utenfor All-landet! 

Møtet med De Fremmede fra Neboria skaper håp - men også undring og angst. Vil de glade og hjelpsomme neborittene ta over landet og infiltrere hele kulturen deres? 

Og skjuler det seg en mørk hemmelighet bak De Fremmedes interesse for Area? En hemmelighet som kan snu hele Areas virkelighet på hodet?

Drømmen om Neboria er andre bok i serien Nye verden. Første boken heter Nemesis venter og kom i fjor.


blålind

Nådegaven 3: Blålind av Kristin Cashore
I en verden der et fåtall mennesker har ekstreme evner som kalles nådegaver, hadde kong Leck en nådegave som gjorde ham i stand til å lyve så alle trodde ham.

Da Blålind ble dronning ti år gammel, trodde hun at drapet på faren innebar slutten på hans brutalitet og psykopatiske påvirkning.

Hun tok feil.

Dette er den tredje, frittstående boken i serien Nådegaven. Du trenger ikke å ha lest Katsa eller Flamme for å elske Blålind, men hvis du ikke har lest dem, kommer du garantert til å ville det etterpå.

Klikk deg inn på lenkene under for å bestille de to første bøkene i serien:

  

Kire 2 : Forbannet av Tonje Tornesforbannet

Det strammer seg til. Erik har fått beskjed av Flink om å holde avstand til Flora, for huldre ER farlige for mennesker. 

Men Erik leker med ilden, samtidig som Lene blir mer og mer plaget, tvillingenes krefter øker og Flinks magi glipper. 

Og når den hvite hingsten viser veien inn i berget, blir det livsfarlig for de fire ungdommene som er fanget i et nett av magiske krefter.

Kire-trilogien er et norsk fantasyunivers der norsk folketro og sagnene om huldre og nøkken blir til virkelighet.

Lån første boken i Kire-trilogien her:

Hulder

 


blodhevn

Åndejegerne 4 : Blodhevn av Magne Hovden
"Eirik flirte da ånden så dem. Han fortsatte å flire da ånden knyttet nevene så knokene sprengte seg ut gjennom det råtne kjøttet på hendene. Ånden brølte på nytt, og bykset mot dem. Den slo Lizzy og Eirik overende med en hurtighet og kraft som overrumplet dem fullstendig."

Åndejegerne støter på nye og skremmende krefter når de skal jakte vikingånder på Eiriks hjemsted. Den felles kraften de har, hjelper dem ikke. Vil de klare å overmanne dette nye og ukjente?

Klikk deg inn på lenkene under for å bestille resten av Åndejegerne-serien:


red queen

Red Queen av Victoria Aveyard
Mare Barrows verden er delt av blod - det finnes rødblodige og sølvblodige. Mare og familien hennes har rødt blod, og er derfor langt nede på rangstigen. De rødblodige er satt til å tjene den sølvblodige eliten, som også har overnaturlige krefter. 

Mare stjeler det hun kan for å hjelpe familien, men når bestevennen hennes blir sendt i hæren, gambler hun alt for å befri ham.

Skjebnen skal ha det til at hun havner i det kongelige slottet, hvor hun oppdager at også hun har overnaturlige evner. Det er bare én ting - blodet hennes er fortsatt rødt...

 


egypt

Egypt av Torunn Berge
Hele verden fulgte med da hundretusener av ungdommer i Egypt protesterte mot det brutale militærregimet i landet.

I denne boka blir du kjent med noen av dem som deltok på Tahrir-plassen. De forteller om hvorfor de ble med, om dramatiske og harde sammenstøt med sikkerhetsvakter og politi, men også om et sterkt fellesskap og politisk oppvåkning.

Torunn Berge har reist rundt i landet, intervjuet ungdommer og tatt bilder som kan ta pusten fra deg. Hun viser fram hvordan det er å være ung i en turbulent tid, og forteller også om Egypts gamle historie, om pyramider, mumier og faraoer og spennende turistmål.

PS: Vil du lære enda mer? Se dokumentaren The Square om dramaet på Tahrir-plassen, du finner den for eksempel på Netflix.

 

 

f-ordet

F-ordet av Marta Breen, Madeleine Schultz og Jenny Jordahl
I denne boka presenterer de tre forfatterne 155 grunner til å være feminist, og du får vite alt om det beryktede F-ordet.

F-ordet er en morsom og politisk selvhjelpsbok for deg som lurer på om du er feminist, eller som bare vil få bekreftet at du har rett.

Vi har flere bøker om feminisme på UROM, klikk deg inn på lenkene under for å låne dem:

 

 


 


livetfraatilå

Livet fra A til Å : en bok om deg av Dag O. Hessen
Dette er en bok som rett og slett tar for seg hva det vil si å leve, fra A til Å. Biolog og forfatter Dag O. Hessen geleider unge lesere inn i de store og små problemstillingene alle mennesker støter på før eller siden.

For eksempel:
Hva gjør mennesker til mennesker?
Er vi gode eller onde?
Hva vil det egentlig si at noe er vakkert?

Dag O. Hessen har skrevet flere fagbøker for unge, de finner du på lenkene under:


populær

Populær : en selvbiografi av Maya van Wagenen
Dette er noe så sjeldent som en selvbiografi skrevet av en femtenåring!

Maya befinner seg nesten på bunnen av popularitetsskalaen, "omtrent så langt ned det går an å komme uten å få betalt for å være på denne skolen". Men når hun begynner i niende, bestemmer hun seg for å gjøre et helt spesielt, sosialt eksperiment: 

På farens kontor har hun funnet en gammel bok utgitt i 1951 - Betty Cornell's Glamour Guide for Teens. Det handler om perlekjeder, hold-in-undertøy, vaselin på øyevippene og viktigheten av å kunne snakke med alle. Maya følger rådene i guiden slavisk gjennom hele skoleåret, og snart er hun langt fra den grå musa som ingen tidligere la merke til.

Maya forteller historien sin med humor, sjarm og stil, og gir leseren noe å tenke på når det gjelder godhet, selvtillit og hva det vil si å være populær.

Vi har også boken på engelsk: Popular : a memoir

--

I tillegg har vi fått inn to av de mest populære bøkene vi har i ny pocket-utgave. Sikre deg zombie-thrilleren I morgen er alt mørkt og kinoaktuelle Papirbyer før de blir utlånt igjen!

Publisert 16.09.2015, sist endret 12.10.2015 - 12:22
Side-alternativer