Årets Bull-prisvinner
− Dette var hyggelig og en stor ære når jeg tenker på hvem som har fått den før meg, sier Harald Herresthal.
Musikkprofessor og Ole Bull-biograf Harald Herresthal var i Egypt da han fikk telefon om at han var tildelt Ole Bull-prisen for 2010. Tidligere vinnere av prisen er blant annet fiolinisten Arve Tellefsen og Aslak Aarhus, regissør av filmen Himmelstormen.
Gjennom sitt arbeid med biografien om Bull har Herresthal blant annet gjenfunnet og rekonstruert en rekke av Ole Bulls verker som man trodde var gått tapt. Blant disse er fiolinkonsert nr 2 i e-moll, Concerto Fantastico og San Verbena de San Juan (Sankthansnatt i Sevilla). Den siste fant han for tre år siden på slottet i Madrid, hvor den hadde ligget skjult siden 1847. Uten nitidig forskning ville komposisjonene sannsynligvis blitt glemt for ettertiden.
Besøkte Kheopspyramiden
På sin 66. fødselsdag, 5.februar 1876, spilte Ole Bull fra toppen av Kheopspyramiden i Kairo, etter et veddemål med kong Oscar II. Herresthal kunne ikke la sjansen gå fra seg og besøkte pyramiden på Bulls fødselsdag i år, Bulls jubileumsår og tilfeldigvis også det året Herresthal selv feirer sin 66. fødselsdag.
− I disse tider må man nok ha gode kontakter i regjeringen for å klatre til topps, men det var likevel en flott opplevelse, sier Herresthal, som holdt seg på bakken. I Bulls samtid var det derimot ikke så strengt, og Herresthal kan fortelle at både Peter Chr. Asbjørnsen og kong Oscar II selv, er blant kjente skandinaver som besteg Kheopsyramiden før Bull fikk ideen.
Herresthal kan fortelle at både Oscar II og Ole Bull var frimurere og kanskje derfor hadde et spesielt forhold til pyramidene og Egypt, som regnes som frimureriets vugge.
− Men det var nok bare Bull som gjorde et PR-stunt ut av det, bemerker Herresthal.
Myteomspunnet
Herresthal har brukt mye tid på å lese aviser og tidsskrifter fra 1800-tallet i sin forskning. Det er vanskelig å finne ut alt om den verdenskjente komponisten, og det er få som har gått Bulls liv så til de grader i sømmene. Det er et langt liv å kartlegge og det finnes mange myter om Bull, blant annet fordi komponisten selv ikke hadde så mye imot dem. Derfor er det ofte mye feil i eldre biografier om komponisten.
Et eksempel Herresthal peker på, er Edvard Griegs egen historie om møtet med Ole Bull i 1858. Historien ble tatt for god fisk, uten at noen sjekket hvor Bull faktisk var på det aktuelle tidspunktet. For Herresthal fant ut at Bull var i Wien og umulig kunne ha møtt Grieg, slik Grieg selv påsto.
Lærte spansk
Men det trengs tålmodighet for å finne historiene. I starten av forskningsarbeidet brukte Herresthal mye tid på å lete i biblioteker og arkiver. I noen tilfeller, som på Mallorca eller i Havanna, hadde ikke biblioteket egen kopimaskin. Dermed var det bare å skrive av dokumentene for hånd.
− Jeg har faktisk lært meg en del spansk, forteller Herresthal.
I dag legger heldigvis stadig flere ut arkivene sine på internett. I det digitale arkivet til New York Times fikk Herresthal opp over 800 treff på Ole Bull.
− Det er få som skjønner hvor stor Bull var i USA i sin samtid, konstaterer han.
Detektivarbeid
Brevveksling mellom Bull og hans omgangskrets har også vært til uvurderlig hjelp i forskningen. Hele biografiprosjektet til Herresthal startet da han fikk tilgang til en rekke brev og manuskripter i Bulls gamle hus på Valestrand. Senere sporet han opp andre slektninger av Bull, som hadde bunker med brev liggende på loftet.
Ofte har en enkel setning i et brev vært nok til at brikker faller på plass i en sammenheng.
− Det er det som er så spennende med dette arbeidet, sier han, og sammenligner arbeidet med biografien med detektivarbeid.
Siste kapittel
Herresthal var ikke bare i Egypt for å besøke pyramider. Han sjekket også noen siste detaljer på biblioteket i Alexandria, til bruk i fjerde og siste bind av biografien om Bull. Nå er den snart klar til trykk, og lanseringen på Bergen Offentlige Bibliotek 28. mai i år. Herresthal har jobbet med Bulls historie siden 1994.
− Det blir et stort tomrom når jeg nå avslutter arbeidet, sier han.
Han føler fremdeles at han ikke er helt ferdig med biografien, men et sted må man sette sluttstrek. Ole Bull opplevde enormt mye i løpet av sitt liv og det finnes spor etter han over hele verden. Kanskje er det tilnærmet umulig å få full oversikt. Men Herresthal har i hvert fall trives i arbedet.
− Ole Bull har hatt et langt og eventyrlig liv, og for meg har Bull blitt en reiseleder på en reise i europeisk og amerikansk kultur, avslutter forfatteren.
Den offisielle utdelingen av Ole Bull-prisen arrangeres under Festspillene i Bergen i mai.