Personlige verktøy
Du er her: Forside Aktuelt Boklansering med prisutdeling

Jeg sender dere herved en Mand, Billedhugger Bergslien, hvis Ansigt fortæller mere end jeg kan skrive. Han vild de skal sidde for ham, at han kan (da han ogsaa er gravør) skisse en medaljons af dere og søge sin fortjeneste derved.

– Bjørnstjerne Bjørnson
 

Aktuelt

Forside / Aktuelt / Boklansering med prisutdeling
31.05.2010

Boklansering med prisutdeling

Professor Harald Herresthal lanserte siste bind av sin omfattende Bull-biografi fredag 28. mai, og ble feiret med å tildeles Ole Bull-prisen for 2010.

Boklansering med prisutdeling

Harald Herresthal ble tildelt Ole Bull-prisen for 2010 på Biblioteket i Bergen, fredag 28. mai. (foto: Maria Tripodianos)

Professoren har arbeidet med biografien om Bull i nesten 20 år og det var siste bind av biografien; ”Drømmen om udødelighet 1862–1880”, som ble lansert på Biblioteket i Bergen på fredag.

Engasjert
- Jeg tror også at Ole Bull drømte om udødelighet, sa Herresthal i sin tale.
Med lysbilder og morsomme anekdoter fra de siste årene av Ole Bulls liv, presenterte han den nye boken og forskningsresultater for et engasjert publikum.

Og årets jubilant hadde et særdeles aktivt liv i løpet av sine siste leveår. Han kjempet blant annet for å få til et norsk musikkakademi, bygget to praktboliger (”Bulla-huset”  på Valestrand og Villa Lysøen), reiste på en rekke turneer i Europa og USA, giftet seg for andre gang, ble far for syvende gang og besteg Kheopspyramiden i Kairo. ”Legene sier jeg vil dø, men jeg har andre planer”, skal Bull ha sagt til svogeren like før han døde, i følge Herresthal.

Rekonstruert Bull-stykke

Gjennom sin forskning har Herresthal også gjenfunnet og rekonstruert flere av Ole Bulls verker som man trodde var gått tapt.

Bull-komposisjonen ”Variasjoner over `Lilly Dale´” var ikke blitt spilt siden komponistens død i 1880 og Herresthal fant notene på Yale University. Han sendte dem til pianist Wolfgang Plagge og fiolinist Annar Follesø som fullførte stykke på bakgrunn av sin kunnskap om Bulls stil. Plagge og Follesø var begge til stede under lanseringen og fremførte det festlige stykket.

Biblioteksjef for Bergen Offentlige Bibliotek, Trine Kolderup Flaten, takket Herresthal for hans samarbeid med biblioteket i arbeidet med digitalisering av Bull-materiale. Kulturdirektør Bjørn F. Holmvik i Bergen Kommune, holdt også en tale på vegne av kommunen.

Prisutdeling
Arrangementet ble avsluttet med utdeling av Ole Bull-prisen for 2010. Det var Egil O. Laastad som delte ut prisen til en tydelig stolt Herresthal. Prisen er på 50.000 kr og har som formål å opprettholde og øke interessen for Ole Bull, samt anspore nye generasjoner til å videreføre Bulls musikkarv.

Selv om Herresthal nå er ferdig med biografien, har han en rekke nye planer.
- Som Ole Bull ville sagt det; jeg har ikke lagt ned buen enda, avsluttet årets prisvinner med et smil.

herresth prisutdeling

Harald Herresthal presenterte sin nye bok for et interessert publikum.

 

 

 

Side-alternativer
sist endret 01.06.2010 - 14:05