En fiolin på vei
De første fiolinbyggerne er på plass i Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum.
Fiolinbyggerne Silvio Levaggi og Jacob von der Lippe starter fiolinstafetten i Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum.
Norske Jacob von der Lippe og italienske Silvio Levaggi starter fiolinbyggestafetten ”En fiolin blir til” i morgen. Levaggi er von der Lippes læremester fra den anerkjente fiolinmakerskolen i Cremona.
- Silvio er et forbilde for meg og det er en ære å jobbe sammen med han, sier von der Lippe. Siden de to mennene også må bruke tid på å sette opp instrumentmakerverkstedet, har de forberedt hver sine deler til fiolinen som skal bli en kopi av Ole Bulls Guarneri del Gesü-fiolin fra 1744. Silvio har forberedt snekken (hvor stemmeskruene sitter) og von der Lippe har gjort klart fiolinens topp og bakstykke.
Snekkene i tre stadier.
Anerkjent original
- Baksiden er i flammelønn, mens lokket er i alpegran, forklarer fiolinbyggerne. De ulike tresortene skaper sammen en god akustikk, blant annet på grunn av kontrasten mellom det harde lønnetreet og den mykere gransorten.
Von der Lippe forteller at Bulls fiolin er svært anerkjent. Den ble bygget av fiolinmesteren Guarneri del Gesü i hans siste leveår og ble gjort med en spontanitet som sjelden er å finne i instrumenter. – Den er mer å regne som en skulptur, sier han.
Avstøpning av den originale Ole Bull del Gesu-fiolinen.
Har tre dager
På onsdag går de i gang med arbeidet, og allerede fredag skal fiolinen overrekkes neste fiolinbygger. Alle deltagerne er ansvarlig for sin del og så er det bare å håpe på at de passer sammen tilslutt.For å ha de nøyaktige målene har de med seg både gipsavstøpning og omriss av fiolinen, tilsendt fra Taiwan hvor den nå befinner seg.
- Dette går nok fint, smiler de to stafettkollegaene.
Med seg i bagasjen har de også fire celloer og syv fioliner. Instrumentene skal stilles ut i rommet ved siden av instrumentmakerverkstedet sammen med de første instrumentfotografiene av Tom Sandberg. I verkstedet vil det også stilles ut verktøy og fiolindeler som viser byggeprosessen.
Prosjektet og utstillingene er et samarbeid mellom Dextra Musica, Festspillene, Kunstmuseene i Bergen og Ole Bull 2010.