Personlige verktøy
Du er her: Forside Aktuelt For fiolinens skyld

Jeg sender dere herved en Mand, Billedhugger Bergslien, hvis Ansigt fortæller mere end jeg kan skrive. Han vild de skal sidde for ham, at han kan (da han ogsaa er gravør) skisse en medaljons af dere og søge sin fortjeneste derved.

– Bjørnstjerne Bjørnson
 

Aktuelt

Forside / Aktuelt / For fiolinens skyld
21.04.2010

For fiolinens skyld

Den franske fiolinbyggeren Nicolas Gilles har ankommet Permanenten, etter tre dager intensiv bilkjøring.

For fiolinens skyld

Nicolas Gilles ser optimistisk på fiolinstafetten, selv etter en tredagers kjøretur gjennom Europa. (foto: Maria Tripodianos)

Gilles er bosatt i Montpellier og som om det ikke var nok med stopp i flytrafikken, var det også togstreik i Frankrike. Dermed var det bare å kaste seg i bilen med verktøy og forkle.
- Det ble ikke så mye tid til å nyte turen for å si det slik, sier Gilles, som gleder seg til en roligere kjøretur hjem igjen.

Ikke stress
En fiolinstafett kan nemlig ikke vente, og neste fiolinbygger er helt avhengig av at Gilles holder planen for at prosjektet skal ende lykkelig i en fiolin. Nå skal franskmannen ta over arbeidet som Silvio Levaggi og Jacob von der Lippe startet på i forrige uke. Gilles skal lage fiolinens gripebrett, bøye til og forme sargene (fiolinens sider) og grovforme fiolinens bunn og lokk.

Selv om han mistet et døgn er Gilles ikke bekymret for stafettfiolinen, han har over 17 års erfaring som fiolinbygger og føler seg trygg på å bli ferdig. Utdanningen sin har han fra Mirecourt i Frankrike og Newark i England, og han har vunnet en rekke internasjonale priser for arbeidet sitt.

Nicolas Gilles

Gilles skal lage fiolinens gripebrett, bøye til og forme sargene (fiolinens sider) og grovforme fiolinens bunn og lokk.


Samarbeid
I prosjektet “En fiolin blir til” samarbeider syv av verdens fremste fiolinbyggere om å lage en kopi av Ole Bulls Guarneri del Gesu-fiolin fra 1744.

Nicolas Gilles blir å finne i fiolinverkstedet i Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum hver dag frem til fredag 23. april. Da er det sveitsiske Andreas Hellinge som skal overta fiolinbyggingen.

Gilles2

Nicolas Gilles i gang med å høvle til fiolinens sarger.


Prosjektet og utstillingene er et samarbeid mellom Dextra Musica, Festspillene, Kunstmuseene i Bergen og en del av Ole Bull 2010.

Side-alternativer
sist endret 21.04.2010 - 11:37