Personlige verktøy
Du er her: Forside Aktuelt Lysøen ruster opp

Opsatsens annen Del refererer til en kontrovers mellem Hr. Bull og et Par av Theatrets Direktører.

– Niels A. Nicolaysen
 

Aktuelt

Forside / Aktuelt / Lysøen ruster opp
24.03.2010

Lysøen ruster opp

Forberedelsene til Ole Bulls jubileum er godt i gang på Lysøen. Bulls villa og øya forøvrig skal få et løft i tiden fremover, og ikke minst Bulls snippkjole.

Lysøen ruster opp

Lysøen er pusset opp i anledning sin forhenværende eiers 200-års jubileum, og står klar for en ny sesong 18. mai. (foto: Kunstmuseene i Bergen)

- I første omgang har vi konsentrert oss om det mest nødvendige vedlikeholdsarbeidet, sier avdelingsdirektør Berit Høgheim ved Museet Lysøen.

Ole Bulls villa har fått nye gulv i underetasjen og store deler av taket er skiftet ut, da det var lekkasjer både fra oven og undergrunnen. Det er også blitt gravd grøfter for drenering rundt hele villaen og dette arbeidet er delvis ferdig.

Bulls snippkjole
Restaurering og vedlikehold av tekstiler er godt i gang ved bevaringssenteret i Salhus. I alt åtte tekstiler som har tilhørt Ole Bull, deriblant en snippkjole som ble tilsendt Lysøen fra Bulls etterkommere i USA, er overlevert konserveringsatelieret.

- Det er mye som har blitt skadet av lyset, sollys spiser rett og slett opp gamle tekstiler og materialer, sier Høgheim. I første omgang er det et stort, brodert veggteppe, en duk og noen forheng som har blitt restaurert. Veggteppet skal ha vært en gave til Bull fra det russiske hoff og ryktene skal ha det til at hele 20 av tsarens hoffdamer sto for broderiene.

Nystemt
Lysøens konsertflygel, Hume, laget i Boston på begynnelsen av 1900-tallet, har fått besøk av en pianostemmer og -tekniker. Det står nå klart til en ny sesong med konserter med bl.a. nye filthammere, basstrenger og justerte tangenter. Det var Ole Bulls datter, Olea, som fikk flygelet plassert på Lysøen i 1905, og Høgheim kan love at lyden er blitt bra.

Veiarbeid

På Lysøen er det rundt 13 km veier og stier, og Ole Bulls idé om å anlegge spaserveier dekket med skjellsand har blitt videreført i ettertiden. Hvert år gruses veiene med ca. 1000 hl skjellsand, og dette vil også blir gjort i år. Skogen på øyen skal ryddes slik at besøkende lettere kan utfolde seg i norsk skogsmystikk, i tråd med Bulls musikk, og hagen vil bli pyntet med nye planter. Det vil bli gjort arbeider i Lysevågen og trappene ved Gamlekaien skal støpes om.

På Lysøen og i Ole Bulls villa planlegges stor aktivitet i forbindelse med Bulls 200 års jubileum. Museet Lysøen åpner for publikum 18. mai.


se www.kunstmuseene.no for mer informasjon.

Side-alternativer
sist endret 18.10.2010 - 12:56