Personlige verktøy
Du er her: Forside Aktuelt Mesterfiolinen

Da jeg ikke veed eller kan vide, i hvad Forhold De står til de to unge, älskverdige Herrer, jeg fandt hos Dem, saa vover jeg ikke at likefrem forlange en Samtale under fire Øine med Dem, [..] modtag venligt mit brev og tilgiv mig min Dristighed.

– Otto Gottfried von Lütgendorff-Leinburg
 

Aktuelt

Forside / Aktuelt / Mesterfiolinen
07.06.2010

Mesterfiolinen

Det var fult hus og trampeklapp under begge konsertene til Henning Kraggerud i Permanenten.

Mesterfiolinen

Fiolinen som er blitt bygget i Permanenten ble i dag prøvespilt av Henning Kraggerud. Christian Ihle Hadland supplerte på piano. (foto: Maria Tripodianos)

Selv om det var satt opp en ekstra gratiskonsert fredag 4. juni, var det nok dessverre noen som likevel ikke fikk plass i konsertlokalet. Det var nemlig svært mange som møtte opp for å høre hvordan den nybygde fiolinen fra stafettprosjektet i Permanenten ville låte.

En ekte stafettfiolin
Den nye fiolinen er en kopi av Ole Bulls berømte del Gesú fiolin fra 1744, og ble til i Permanenten i løpet av en fem uker lang "fiolinmakerstafett". Syv av verdens beste instrumentmakere deltok i arbeidet, og de var selvsagt alle til stede under konserten, stolte og litt spente.

Den nye fiolinen fikk nemlig ikke bare delta i sin første konsert, den ble også sammenlignet med sin original, Ole Bulls Guarneri del Gesú-fiolin fra 1744, og dennes tvillingbror, ”Terminator” av del Gesú fra samme årstall.

syv fiolinmakere

De syv fiolinmakerne som bygget fiolinen, fra venstre; Michael Stürzenhofecker, Silvio Levaggi, Nicolas Gilles, Andreas Hellinge, Frédéric Chaudière og Patrick Robin (Jacob von der Lippe kom ikke med på bildet).


Klarte seg svært godt

Selv om det var fiolinens første oppdrag som konsertinstrument, så den ut til å stortrives og det gjorde også Kraggerud som prøvespilte den. Etter å ha spilt på de tre trillingfiolinene i en god halvtime, kunngjorde han fornøyd at det var tid for avstemning. Spenningen var til å ta og føle på, og jammen ble det ikke et riktig så jevnt valg.

Det var Ole Bulls del Gesú fra 1744 som til slutt gikk av med seieren, i den litt useriøse avstemningen. Men den nybakte fiolinen har ikke noe å være lei seg for, ung som den er, og kanskje vil den bli et legendarisk mesterinstrument den også, når den bare får noen flere år på baken.

Kraggerud med del gesu

Henning Kraggerud sammen med Ole Bulls originale Guarneri del Gesu-fiolin fra 1744.

 

Side-alternativer
sist endret 07.06.2010 - 07:44