Personlige verktøy
Du er her: Forside Aktuelt Mesterutstillingen åpnet

Jeg sender dere herved en Mand, Billedhugger Bergslien, hvis Ansigt fortæller mere end jeg kan skrive. Han vild de skal sidde for ham, at han kan (da han ogsaa er gravør) skisse en medaljons af dere og søge sin fortjeneste derved.

– Bjørnstjerne Bjørnson
 

Aktuelt

Forside / Aktuelt / Mesterutstillingen åpnet
31.05.2010

Mesterutstillingen åpnet

Utstillingen ”Ole Bull og mesterinstrumentene” åpnet i Permanenten tirsdag 25. mai.

Mesterutstillingen åpnet

Det var mange som tok turen til åpningen av "Ole Bull og mesterinstrumentene" i Permanenten tirsdag 25. mai. (foto: Dag Fosse)

Direktør for Kunstmuseene i Bergen, Anniken Thue, ønsket velkommen til utstillingen, som må kunne sies å være en verdensbegivenhet.

Det er noen av verdens mest kjente og kostbare strykeinstrumenter som nå er på plass i Permanenten. Til sammen 27 instrumenter, laget av mestere som blant annet Guarneri del Gesú, Stradivari, Gasparo da Salo og Ruggieri, stilles ut og det er svært sjeldent at så mange av de beste instrumentene i verden samles i en og samme utstilling.

fiolinutstilling1

Sandbergs mesterfotografier

Et visuelt mestermøte finner også sted i samme utstilling. Det er møtet mellom fotografiene til Tom Sandberg og samlingen av strykeinstrumentene. Sandberg har det siste året arbeidet med fotografiene av et utvalg av instrumentene i den unike samlingen til Dextra Musica, og bildene stilles ut sammen med instrumentene.

Samarbeid
Kurator og kunstnerisk leder i Dextra Musica, Øystein Birkeland, fortalte om utstillingen og Dextra Musicas arbeid. Dextra Musica er et datterselskap av Sparebankstiftelsen DnB NOR, som investerer i og låner ut verdifulle strykeinstrumenter til talentfulle norske musikere. En rekke av disse instrumentene er nå lånt ut til utstillingen. I tillegg har en rekke internasjonale eiere og samlere har bidratt med å låne ut sine mesterinstrumenter.

fiolinutstilling2

Ole Bull var en ivrig samler av instrumenter og en av juvelene i utstillingen er Bulls Guarneri del Gesu-fiolin, som er utlånt av Chi Mei Culture Foundation i Taiwan som nå eier den. Bulls fiolin er knyttet opp mot andre mesterinstrumenter fra samme tid, som en fiolin tidligere eid av mesterfiolinisten Niccolo Paganini, Bulls barndomshelt.

Det var ordføreren i Bergen, Gunnar Bakke, som åpnet utstillingen. Musikalsk innslag var med det unge fiolintalentet Vilde Frang.

Side-alternativer
sist endret 31.05.2010 - 07:51