Neste mann inn
Andreas Hellinge er fjerdemann i rekken av fiolinbyggere som bidrar til stafettfiolinen i Permanenten.

Andreas Hellinge er på plass i Permanenten og godt i gang med fiolinbyggerarbeidet. (foto: Maria Tripodianos)
Det kan føles som om det er upålitelige askeskyer over alt for tiden. Hellinge tok ingen sjanser når det gjaldt fiolinbyggeprosjektet, og har lagt bak seg en 40 timers togtur fra Geneve i Sveits hvor han er bosatt til daglig.
Lang erfaring
Hellinge er nå godt i gang med del tre i fiolinstafetten; å skjære til og hvelve fiolinens lokk og bunn, samt å legge inn en tynn, svart og hvit list som følger fiolinens omriss. Alle fiolindelene skal være klar til å bli satt sammen innen neste fiolinbygger ankommer.
Nesten som Bull selv, startet Hellinge tidlig å interessere seg for fioliner. Som elleveåring bygget han sin første fiolin og han har siden tatt profesjonell utdannelse både som fiolinist og fiolinbygger. Han er dermed nesten mer bekymret for å bli ferdig med sin del for tidlig.
Hellinge skal forme fiolinens lokk og bunn, samt legge inn en tynn list
som følger fiolinens omriss (Se fiolinens mørke omriss til høyre).
Forventningsfull
- Det blir spennende å se hvordan de ulike fiolinbyggerne klarer å sette sitt eget unike fingeravtrykk på fiolinen, samtidig som den skal fungere som en helhet, sier Hellinge, som deltar på en fiolinstafett for første gang.
I prosjektet “En fiolin blir til” samarbeider syv av verdens fremste fiolinbyggere om å lage en kopi av Ole Bulls Guarneri del Gesu-fiolin fra 1744. Andreas Hellinge blir å finne i fiolinverkstedet i Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum hver dag frem til mandag 3. mai.
Den sveitsiske fiolinbyggeren laget sin første fiolin i en alder av elleve år.
Prosjektet og utstillingene er et samarbeid mellom Dextra Musica, Festspillene, Kunstmuseene i Bergen og en del av Ole Bull 2010.