Personlige verktøy
Du er her: Forside Aktuelt Neste mann inn

Da jeg ikke veed eller kan vide, i hvad Forhold De står til de to unge, älskverdige Herrer, jeg fandt hos Dem, saa vover jeg ikke at likefrem forlange en Samtale under fire Øine med Dem, [..] modtag venligt mit brev og tilgiv mig min Dristighed.

– Otto Gottfried von Lütgendorff-Leinburg
 

Aktuelt

Forside / Aktuelt / Neste mann inn
27.04.2010

Neste mann inn

Andreas Hellinge er fjerdemann i rekken av fiolinbyggere som bidrar til stafettfiolinen i Permanenten.

Neste mann inn

Andreas Hellinge er på plass i Permanenten og godt i gang med fiolinbyggerarbeidet. (foto: Maria Tripodianos)

Det kan føles som om det er upålitelige askeskyer over alt for tiden. Hellinge tok ingen sjanser når det gjaldt fiolinbyggeprosjektet, og har lagt bak seg en 40 timers togtur fra Geneve i Sveits hvor han er bosatt til daglig.

Lang erfaring
Hellinge er nå godt i gang med del tre i fiolinstafetten; å skjære til og hvelve fiolinens lokk og bunn, samt å legge inn en tynn, svart og hvit list som følger fiolinens omriss. Alle fiolindelene skal være klar til å bli satt sammen innen neste fiolinbygger ankommer.

Nesten som Bull selv, startet Hellinge tidlig å interessere seg for fioliner. Som elleveåring bygget han sin første fiolin og han har siden tatt profesjonell utdannelse både som fiolinist og fiolinbygger. Han er dermed nesten mer bekymret for å bli ferdig med sin del for tidlig.

Andreas Hellinge 1

Hellinge skal forme fiolinens lokk og bunn, samt legge inn en tynn list
som følger fiolinens omriss (Se fiolinens mørke omriss til høyre).


Forventningsfull

- Det blir spennende å se hvordan de ulike fiolinbyggerne klarer å sette sitt eget unike fingeravtrykk på fiolinen, samtidig som den skal fungere som en helhet, sier Hellinge, som deltar på en fiolinstafett for første gang.

I prosjektet “En fiolin blir til” samarbeider syv av verdens fremste fiolinbyggere om å lage en kopi av Ole Bulls Guarneri del Gesu-fiolin fra 1744. Andreas Hellinge blir å finne i fiolinverkstedet i Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum hver dag frem til mandag 3. mai.

Andreas Hellinge 3

 Den sveitsiske fiolinbyggeren laget sin første fiolin i en alder av elleve år.


Prosjektet og utstillingene er et samarbeid mellom Dextra Musica, Festspillene, Kunstmuseene i Bergen og en del av Ole Bull 2010.

Side-alternativer
sist endret 27.04.2010 - 08:20