Tonejakten
Et TV-team fra NRK jakter etter Bulls ukjente tone i en ny dokumentar.
Kan vi finne Bulls tone med å gjenoppleve hendelser fra hans liv? Det håper nok produsent Trond Lillealtern. Sammen med fotograf Thomas Hellum, journalist Steinar Birkeland og søstrene Ragnhild og Eldbjørg Hemsing, er han i gang med innspilling av dokumentaren Jakten på Bulls tone.
Mytisk
- Ole Bull har nærmest mytologisk status på grunn av sin magiske lyd, men det er ingen i dag som har hørt ham, sier Lillealtern.
Det finnes ingen opptak av Bull og han skrev nesten aldri noter til sin egen fiolinstemme når han komponerte. Bull mente at ingen andre uansett kunne spille den som han.
For å få hjelp til tonejakten tok teamet kontakt med de unge fiolintalentene Eldbjørg og Ragnhild Hemsing. Sammen er de i gang med å oppsøke steder Bull har reist og gjenoppleve hendelser fra Bulls liv.
Søstrene Hemsing som Bull
- Ragnhild og Eldbjørg er valgt fordi de på mange måter kan relatere seg til Ole Bull. De behersker både klassisk fiolin og hardingfele. Søstrene har ambisjoner om en karriere, Bull er historien om en karriere, sier Birkeland.
Gjennom å sette søstrene inn i noen av de utfordringene fiolinvirtuosen hadde, håper teamet at de kan få mer forståelse for hvordan han spilte.
- I Bulls tilfelle lå det jo et stort ego bak musikken, og vi kan gå ut i fra at ting han gjorde som person hadde innvirkning på hans tone, sier Lillealtern.
Kaizers Bullorchestra
Teamet har vært opptatt av å besøke steder som kan knyttes opp mot tonen, kanskje spesielt episoder fra Bulls ungdom, da han fremdeles var i ”forming” og hans særegenheter fikk sin tilblivelse. Søstrene Hemsing har spilt i undergrunnen i Paris, i Wien og fra toppen av Snøhetta, som var betegnet som Norges høyeste fjell da Bull spilte der i 1843.
- Ole Bull var samtidens popstjerne, dermed plassete vi Ragnhild og Eldbjørg i en Kaizers Orchestra konsert, med et hysterisk publikum, slik det ofte fortonte seg for Bull. En uvant opplevelse for fiolinistene, men de stortrivdes, forteller Birkeland.
Ragnhild og Eldbjørg Hemsing på toppen av Snøhetta, 2286 m.o.h.
(foto: Trond Lillealtern)
Feile noter
Søstrene Hemsing bodde også alene i "Bullahuset" på Valestrand noen dager. Her studerte de noter og spilte blant annet i en stor jettegryte like ved huset. En historie sier at Bull i tiårsalderen spilte fra jettegryta av interesse for akustikken, og skremte opp naboer som trodde det var trollmusikk.
Målet er å forstå tonen bedre. Underveis har søstrene Hemsing blant annet blitt overrasket av at de har blitt opplært i feile noter.
- Det som foreligger av noter i dag, er ofte mye enklere enn det han spilte selv, sier Lillealtern.
Teamet er nå klar for avreise til Bologna, hvor Bull fikk sitt gjennombrudd i 1834. Så reiser de videre til Tel Aviv, men hva de skal gjøre der vil de ikke si noe om, enda.
Jakten på Bulls tone er planlagt å sende til høsten.