Personlige verktøy
Du er her: Forside Aktuelt Utstilling om Oleana

Kjære Fader! […] Jeg glædede mig meget til at du skulde komme hertil og jeg var paa Bryggen for at tage i mod dig men saa blev jeg skuffet og det er ikke den første gang.

– Thorvald Bull
 

Aktuelt

Forside / Aktuelt / Utstilling om Oleana
12.05.2010

Utstilling om Oleana

Onsdag 12. mai åpner en utstilling om Ole Bull og utvandringen til Amerika i Bergens Sjøfartsmuseum.

Utstilling om Oleana

I 1852 grunnla Ole Bull kolonien Oleana i USA.

Det er Ole Bulls oldebarn Olea Smith Kaland som åpner utstillingen "Ole Bull og Oleana" kl 15. Ustillingen knytter Ole Bull opp mot utvandringen fra Norge ved å ta for seg Oleana, Bulls mislykkede koloniprosjekt i USA.

 

Latterliggjort

 

Det var i 1852 at Bull kjøpte et stort landområde i Pennsylvania og overtalte noen norske emigranter til å flytte inn der. Meningen var at deler av området skulle brukes til jordbruk, men jorden var udyrkbar og allerede etter et år begynte folk å forlate kolonien. Bull skjøtet omsider området tilbake til selger.

 

En annen grunn til at Oleana var et nederlag for Bull, var at prosjektet ble latterliggjort hjemme i Norge. Flere av utvandrerne sendte brev hjem med advarsler om kolonien, og noen ble trykket i avisene.

 

Utstillingen

 

Blant det du kan finne på utstillingen er et nybyggerhus med tidstypisk innredning og koloniens regnskapsbok, kanskje den eneste gjenstanden fra Oleana som finnes i landet. Her kan man finne navnene til de som ble lønnet i kolonien, og de Ole Bull skyldte penger. Ustillingen byr også på diverse Bull-eiendeler og en trykket bok som argumenterer for hvorfor man skal utvandre til Amerika, muligens er skrevet av Bull selv.

 

I dag er Oleana et offentlig friluftsområde med navnet Ole Bull State Park. Ustillingen "Ole Bull og Oleana" er å finne i Bergens Sjøfartsmuseum ut året.

 

 

 

Side-alternativer
sist endret 11.01.2011 - 11:24