Personlige verktøy
Du er her: Forside Aktuelt Verdensbegivenhet i Permanenten

Kjære Fader! […] Jeg glædede mig meget til at du skulde komme hertil og jeg var paa Bryggen for at tage i mod dig men saa blev jeg skuffet og det er ikke den første gang.

– Thorvald Bull
 

Aktuelt

Forside / Aktuelt / Verdensbegivenhet i Permanenten
26.05.2010

Verdensbegivenhet i Permanenten

Noen av verdens mest kjente og kostbare strykeinstrumenter inntar nå Permanenten hvor de skal vise seg fram for publikum de neste to ukene.

Verdensbegivenhet i Permanenten

Til sammen stilles det ut 27 mesterinstrumenter i Permanenten, og det er svært sjeldent at så mange av de beste instrumentene i verden samles i en og samme utstilling.

Utstillingen "Ole Bull og mesterinstrumentene" åpnes for publikum onsdag 26. mai, og er det absolutte høydepunktet i museets instrumentsatsing denne våren.

De verdifulle intrumentene som stilles ut er laget av mestere som Guarneri del Gesú, Stradivari, Gasparo da Salo og Ruggieri for å nevne noen. Til sammen stilles det ut 27 mesterinstrumenter og det er svært sjeldent at så mange av de beste instrumentene i verden samles i en og samme utstilling.

13 del Gesu-fioliner

Årets jubilant Ole Bull eide en Guarneri del Gesu-fiolin fra 1744, og denne kommer til Bergen og Permanenten helt fra Taiwan i anledning utstillingen. Den italienske mesteren Guarneri del Gesu er representert med til sammen tretten fioliner og et så stort antall har ikke blitt utstilt samlet siden The Metropolitan Museum of Art i New York gjorde en egen del Gesu-utstilling i 1994.

"Ole Bull" del Gesu-fiolinen stilles ut sammen med sin tvillingfiolin "Terminator", som også er laget i 1744. Dette er også fiolinen som er modell for fiolinmakerne når de har skapt en ny fiolin i prosjektet "En fiolin blir til".

Gratiskonserter
Utstillingen "Ole Bull og mesterinstrumentene" vises til 9. juni og en rekke av instrumentene i utstillingen vil bli spilt på i løpet av Festspillene. Fra 31. mai til 9. juni vil utstillingen i Permanenten også være konsertarena for en samling gratiskonserter. Blant artistene som spiller finner vi Oslo Strykekvartett, Elise Båtnes og Henning Kraggerud.

Kraggeruds gratiskonsert holdes den 4. juni og han vil spille både på "Ole Bull" og "Terminator" fiolinene fra 1744 og den nybyggede kopien fra "En fiolin blir til". Dette blir en unik mulighet til å høre de tre instrumentene samtidig og sammenligne lyden.

Side-alternativer
sist endret 01.06.2010 - 14:11