Personlige verktøy
Du er her: Forside Digital utstilling Ole Bulls fiolin - 360 visning

Jeg sender dere herved en Mand, Billedhugger Bergslien, hvis Ansigt fortæller mere end jeg kan skrive. Han vild de skal sidde for ham, at han kan (da han ogsaa er gravør) skisse en medaljons af dere og søge sin fortjeneste derved.

– Bjørnstjerne Bjørnson
 

Digital utstilling

Forside / Digital utstilling / Ole Bulls fiolin - 360 visning
25.02.2010
© Kunstmuseene i Bergen

Ole Bulls fiolin - 360 visning

Ole Bulls praktfiolin laget av Gasparo da Salo i 1562, snekken med englehodet er skåret av Benevenuto Cellini. Fiolinen er et fast hovedobjekt i utstillingen "Mennesket og Tingene" på Vestlandske Kunstindustrimuseum. Bruk kursoren for å dreie og zoome i bildet.

Fiolinen er en av verdens aller eldste, og skal være laget av Gasparo da Saló (1540-1609). Han hadde verksted i Brescia, Italia, og var en av pionerene i utviklingen av den moderne fiolinen. Dekorasjonene gjør den til en av verdens vakreste også: Englehodet skal angivelig være skåret av den italienske gullsmeden og billedhuggeren Benvenuto Cellini (1500-71), og baksiden er smykket med intarsia-arbeid: smale, innlagte trebiter i arabesk-mønstre.

 

Fiolinen ble antagelig bestilt av kardinal Ippolito Aldobrandini (senere pave Clemens 8.) og var i flere hundre år i en samling i slottet Ambras i Tyrol. Den forsvant derfra under Napoleonskrigene og dukket senere opp hos samleren Rhaczek i Wien, hvor den ble kjøpt av Ole Bull i 1841. Han brukte den ved en rekke anledninger. Hans enke Sara ga fiolinen til Bergen by i 1902, og bestemte at den alltid skulle oppbevares i Vestlandske Kunstindustrimuseum. Fiolinen er fast utstilt i Rød Sal.

Side-alternativer
sist endret 09.09.2010 - 11:38