Personlige verktøy
Du er her: Forside Aktuelt Førdefestivalen feirer Bull

Opsatsens annen Del refererer til en kontrovers mellem Hr. Bull og et Par av Theatrets Direktører.

– Niels A. Nicolaysen
 

Aktuelt

Forside / Aktuelt / Førdefestivalen feirer Bull
26.03.2010

Førdefestivalen feirer Bull

En ny forestilling om Ole Bull får urpremiere under Førde Internasjonale Folkemusikkfestival 2010.

Førdefestivalen feirer Bull

Orquestra Chekara Flamenca fra Spania og Marokko, er blant deltagerene på forestillingen om Ole Bull under årets Førdefestival. (foto: fordefestival.no)

- Ole Bull var den som fikk norsk folkemusikk opp på scenen. Dette blir en stor egenproduksjon og vår hyllest til han sier festivaldirektør Hilde Bjørkum til BT.

Forestillingen vil sitte fokus på Ole Bull som frihetskjemper, verdensmann og forkjemper av folkemusikk, både hjemme og ute i verden. Bull lot seg inspirere av folkemusikken han hørte på sine reiser i inn og utland, og har skrevet en rekke variasjoner over både norsk og utenlandsk folkemusikk.

Støttet de undertrykte
Festivalen samarbeider med Bull-biograf Harald Herresthal og biografen vil delta i forestillingen med historier og anekdoter fra Bulls liv.
- Bulls politiske innstilling gjorde at han ofte trakk frem musikken til undertrykte grupper, sier Herresthal til BT.

På Cuba var Bull blant de første til å ta i bruk kreolske melodier og slik oppgraderte han folkemusikken og gav lokale musikere selvtillit. ”…De er de bedste Musici i hele Amerika…” , uttalte Bull senere om den kubanske lokalbefolkningen.

Festivaldirektøren forteller til BT at Bull blant annet støttet den svarte frihetskampen i Amerika og det jødiske folks rettigheter. Her hjemme var Bull blant annet opptatt av å fremme det norske språk og kultur.

Verdensmusikk
Forestillingen lar publikum følge Bull på hans mange reiser rundt i verden. Blant de medvirkende musikerne finner vi hardingfelespiller Per Anders Buen Garnås og fiolinist Ragnhild Hemsing fra Norge, den gresk-norske pianisten Dimitris Kostopolous, den polske gruppa Kroke, gruppen Cuba Libre fra Norge og Cuba, samt Orquestra Chekara Flamenca fra Spania og Marokko.

I forestillingen Førde Internasjonale Folkemusikkfestival er en av Norges knutepunktfestivaler og
Skandinavias største festival for akustisk verdensmusikk. Festivalens formål er å presentere musikktradisjoner fra hele verden, og samtidig gi rom for den unike musikkarven som finnes i
Norge.

Festivalen arrangeres 8.-11. juli, for mer informasjon se: www.fordefestival.no

Forestillingen er støttet av Ole Bull 2010.

Side-alternativer
sist endret 27.05.2010 - 13:15