Personlige verktøy
Du er her: Forside Aktuelt Nytt Bull-stykke

Kjære Fader! […] Jeg glædede mig meget til at du skulde komme hertil og jeg var paa Bryggen for at tage i mod dig men saa blev jeg skuffet og det er ikke den første gang.

– Thorvald Bull
 

Aktuelt

Forside / Aktuelt / Nytt Bull-stykke
26.03.2010

Nytt Bull-stykke

Ole Bull relansert 130 år etter sin død.

Nytt Bull-stykke

Et nytt stykke fra Ole Bull er nå relansert, hele 130 år etter virtuosens død. (foto: Ole Bull, 1866, Biblioteket i Bergen)

Det er pianist Wolfgang Plagge og fiolinist Annar Follesø som har pusset støvet av den glemte Ole Bull-komposisjonen Variasjoner over `Lilly Dale´. Ole Bull avsluttet stykket 18. januar 1872 og verket har ikke blitt spilt siden komponistens død i 1880.

Lilly Dale var en populær amerikansk skillingsvise fra 1850-tallet, som Ole Bull plukket opp. I Norge er den samme melodien mer kjent som en salme Kjærlighet fra Gud, sier Plagge til NRK.

Imponerende
Det var Bull-biograf Harald Herresthal som fant notene på Yale University og sendte dem videre til Follesø og Plagge. De siste taktene manglet nemlig i manuskriptet, og de to har nå fullført stykket på bakgrunn av sin kunnskap om Bulls stil.

Musikken starter med en introduksjon, så følger melodien Lilly Dale med påfølgende til dels halsbrekkende virtuose variasjoner.
– Vi har testet stykket på kolleger og bekjente for å se hvilken effekt stykket hadde på dem. Reaksjonene har vært til å ta og føle på, sier Plagge til NRK.

Festspillene neste

Follesø har nettopp gitt ut en ny cd med hittil ukjente fiolinkonserter av Ole Bull. Til daglig er han konsertmester i Kringkastingsorkesteret. Han forteller til NRK at han tidligere har hatt store fordommer mot Ole Bull.
– Men så oppdaget jeg at dette er jo langt bedre enn jeg trodde. Ole Bull bør spilles mye mer, sier han.

Follesø og Plagge spiller sammen 6. juni i Ole Bulls bolig på Lysøen, i forbindelse med Festspillene i Bergen. Til høsten reiser de videre til USA for å turnere med denne konserten.

Video og link til NRK sin artikkel finner du her.

Side-alternativer
sist endret 26.03.2010 - 14:22